2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı.  AKP hükümetlerinin 19’uncu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrası ise hazırlanan 3’üncü bütçe olan 2021 yılı bütçesinin görüşmeleri, Kovid-19 tedbirleri kapsamında daha büyük bir alana sahip olması nedeniyle TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştiriliyor. 

Komisyon Başkanı Elvan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bütçe müzakerelerinin yaklaşık bir aylık sürede, oldukça yoğun bir tempoda devam eden toplantılarla gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Görüşmeler TBMM Tören Salonunda gerçekleştirilecek

Elvan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile yaptıkları görüşmelerde, bu yıl bütçe müzakerelerinin daha geniş ve tavan seviyesi yüksek olan TBMM Tören Salonu’nda gerçekleştirilmesini kararlaştırdıklarını ifade etti. Salona girişler için özel turnike ve giriş kartları ayarlandığını belirten Elvan, küçük salonda ise görüşmelerin bürokratlar ve danışmanlar tarafından canlı takip edilmesi için bir sistem kurulduğunu kaydetti.

Elvan, bütçe görüşmelerinin, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından komisyona sunumuyla başlayacağını söyledi.

Oktay’ın sunumunun ardından 5 gün ara verilecek

Sunumun ardından 5 günlük ara verileceğini ifade eden Elvan, 27 Ekim Salı günü 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin geneli ve Sayıştay raporları üzerinde görüşmeler gerçekleştirileceğini söyledi.

Elvan, 28 Ekim Çarşamba günü TBMM bütçesinin ele alınacağını, 4 günlük aranın ardından da 2 Kasım Pazartesi gününden itibaren takvimde yer alan bakanlık ve kurumların bütçe ve kesin hesaplarının görüşüleceğini söyledi.

Görüşmeler 24 Kasım’da tamamlanacak

Görüşmeleri 24 Kasım 2020 Salı günü tamamlamayı planladıklarını belirten Elvan, cumartesi ve pazar günlerinde komisyon çalışmasının olmayacağını ifade etti. Elvan, bütçe görüşmelerinin ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi. 

Oktay: Güçlü şekilde toparlanmaya başlayan Türkiye’nin bütçesi

Usül tartışmalarının ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın  bütçe sunuşu başladı. Oktay, konuşmasında “2021 bütçesi, en büyük ekonomiler derinden etkilenirken, OECD ve AB ortalamalarından pozitif ayrışarak güçlü şekilde toparlanmaya başlayan Türkiye’nin bütçesidir.” ifadelerini kullandı.

‘Merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 212,3 milyar lira tahmin ediliyor’

Oktay, şu tahminleri belirtti: “2020 yılında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 1 trilyon 212,3 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 973 milyar 129 milyon lira, bütçe açığının 239 milyar 168 milyon lira, faiz dışı açığın 101 milyar 768 milyon lira
olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”

2021 yılı bütçe ödeneklerinin 2020 yılına göre yüzde 22,9 arttığını ifade eden Oktay “Bu artış yaklaşık 250,7 milyar liraya tekabül etmektedir.” dedi.


AA – ANKARA