58 baro başkanı, Van’ın Gürpınar İlçesinde yapılmak istenen mermer ocağına karşı çıkanlara yönelik müdahaleye tepki göstererek, “Yöre halkının zararları giderilerek kendilerinden özür dilenmesini talep ediyoruz.” dedi.
Baro başkanları, projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi’nde mermer ocağına karşı direnen köylülere yönelik saldırıya ilişkin 58 baro başkanının imzasıyla ortak açıklama yayınlandı. Yaşam alanları ve doğaya yönelik tahribatların endişeye neden olduğunun belirtildiği açıklamada, doğaya ve yaşam alanlarına yönelik bilim dışı bir şekilde rant odaklı müdahaleler gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, “Müdahaleler geleceğimizi ipotek altına alarak, insan sağlığını ve tüm canlıların yaşamını büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.” denildi.
Anayasa’nın 56. maddesiyle koruma altına alınan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir” hükmünün fiilen ortadan kaldırıldığına işaret edilen açıklamada, “Geleceğimiz açısından tehlikeli bir dönemece işaret etmektedir.” diye kaydedildi.
‘Son kullanma tarihi geçen gaz bombaları kullanıldı’
Mermer ocağına karşı protesto hakkını kullananlara yönelik müdahalenin savaş alanlarını anımsattığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:
“Havaya yoğun bir şekilde ateş edilmek ve gaz bombaları atılmak suretiyle ortaya çıkan tablo, yoğun hak ihlalleri yaşanmasına neden olmuştur. Kullanılan gaz bombalarının son kullanma tarihlerinin geçmiş olması da evrensel hukuk kurallarına aykırı olarak yapılan müdahalenin amacının da tartışılmasına sebep olmaktadır.”
Projeye son verilmesi çağrısı
Projeye son verilmesi çağrısının yapıldığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Biz, aşağıda imzası bulunan Barolar; Van İli Gürpınar İlçesi Yurtbaşı Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağı projesine ve benzer biçimde yurdun dört bir yanındaki insan sağlığına, doğaya ve tüm canlılara yönelik tehlike barındıran projelere son verilmesini, doğamıza ve yaşam alanlarımıza yönelen rant odaklı politikalardan vazgeçilmesini, yurttaşların en temel haklarından biri olan protesto hakkının güvence altına alınmasını ve yöre halkının zararları giderilerek kendilerinden özür dilenmesini talep ediyoruz.”
İmzası bulunan barolar şu şekilde; Adana, Adıyaman, Ağrı, Aydın, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Ordu, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak.
MA – VAN