2020 yılında bilgisayar oyun dünyası

Kuthan Kutlu

Teknolojinin gelişimiyle birlikte oyun platformları ve sistemleri de evrimleşiyor. Oyun firmalarının grafik ve atmosfer yaratma kabiliyeti arttıkça bilgisayar oyunları gerçeklikten sanal gerçekliğe geçmeye başlıyorlar. Giderek daha fazla insanın bilgisayar oyunlarına zaman ayırdığını görüyoruz. Özellikle genç nesil için bilgisayar oyununun dizi ve filmlerin tahtına göz diktiğini söylemek mümkün. Bu anlamda bilgisayar oyunu güncel kültürün göz ardı edilemez öğelerinden birisi. Evde olmanın yeni normale dönüştüğü şu günler gündemdeki oyunlar üzerinden bu yeni öğe hakkında bilgi edinmek için uygun bir aralık sunuyor.

Yılın ilk yarısına damga vuran oyunlar

MOUNT & BLADE II: BANNERLORD

TaleWorlds firması tarafından tasarlanmış “rol yapma” kategorisinde bir oyundur. Orta Çağ’da İmparatorluk, Vlandiya, Sturgiya, Kuzaitler, Aseray ve Batanyalılar grupları arasındaki olayları ele alan geniş çaplı bir içeriğe sahiptir. Farklı kültürleri yansıtan bu altı gruptan biri seçilerek ana hikâyeye bağlı kalmadan kendi destanınızı yazabilme olasılığını sunar. Temel amaçlar dört maddede özetlenebilir: Kasabaları ve şehirleri dolaşarak asker toplamak, görevleri tamamlayarak oyun içi para kazanmak, diğer kültürlerle ilişkileri güçlendirmek ve isminizi duyurmak. Herhangi bir ticaret insanı da Cengiz Han da olabileceğiniz oyunun avantajlı yanı tamamen oyuncunun kararlarına göre şekillenmesiyken dezavantajlı yanı ise kalabalık savaş sahnelerinin oyun makinelerinde kasma yapma ihtimali.

RESİDENT EVİL 3 REMAKE: NEMESIS

Mega Man, Street Fighter gibi kült serilerle tanınan Capcom firmasının “hayatta kalmaya dayanan korku” kategorisinde tasarladığı bir oyundur. Bu kategori korku edebiyatı üzerinden geliştirilmiş, karakterin hayatta kalmasına odaklanmış olan oyuncuyu çeşitli yöntemlerle korkutmayı hedefleyen bir mantığa sahiptir. Uzun metraj filmler, çizgiromanlar ve animasyonlarla sektörleşmiş durumdaki Resident Evil serisi bu yıl hem bu oyunla hem de takım çatışmasına dayanan çevrimiçi Resistance yan ürünüyle öne çıkmakta. Racoon City’de kayıp olayları meydana gelmektedir. Ana karakter Jill Valentine olayların arkasında ilaç şirketi Umbrella’nın olduğunu anladıktan sonra zombilerden kaçarak hayatta kalmaya çabalar. Bu süreçte Jill kimilerinin yardımıyla kurtuluşa yaklaşırken karşısında Nemesis isimli korkunç bir düşman belirir. Etkileyici atmosferi ile adından söz ettiren oyunun avantajlı yanı her platformda oynanabilir olmasıyken dezavantajlı yanı ise eski versiyonlara göre kimi karakter tasarımlarında nitelik kaybı yaşandığının gözlemlenmesidir.

HALF-LİFE: ALYX

Valve firması tarafından tasarlanmış “birinci şahıs nişancı” kategorisinde bir sanal gerçeklik oyunudur. Half-Life ve Half-Life 2 oyunlarının arasındaki boşluğu dolduran senaryo Alyx Vance karakteriyle babasının hikâyesine odaklanmakta. Macera, serinin ana kötüsü Combine isimli çok boyutlu imparatorluğun işgaline karşı direnişi konu alsa da devam oyunu olmadığının altı çiziliyor. Tanıdık karakterlerin keşif, savaş, karmaşıklık gibi imza Half-Life öğeleriyle birleştirilmiş olması oyunun en büyük avantajı. Bilgisayar versiyonu bulunmaması sadece yeni nesil sanal gerçeklik makinelerinde oynanabilecek bir ürün olması ise genel kitle açısından dezavantaj.

NİOH 2

Team Ninja tarafından geliştirilmiş “aksiyon bazlı rol yapma” kategorisinde bir oyundur. Japonya tarihinin Sengoku Dönemi’nde geçen Nioh 2 ilk oyunun öncesini anlatmakta. Yokai Japon kültüründe doğaüstü varlıklara verilen genel bir isim. Yokailer bu oyunda ana düşman rolündeler. İnsan bir baba ile yokai bir annenin çocuğu olan ana karakter kötü yokaileri avlayarak yaşayan bir samuray. Bir tüccar ile ortaklık kurup paralı askerlik yapmaya başlayan samuray ilerleyen bölümlerde Japonya’yı tek çatı altında toplamak isteyen Oda Nobunaga’nın hizmetine giriyor. Ara videolar ve sistemin yönlendirdiği yardımcı karakterler aracılığıyla hikâye akıcı şekilde takip ediliyor fakat alışkın olmayanlara oynanışı zorlayıcı gelebilir.

