Amphan Kasırgası’nda can kaybı 97’ye yükseldi

Hindistan ve Bangladeş’in kıyı kesimlerinde etkili olan Amphan Kasırgası’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 97’ye yükseldi.

Kasırga nedeniyle yüzlerce köyü su basarken, 3 milyon kişi tahliye edildi.

NDTV kanalındaki habere göre, Bengal Körfezi’nde oluşan ve hızı saatte 185 kilometreye kadar ulaşan Amphan Kasırgası’nda çok sayıda ev ve ekili alan zarar gördü, ağaçlar köklerinden söküldü. Kıyı kesimlerinde elektrik ve telefon şebekesi altyapıları hasar gördü.

Hindistan’ın Batı Bengal eyaleti Başbakanı Mamata Banerjee, yaptığı açıklamada, eyalette felaket nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 72’den 80’e yükseldiğini söyledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kasırgadan en çok etkilenen Batı Bengal eyaletine ziyaret gerçekleştirerek, Banerjee ile görüştü.

‘Acil yardım fonu oluşturuldu’

Modi ve Banerjee, helikopterle kasırganın etkili olduğu bölgeleri inceledi. Modi, burada yaptığı açıklamada, merkezi hükümetin, kasırgada hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilmek üzere 2 bin 630 dolar, yaralananlara ise yaklaşık 650 dolar yardımda bulunacağını söyledi. Modi, Batı Bengal için 130 milyon dolar acil yardım fonu oluşturulduğunu da belirtti. 

‘Üç krizle karşı karşıyayız’

Dün yaptığı açıklamada kasırganın eyalet genelinde yaklaşık 13 milyar dolar hasara yol açabileceğini ifade eden Banerjee, “Üç krizle karşı karşıyayız. Yeni tip koronavirüs (Covid-19), evlerine dönmekte olan binlerce göçmen işçi ve şimdi de kasırga.” ifadesini kullanmıştı.

Can kaybı sayısı 97’ye yükseldi

Bangladeş’te ilk değerlendirmelere göre, 130 milyon dolarlık maddi hasar oluştu. Kasırganın etkili olduğu bölgelerde 11 kilometre uzunluğunda yol, 200 köprü ve menfez hasar gördü. “Dhaka Tribune”ün haberine göre, Bangladeş genelinde kasırga nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 15’e yükseldi. Böylece Hindistan ve Bangladeş’in kıyı kesimlerinde etkili Amphan Kasırgası’nda hayatını kaybedenlerin sayısı 97’ye çıktı.

3 milyon kişi tahliye edildi

Yüzlerce köyü su bastığını ve yaklaşık 1 milyon kişinin elektriksiz kaldığını belirten yetkililer, Hindistan ve Bangladeş’te yaklaşık 3 milyon kişinin tahliye edildiğini belirtti.

1999’da 10 bin kişinin ölümüne neden olmuştu

Amphan Kasırgası’nın hızının saatte 270 kilometreye kadar ulaştığı bildirildi. Bengal Körfezi’nde tropikal fırtınalar yılın bu zamanında sıkça görülürken, Odişa’yı 1999’da vuran ve hızı saatte 260 kilometreye ulaşan kasırga, yaklaşık 10 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.

AA – YENİ DELHİ