‘Atık sahaları düzenlemesinden vazgeçilmeli’

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, vahşi atık sahalarına dair düzenlemeden acilen vazgeçilmesini istedi.

HABER MERKEZİ – ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, özelleştirilen termik santrallerin vahşi atık sahalarına dair düzenlemeden acilen vazgeçilmesini istedi. Bozoğlu, düzenlemeyle atık sahalarının 20-30 yıl daha doğayı, yer altı sularını, tarım alanlarını, yüzey sularını kirletmesi riskini taşıdığına dikkat çekti.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, vahşi atık sahalarına dair düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı. Bozoğlu, özelleştirilen termik santrallere 2019 yılı sonuna kadar tanınan çevre mevzuatına uyum süresinin dolmasına birkaç gün kaldığını hatırlattı. Söz konusu termik santrallerin tamamının Çevre Kanunu ve çevre mevzuatına uygun çalışmadığına dikkat çeken Bozoğlu, “Havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmektedir.” dedi.

‘Atık sahalarına dair yatırım yapılmadı’

Bozoğlu, santrallerin kendilerine tanınan süre içerisinde baca gazlarının kontrol altına alınması yönünde yatırım yapmadıklarının bilindiğini ifade etti. Bozoğlu, öte yandan santrallerin ilk günden bu yana atık sahalarına dair de herhangi bir yatırım yapmadıklarına dikkat çekti.

‘Yönetmelik atık sahalarını meşrulaştırabilir’

Bozoğlu, bugün “Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandığını hatırlattı. Bozoğlu, yönetmelik ile söz konusu termik santrallerin atık sahalarını meşrulaştırma endişesi yarattığını söyledi. Bozoğlu, düzenlemede içeriğinin ne olacağı dahi belirlenmemiş “akademik” bir rapor ile bu atık sahalarının izinli hale getirilebileceğine vurgu yaptı. Bozoğlu, “Yani, geçirimsiz zemini olmayan, vahşi depolama alanları, bu yöntem ile çevre izni alabilecektir.” dedi.

‘Hukuken uygun değil’

Dünyadaki birçok ülkenin toprağı, havayı, suyu kirletmeme yönünde çalışmalar yaptığına vurgu yapan Bozoğlu, “Bugün yayınlanan yönetmelik ile kirletme meşrulaştırılıp sürdürülebilir hale getirilme endişesi yaratmaktadır.” diye kaydetti. Bozoğlu,hukuken de çelişkili ve günü kurtarmayı hedefleyen bir düzenleme yapıldığının görüldüğünü belirtti. Geçmişte felaketler yaşatan Ümraniye Çöplüğü’nden daha da tehlikeli olabileceğine vurgu yapan Bozoğlu, atık sahalarının 20-30 yıl daha doğayı, yer altı sularını, tarım alanlarını, yüzey sularını kirletmesi riski ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

‘Düzenlemeden acilen vazgeçilmeli’

Bu düzenlemeden acilen vaz geçilmesini isteyen Bozoğlu, şunları kaydetti: “Bu tesislerin bugüne kadar kirlettikleri ve vahşi depolama yaptıkları tüm sahaların rehabilitasyon ve kapatma planları hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Tesislerin çalışması planlanıyorsa, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ne uygun şekilde atık sahalarının oluşturularak çevre izin sürecinin mevzuatta belirtildiği şekilde uygulanması sağlanmalıdır.”