‘Ankara dış siyasette gömleğin üst düğmesini yanlış ilikledi’

Mirgün Cabas’ın DW’deki programına konuk olan siyaset bilimci ve gazeteci Prof. Barış Doster, Ankara’nın uzun süredir dış politikada neden yalnız kaldığını, Doğu Akdeniz gibi bir meselede neden hiç bir ülkeyi yanına çekemediğini değerlendirdi.

Prof. Dr. Barış Doster, DW’den Mirgün Cabas’a konuştu

Doster’e göre Ankara uzun süredir dış politikadaki adımlarını sadece iç siyasette kullanmak üzere atıyor, bu da Türkiye’nin itibarını ve caydırıcılığını zedeliyor

‘Ankara dışarıda bütün adımlarını iç siyasete yönelik atıyor, sonuç ortada’ diyen Doster sözlerini şöyle sürdürdü:

– “İçeride seçimlerden önce ‘beka’ tehdidi o kadar çok kullanıldı ki, hem kullanım ömrü doldu hem de dışarıda Hollanda veya Fransa tarafından ciddiye alınmamaya başladı.

– “Devletin ölçeği denen bir şey vardır. Akşamdan sabaha bugünden yarına artmaz. Konsensüs gerekir. Ulusal uzlaşma ihtiyacı vardır ama bu da yetmez.”

– “Türkiye bu konsensüs sağlamak istese bile en az 10 yıla ihtiyacı vardır.”

– “2005’te Güney Kıbrıs, 2009’da Libya ve Suriye münhasır ekonomik bölge ilan ederken Türkiye’nin aklı neredeydi? Hala Türkiye münhasır ekonomik bölge ilan etmiş değil.”

– “Libya ile atılan gecikmiş bu adım, Doğu Akdeniz’deki diğer ülkelerle atılmazsa çok eksik, çok topal kalır. Bu ülkelerle böyle adımlar mümkün mü? Değil. Bu ülkelerle olan ilişki iç siyasete çokça angaje edildi ve iç işlerine çok fazla müdahale edildi.”

‘Suriye ve Mısır’la istihbarat elemanları aracılığıyla görüşülüyor’

Barış Doster, Suriye ve Mısır’la istihbarat elemanları aracılığıyla görüşülmekte ancak daha önce söylediğim sebeplerden ötürü normalleşme çok zor görünüyor.

Suriye ile kısmen ilişkide kısmen çelişkideyiz, Rusya sebebiyle. Libya ile tümden çelişkideyiz.

Doster, saydığı tüm argümanların ışığında ‘işte bu sebepten yalnızlaşıyoruz ve yalnızlaşmaktayız’ dedi.

Kaynak: DW