AB Sosyal Zirve’de ‘Porto Deklarasyonu’ imzalandı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin liderlerinin katılımıyla düzenlenen Sosyal Zirve’de, “Porto Deklarasyonu” imzalandı.

Deklarasyona imza atan AB liderleri, sosyal politikalara ağırlık vermeyi taahhüt etti.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Portekiz’in ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük Sosyal Zirve sona erdi. Porto kentinde düzenlenen zirvede, AB üyesi 27 ülkenin liderleri ile bazı önemli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri “Porto Deklarasyonu”na imza attı.

‘Deklarasyon ekonomik eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunacak’

Ptuht Deklarasyonuna göre, Avrupa Sosyal Haklar Sütunu Eylem Planı’nın uygulanmasına gerek ulusal gerekse AB genelinde daha fazla önem verilmesi ve bu planın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası “iyileşmenin temel bir unsuru” olması gerektiği vurgulandı.

Deklarasyonda, söz konusu eylem planının uygulanmasının, “Birliğin adil, ekolojik ve dijital bir geçişe doğru ivmesini güçlendireceği, sosyal ve ekonomik eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunacağı” ifade edildi.

AB sosyal modelinin dünyaya örnek olması çağrısı

Avrupa’nın yavaş yavaş Kovid-19 salgınından çıkmaya başladığı belirtildi. Önceliğin iş korumaktan istihdam yaratmaya doğru geçeceği kaydedilirken, burada KOBİ’lere desteğin önemli rol oynayacağı belirtildi.

Bu deklarasyonla birlikte liderler, Kovid-19 krizine karşı AB vatandaşlarının ortak çıkarları için birlikte hareket edilmesi, AB’nin sosyal modelinin ve dayanışmasının dünyaya örnek olması gerektiği çağrısında bulundu.

Sassoli: Sosyal Zirve final değil başlangıç noktasıdır

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de AB liderlerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bu Sosyal Zirve, Avrupa’nın sosyal ajandasını yenilemek için bir final değil, başlangıç noktasıdır. Salgından çıkarılan dersleri değerlendirmenin ve gelecekte dirençli ve müreffeh toplumlar inşa etmenin zamanı gelmiştir.” dedi.

AB Komisyonu’nun mart ayında sunduğu Avrupa Sosyal Haklar Sütunu Eylem Planı’na göre 2030 yılına kadar, 20 ila 64 yaşlarındakilerin en az yüzde 78’inin çalışıyor olması, tüm çalışanların en az yüzde 60’ının her yıl eğitime katılması, yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındaki kişilerin sayısının en az 15 milyon düşürülmesi başlıklarında üç ana hedef konulmuştu.

Diğer yandan zirvenin son gününde yapılan AB-Hindistan toplantısına Hindistan Başbakanı Narendra Modi video konferansla katıldı.

AA – MADRİD