2020 asgari ücret Resmi Gazetede

Fotoğraf: AA

İşçi temsilcilerinin oylamaya katılmadan karar verilen 2020 asgari ücret kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

HABER MERKEZİ – İşçi temsilcilerinin oylamaya katılmadığı, işveren ve hükümetin oy birliği ile 2020 için net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak kabul ettiği asgari ücret kararı Resmi Gazetede yayımlandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Komisyonun gazeteye verdiği tebliğde, 2 Aralık’ta başlayan çalışmaların 26 Aralık’a kadar sürdürerek 4 toplantı yapıldığı belirtildi. Tebliğde, komisyonun işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 1 Ocak-31 Aralık 2020 tarihleri için 98 lira 10 kuruş olarak belirlenmesine karar verdiği ifade edildi. Tebliğde işçi temsilcilerinin oylamaya katılmamalarına karşılık katılanların oy birliğiyle karar verildiği ifade edildi.

Kararın gerekçelerine de yer verilen tebliğde, asgari ücretin “pazarlık ücreti” olmadığı savunuldu. Komisyonun bu çerçevede bir karar alınması için çalıştığının belirtildiği tebliğde, işçilerin geçim şartları ve 2020 enflasyon hedefi gibi faktörlerin değerlendirdiği öne sürüldü. Bu kapsamda, komisyon tarafından belirlenen asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek.

Ne olmuştu?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2020 yılı asgari ücret dün Asgari Ücret Komisyonu tarafından açıklandı. Komisyon toplantısında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı asgari ücretin 2 bin 324 olacağını açıkladı. Selçuk, işçi temsilcilerinin katılmadığı kararın oy çokluğu ile alındığını söyledi.

Selçuk’un açıklamasından sonra işçi kesimini temsilen komisyonda Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat konuştu. Irgat, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK olarak asgari ücretin 2 bin 578 liranın altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini belirttiklerini hatırlattı. Belirlenen rakamın işçilerin 30 gününe değil sadece 10 gününe bile zor yetebileceğini söyleyerek karara katılmadığını ifade etti. Irgat, “Karara muhalefet ediyoruz” diyerek salondan ayrıldı.