8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, kadınların yıllardır süren mücadelelerine saygı ve destek amacıyla 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için gerekli anayasal değişikliklerin yapılması talebiyle Meclis’e kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesine de yer verildi.

‘Türkiye’de 8 Mart ilk 1921 yılında kutlandı’

Türkiye’de de 8 Mart’ın ilk kez 1921 yılında kutlandığını hatırlatıldığı teklifte, “12 Eylül 1980 askeri darbesiyle yasaklanan kutlamalar 1984 yılında yeniden başlamıştır. 8 Mart, ilerleyen yıllarda daha bilinçli bir sahiplenme sonucu tüm kadın hareketlerinin odak noktası olmuştur.” denildi.

‘Kadınların yaklaşık 69,2’si ev işlerini tek başına yapmaktadır’

Türkiye’deki kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yansımamalarını en yoğun hissettiği alanlar şu şekilde sıralandı:

• Türkiye’de iş yasasına göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Kadınların ev içi mesaisinin uzunluğuyla kıyasladığımızda ne kadar büyük bir karşılıksız emek harcadığı görülmektedir. Türkiye’de bir araştırmaya göre ev kadınlarının yaklaşık 69,2’si ev işlerini bir yardımcı olmadan tek başına yapmaktadır.

‘1 milyondan fazla kadın işçi sigortasız çalıştırılmakta’

• Türkiye’de 1 milyondan fazla kadın işçi sigortasız çalıştırılmaktadır. Kendi hesabına çalışan kadınlarda (esnaf, çiftçi vb.) sigortasız çalışma oranı yüzde 83. Aileye ait tarlada ya da işyerinde çalışan ancak bu çalışması karşılığında ücret almayan ücretsiz aile işçisi kadınlarda ise kayıt dışı oranı ise yüzde 93’ü bulmaktadır. Sonuçta kadınların yüzde 44’ü sigortasız çalışmakta ve sigorta primleri ödenmemektedir. Dolayısıyla bu durum söz konusu kadınlar için emekliliği zorlaştırmaktadır.

• Türkiye’de kadına şiddet özellikle son zamanlarda oldukça artmaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nin de tartışmaya açılmasıyla faillerin cesaret bulduğu şiddet konusu da bu durumu beslemektedir. Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın uygulanmaması ve bu düzenlemelerin tartışmaya açılmasıyla kadınların hayatını riske atmaktadır.

Teklifte, 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesine dair yapılacak bir düzenlemenin çok önemli bir kazanım olacağı kaydedildi.

Yeni1Mecra