2008 yılına kadar ‘izinli define’ arayanların kaydı tutulmadı

CHP Milletvekili Tanal’ın soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2008 yılına kadar resmi izinle define arayanlara ilişkin herhangi bir kaydın tutulmadığını belirtti.

Ersoy, 2008 yılı itibariyle tutulmaya başlanılan verile göre ise bin 144 adet define arama izni verildiğini bildirdi.

Ersoy, yasal kazı sonucu define bulan şahısların olup olmadığına ilişkin ise bilgi vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy – AA

Gümüşhane’de Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısıyla 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yok edilmesi, devletçe verilen yasal define izinlerini tartışmaya açmıştı. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, devletin bugüne kadar kaç kişiye define arama ruhsatı verdiğini sormuştu.

Bakan Ersoy aylar sonra Tanal’ın soru önergesine yanıt verdi. Bakan Ersoy verdiği yanıtta, 1984 yılında yürürlüğe giren Define Arama Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde “Define aramak isteyenler, define arayacakları yerine bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler” hükmünün yer aldığını hatırlattı.

Son 10 yılda bin 144 adet define arama izni verildi

“Bu doğrultuda yıllar içerisinde valiliklere yapılan başvurular için kapsamlı bir veri istatistiği oluşturulmamıştır” diyen Ersoy, ancak Bakanlık tarafından 2008 yılından bu yana tutulmaya başlanılan verilere göre, son 10 yılda bin 144 adet define arama izni verildiğini belirtti.

Ersoy, resmi izinli kazılar sonucu hazineye, defineye ulaşan, altın bulan kişilerin olup olmadığına ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. Ersoy, resmi izinle yapılan kazı sonucu define bulunması halinde şahıs ve devlet payına ilişkin de şu bilgileri aktardı:

“27.01.1984 tarihli ve 18294 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Define Arama Yönetmeliği’nin 18’inci maddesi hükmünce ‘Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde 50’si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, yüzde 40’ı arayıcıya, yüzde 10’u ise mülk sahibine verilir’ denilmektedir. Belirtilen hükümler çerçevesinde devlet payı yüzde 50’dir.”