AKP’ye göre Türkiye yoksullukla mücadelede en başarılı ülke!

HABER MERKEZİ – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye’nin son 15 yılda yoksullukla mücadelede en başarılı ülke olduğunu savunurken Genel-İş Sendikası Kasım 2019’da yayınladığı Yoksulluk Raporu’nda 16 milyon kişinin yoksul, 18 milyon kişinin ise yoksulluk riski ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekilmişti. İstihdam uzmanı ve yazar Sinan Ok, işsizliğin Cumhuriyet tarihinde en yüksek seviyede iken yoksulluğun azaldığını söylemenin gerçekleri karartmak olduğunu belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı Bölge Toplantısı’nda konuşma yaptı. Kaya, AK Parti’nin kurulduğu günden bu yana sosyal politikalara büyük önem verdiğini savundu. Türkiye’nin ekonomi alanında büyüdüğünü öne süren Kaya, “Ülke olarak ekonomi alanında sağlanan büyümeyle birlikte sosyal yardımlara çok daha fazla mali kaynak aktarmış durumdayız. Böylece daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı başardık.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya-AA

Kaya, ihtiyaç sahibi 3,5 milyon haneye dokunduklarını belirterek, Türkiye’de yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. “2018 Dünya Bankası raporunda Türkiye, son 15 yılda yoksullukla mücadelede en başarılı ülke olmuş durumda. Yoksulluğu en fazla azaltan ülke olduğumuzu Dünya Bankası 2018 raporunda teyit etti” diyen Kaya, gerçekleri çarpıtmak isteyenlere uluslararası raporlardaki ispatlarla çok güçlü cevaplar verebileceklerini öne sürdü.

Sinan Ok: Yoksulluğun azaldığını söylemek gerçekleri karartmaktır

Yoksulluk oranını İstihdam Uzmanı ve Yazar Sinan Ok’a sorduk. Ok, yoksulluğun Türkiye’de son 15 yılda arttığını belirterek, konuya ilişkin TÜİK, İŞKUR, TÜRK-İŞ, SGK gibi kurumların istatistiki raporlarının olduğunu söyledi. TÜİK verilerinde de görüldüğü gibi 2014’ten itibaren yıl yıl yoksulluğun arttığına dikkat çeken Ok, işsizliğin Cumhuriyet tarihinde en yüksek seviyede iken yoksulluğun azaldığını söylemenin gerçekleri karartmak olduğunu belirtti.

Ok, TÜİK’in 2015 yılındaki Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranın 7,4’den 7,6’ya yükseldiğini, 2018 yılı sonuçlarında ise toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranının 7,5’den 7,8’e yükseldiğini söyledi. Ok, aynı raporda yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artış ile yüzde 13,9 olduğunu belirterek, yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 1,1 puan artarak yüzde 21,2 olarak gerçekleştiğinin tespit edildiğine dikkat çekti.

‘İşsizlik bu kadar artmışken yoksulluk nasıl azalıyor’

Devletin yoksulluğu ölçen en temel verisinin bu olduğuna dikkat çeken Ok, “TÜİK, işsizlik sayısının 4 buçuk milyon bandını aştığını açıkladı. İşsizlik sayısı Cumhuriyet tarihinde en yüksek seviyelerde. İşsizlik bu kadar artmışken yoksulluk nasıl azalıyor sormak lazım” diye konuştu. 2018 Dünya Bankası raporunu incelemek gerektiğini belirten Ok, raporun neye dayanarak Türkiye’yi yoksulluğu en fazla azaltan ülke olarak belirlediğine bakmak gerektiğini söyledi. Ok, SGK verilerinde Ağrı,Muş, Şanlıurfa’da nüfusun neredeyse yarısının yüzde 44’ünün devlet desteği olmadan yaşamını sürdüremediğini hatırlatarak, “Veriye dayalı bazı yerlerde işsizlik azalmışsa Türkiye geneli için böyle bir değerlendirme yapılamaz” dedi. Ok, “İşsizlik artarken, gelir akışı yokken, elektrik, doğalgaz, su, gıda gibi harcamaların fiyatları artarken nasıl yoksulluk azalıyor. Enflasyon yüzde 8.55 iken gelir artmadıysa reel olarak bir yoksulluktan söz edebiliriz” diye konuştu.

Genel-İş: 16 milyon kişi yoksul

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın 14 Kasım’da kamuoyuyla paylaştığı ‘Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk 2019’ raporunda, en zengin ile en yoksul arasındaki gelir eşitsizliğinin 8,7 katı bulduğu tespit edilmişti. Raporda, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizin 1 milyondan fazla yeni işsiz yarattığına da vurgu yapılmıştı.

Raporda, 2018 TÜİK verilerine dayanılarak da 2017 yılından 2018 yılına Türkiye’de yoksulluk sınırı altında yaşayan kişi sayısının bir yılda 1 milyon 24 bin kişi artarak 15 milyon 864 bin kişiden 16 milyon 888 bin kişiye çıktığı tespit edilmişti. Raporda, Türkiye nüfusunun yüzde 22’sinin yani 18 milyonunun ise yoksulluk riski altında olduğu belirtilmişti. Bu oranın 2018’de belirginleşen ekonomik krizin etkileri ile 2019 yılı verileri açıklandığında daha da artacağı öngörülmüştü.