CALL OF DUTY: WARZONE

Activision firması tarafından tasarlanan “battle royale” kategorisinde bir oyun. Bu kategori oyunlarda amaç sürekli küçülen bir haritada kalan son oyuncu olmaktır. Paraşütle oyun haritasına atlanır ve diğer oyuncularla karşı karşıya kalınır. Oyun ilerledikçe zarar veren yeşil bir gaz salınmaya başlıyor ve kalan oyuncular gazdan kaçarak daha dar alanda mücadele etmek zorunda bırakılıyorlar. Warzone, araçlara yaptığı vurgu ve oyun içi para mekaniğiyle kategorisindeki diğer oyunlar arasından sıyrılsa da silahların geri tepme detayındaki eksiklikler oyun keyfini azaltıyor.

Yılın ikinci yarısında beklenen oyunlar

VALORANT

League of Legends gibi kalabalıkları peşinden sürükleyen bir markayla anılan Riot Games firmasının tasarladığı “birinci şahıs nişancı” kategorisinde çok-oyunculu bir oyundur. Farklı karakter seçenekleri ve değişen haritalarla zenginleştirilmiş beşe beş takım düzenindeki çatışmalar üzerine kurulmuştur. İki klasik oyunun, Counter-Strike ile Overwatch’ın güçlü yönlerini sentezleyen bir yaklaşıma sahip Valorant’ta her karakterin farklı yetenekleri ve kendine has hikâyesi mevcut. Neredeyse tüm sistemlerde oynanabilen oyunun 7 Nisan 2020 tarihinde belirli kişilerin oynayabildiği kapalı beta sürümü yayınlandı, 2020 yazında ise tam sürümün piyasaya çıkması planlanmakta. Tamamen ücretsiz olup çeşitlilik içermesi tercih edilmesinde büyük rol oynayacaktır.

RİSE ONLINE WORLD

Rokosoft firması tarafından tasarlanan “MMORPG” kategorisindeki oyun insan türüyle ork türü arasındaki savaşı anlatıyor. Özgün profile sahip farklı karakterler sunması oynama keyfini zenginleştirecek gibi görünüyor. Dünyanın en güçlü eşzamanlı üç boyut yaratım motoru Unreal Engine 4 ile üretilmiş ilk yerli oyun olması ise en büyük artısı. Resmi fragmanı iki ay önce yayınlanan Rise Online World geliştirilme aşamasında, bu nedenle çıkış tarihi henüz açıklanmadı.

CYBERPUNK 2077

Yılın büyük ihtimalle en beklenen oyunu. CD Projekt firması tarafından tasarlanan “aksiyon bazlı rol yapma” kategorisinde bir oyun. Bilimkurgunun siberpunk türü yüksek teknolojinin çökkün bir gerçeklikle buluştuğu distopik gelecek senaryoları yaratmasıyla bilinir. Bu oyun böylesi bir siberpunk atmosferi benimsiyor. Ana karakter para kazanmak adına karanlık işlere bulaşan V adlı bir paralı asker. V’ye belirli özellikleri yüklemek mümkün. Karakter oluşturulurken yapılan tercihler ilerleyen bölümlerdeki gelişmeleri etkiliyor. Düşmanlar belirdiğinde dövüşmek de mümkün, konuşarak çözmek de, onları birbirine düşürmeye çalışmak da. Ayrıca hikâye modu yanında oyuncunun bu etkileyici ve teknoloji odaklı atmosferi özgürce keşfedebileceği serbest bir mod da mevcut. 17 Eylül 2020 tarihinde piyasaya sürülmesi beklenen oyunun Keanu Reeves’li fragmanı on ay önce internete verildi. Evet ünlü oyuncu Keanu Reeves de Cyberpunk 2077’de bir karakter olarak boy gösteriyor.

THE LAST OF US PART II

Naughty Dog firmasının tasarladığı “hayatta kalma” kategorisinde bir oyun. Bilimkurgunun post-apokaliptik türünden esinlenen oyun teknolojinin çöktüğü bir gelecekte geçiyor. Hikâye iki karakterin yıkım içindeki toprakları katetmeye çalıştığı ilk oyunun beş yıl sonrasından başlıyor. İlk oyundaki ana karakterlerden Ellie huzurlu bir hayat kurmaya çabalarken kendini yeniden saldırgan insanlarla yamyamlaşmış yaratıklar arasında buluyor. Sistemin yönlendirdiği karakterlerin hikâye akışında yardımcı olduğu oyun korku içeriğiyle sinematik etkisini güçlendiriyor. 19 Haziran 2020 tarihinde piyasaya sürülmesi beklenen oyunun avantajlı yanı sağlam senaryosuyla etkileyici atmosferi.