Ankara Barosu ve Diş Hekimleri Odası kadın haklarında farkındalık protokolü imzaladı

Ankara Diş Hekimleri Odası ile Ankara Barosu arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına ilişkin farkındalık oluşturma amacıyla işbirliği protokolü imzalandı

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gül: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı artan şiddet vakalarının önüne geçilmesini de olanaksızlaştırdı.”

Nisan ayında İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına karşı Danıştay’da dava açan Ankara Diş Hekimleri Odası ile Ankara Barosu arasında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına ilişkin farkındalık oluşturma ve güç birliği amacıyla bir protokol imzalandı.

Bugün Ankara Barosu’nda imzalanan ve meslek örgütleri arasında bir ilki oluşturan Protokol kapsamında ortak hukuki, toplumsal ve sosyolojik araştırmalar, çalışmalar ile eğitim-öğretim faaliyetleri, projeler, atölye çalışmaları ve kültürel işbirliği yer alıyor.

Protokolü Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül imzaladı.

‘Şiddet eğilimi yerleşik hale geliyor’

Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, imzalanan protokolün ardından İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı ile 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasının daha da zorlaştığını ifade ederek, “Artan kadına karşı şiddet ve ev içi şiddet vakalarının önüne geçilmesi de olanaksızlaştı. Gün geçtikçe yerleşik hale gelen şiddet eğilimi ve toplumsal algı yapısı tüm kadınların ve buna bağlı olarak tüm bireylerin hak ve menfaatlerinin zedelenmesine yol açıyor” dedi.

Protokolü Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ve Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül imzaladı.

‘Meslek örgütleri olarak toplumsal sorumluluğumuz’

Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığına dikkat çeken Gül şöyle konuştu: “Kadın cinayetlerinin böylesine yükselişte olduğu, kadına yönelik şiddetin tırmandığı bir dönemde meslek örgütleri olarak toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmek durumundayız. Haklarımızı ve yükümlülüklerimizi bilerek, hem meslektaşlarımız arasında hem kamuoyunda farkındalık yaratmak, şikâyet ve yardım mekanizmalarını doğru ve hızlı şekilde işletmek için Ankara Barosuyla bir işbirliği talebimiz oldu. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ile yaptığımız görüşmeler ve hazırlık çalışması sonucunda bu protokolü hayata geçirdik.”

İmzalanan protokolün meslek örgütleri arasında bir ilk olduğunu söyleyen Gül, “Şiddetin her türüyle mücadelede bütüncül ve etkili politikaların oluşturulması için sorumluluğumuzun gereğini yapmaya devam edeceğiz” diyerek bu örneklerin yaygınlaşması temennisinde bulundu.

Yeni1Mecra