Bakan Dönmez, altın rezervini açıkladı, kesilen ağaç sayısını yanıtsız bıraktı

CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye’deki altın rezervini açıkladı ancak altın madeni için kesilen ağaç sayısını yanıtsız bıraktı.

Fatsa’daki altın madenleri Fotoğraf: Arşiv/Ekolojibirligi.org

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde, Türkiye’deki altın madenlerinin durumu, maden rezervleri, çıkarılan madenlerden alınan devlet hakkı, altın madeni işlenen bölgelerde kesilen ağaç sayısının açıklanmasını istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gürer’in soru önergesine yanıt verdi, ancak önergede yer alan soruların önemli bir bölümünü yanıtlamadı. 

’24 madende 39 ton altın üretildi’

Dönmez, Türkiye’de toplam 118 adet altın ve altınlı kompleks maden ruhsatı bulunduğunu belirtti. 2019 yılında, 24 ruhsattan 39 ton altın üretimi yapıldığını bildiren Dönmez, altın ve altın içeren kompleks maden ruhsatlarından toplam 298 milyon 612 bin 812 liranın Devlet Hakkı olarak tahakkuk ettirildiğini belirtti. 

‘Maden ocaklarında 9 bin 489 kişi istihdam ediliyor’

Altın ve altınlı kompleks maden ruhsatlı işletmelerde toplam 9 bin 489 personel istihdam edildiğini kaydeden Dönmez, Türkiye’deki altın madeni işletmeciliğinde, yerinde siyanür liçi uygulanan maden ruhsat alanı bulunmadığını savundu. 

‘1 milyar 221 milyonu aşkın altın rezervi bulunuyor’

Dönmez, Türkiye’de 1 milyar 221 milyon 459 bin 911 ton altın, 874 milyon 782 bin 294 ton altın ve gümüş, 368 milyon 688 bin 273 ton gümüş görünür rezervi bulunduğunu ifade etti. 

Gürer: Bakan altın için kesilen ağaçlardan bahsetmedi

Dönmez’in altınla ilgili alan ve çıkarılan miktarı açıkladığını ancak altın için kesilen ağaçlardan bahsetmediğini belirten Gürer, şunları kaydetti:

“Altın madeni işlenen bölgelerde bugüne kadar kesilen ağaç sayısı ne kadardır? Ne kadar daha kesilmesi planlanmaktadır? Altın madenciliği yapıldığı belirtilen tesislerin çevresinde, devletin resmi kurumları tarafından hangi sıklıkla su, toprak ve hava analizleri yapılmaktadır? Sorularımız gelecek açısından çıkarılan altın kadar önemlidir. Bu sorular yanıtsız kalmamalıdır.” Gürer’in verdiği soru önergesinde yanıtlanması istenen sorular şunlardı:

  • Türkiye’de bugün faaliyet halinde kaç altın madeni bulunmaktadır ve illere göre dağılımı nedir? Bu madenlerin her birinin ortaklık yapıları nasıldır? Hangi şirketler veya kişiler bu madenlerin ortağıdır?
  • Yıllık dore altın üretimi ne kadardır? Devletin bu üretimden “devlet hakkı” adı altında aldığı vergi ne kadardır? Devlet, “devlet hakkı” dışında bu madenlerden hangi kalemler altında, ne kadar gelir elde etmektedir? Bu madenlerde bugün itibariyle istihdam edilen çalışan sayısı kaçtır?
  • Bu madenlerin her birinde siyanür, sülfürik asit, silika, nitrik asit gibi tehlikeli kimyasalların kullanım oranlan nedir? Bilinen 19 mevcut altın madeninin her birinde günlük, aylık ve yıllık kimyasal kullanımı miktarı ne kadardır? Lütfen kalem kalem bildirir misiniz?
  • Siyanür madenciliğinde, siyanürün tesislerde cevherin işlenmesi sırasında ayrıştırma aşamasında kullanıldığı söylenmektedir. Ancak çok iyi bilinmektedir ki, bazı zorlu maden yataklarında cevherin yeryüzüne çıkarılamaması durumunda yerinde siyanür uygulaması da olabilmektedir. Bu noktada Türkiye’de yerinde siyanür uygulanan maden alanı var mıdır, varsa ne oranlarda ve hangi aşamada uygulanmaktadır?
  • Türkiye’nin altın-gümüş madeni rezerv durumu nedir? Mevcut 19 altın madeninin yanı sıra açılmayı bekleyen kaç tane daha altın-gümüş madeni projesi vardır? Bu projelerin bölgelere göre dağılımı nasıldır?
  • Altın madeni işlenen bölgelerde bugüne kadar kesilen ağaç sayısı ne kadardır? Ne kadar daha kesilmesi planlanmaktadır?
  • Altın madenciliği yapıldığı belirtilen tesislerin çevresinde, devletin resmi kurumları tarafından hangi sıklıkla su, toprak ve hava analizleri yapılmaktadır? Bu incelemelerde hangi elemanlar görevlendirilmekte ve analizler hangi laboratuvarlarda yapılmaktadır? Bu incelemeler neticesinde kurallara uymadığı tespit edilen ve cezai işlem uygulanan şirket sayısı kaçtır?”

Yeni1Mecra