Adana’daki Covid-19 verileri arasındaki farklar Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Hatimoğulları, Adana’daki koronavirüs salgını verilerine ilişkin soru önergesi verdi.

Hatimoğulları, Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu vaka sayıları arasındaki farkın nedenini sordu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, koronavirüs (Covid-19) verilerine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Hatimoğulları, önergenin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi. Hatimoğulları, önergenin gerekçesinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların yeterli düzeyde şeffaf olmadığını belirtti.

Dünya genelinde vaka ve vefat bilgilerinin şehir, yaş, cinsiyet gibi veriler ile birlikte açıklandığını kaydeden Hatimoğulları, “Türkiye’de Bakanlığın internet sayfasından yayınladığı sürekli erişilebilen veriler ise sadece Türkiye geneline ilişkindir.” dedi.

‘TTB’nin raporuna göre 550 hasta hastanede yatmaktadır’

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) 30 Mart’ta Adana’ya ilişkin yayınladığı rapordaki verileri aktaran Hatimoğulları, şunları kaydetti:

“Koronavirüs teşhisi veya şüphesi ile yaklaşık 550 hasta hastanede yatmaktadır. Bu hastalar arasında yoğun bakımda bulunan 63’ünden 15’i entübe durumdadır. Bugüne kadar tespit edilebildiği kadarıyla; 2 hasta taburcu olmuştur ve 12 sağlık çalışanı Korona şüphesi ile takip edilmektedir.” dedi.

‘Tufanbeyli ilçesine giriş çıkışlar durduruldu’

Hatimoğulları, Adana Valiliği tarafından 4 Nisan’da Tufanbeyli ilçesinde nüfusuna oranla Covid-19 vaka sayısının fazla görülmesi sebebiyle 15 gün boyunca ilçeye tüm giriş çıkışların durdurulması kararını da hatırlattı. Hatimoğulları, önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1. Adana ilinde şimdiye kadar kaç adet Koronavirüs testi yapılmıştır?

2. Test sonucu pozitif çıkan hastaların ilçe, yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir? İl genelindeki Koronavirüs salgını verilerinin günlük olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kamuoyuna duyurulması sağlanacak mıdır?

3. Adana’da Koronavirüs tanısı koyulmuş hastaların tedavilerinin yapılması için kaç yatak ve yoğun bakım ünitesi ayrılmıştır? Bu yatakların ve ünitelerin doluluk oranı nedir?

4. Adana’daki güncel vaka ve ölüm sayısı nedir? 3 Nisan’da yapılan açıklamada Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanan 4 yurttaşımızın yaş ve cinsiyete göre dağılımı, vaka sayısı ile oransal dağılımı nedir?

5. Sağlık Bakanlığı internet sitesinde neden sadece Türkiye genelindeki durum paylaşılmaktadır? Vakaların il, cinsiyet, yaş dağılımı ve Kovid-19 tanılı sağlık emekçisi sayısının da güncel olarak web sitesinde paylaşımı sağlanacak mıdır? 

6. Nüfus oranına göre vaka sayının çok olması gerekçesi ile karantiya alındığı duyurulan Tufanbeyli İlçesindeki durum nedir? Neden açıklıkla yurttaşlarla paylaşılmamaktadır? İlçedeki vaka ve ölüm sayısı nedir?

7. Adana’da kronik rahatsızlığı olan tüm yurttaşların sokağa çıkması yasaklanmıştır. Kronik rahatsızlığı olup çalışmak zorunda olan yurttaşların geçiminin nasıl sağlanacağı, temel ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı ve tümünün ücretli izinli olmalarının sağlanmasının yanı sıra işten atılmalarının engellenmesi için de ilgili Bakanlıklarla birlikte çalışmalarınız var mıdır?

8. TTB’nin 30 Mart’ta yayınlamış olduğu Adana raporundaki vaka sayıları ile Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu vaka sayıları arasındaki büyük farkın nedeni nedir.?