Bakanlıktan Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere sağlık meslek örgütlerinin yoğun şikayet ettikleri sağlıkta şiddet konusunda Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı uygulayacaklarını söyledi.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman sağlıkta şiddet dahil pek çok sağlık sorununu yeni1mecra’ya anlattı.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan Bakan Koca, çalışmaları kapsamında hekimlerin hem hasta yükünü azaltan hem de fiziksel ortamlarını iyileştiren bir düzenlemenin hayata geçirileceğini bildirdi.

“Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı” hazırladıklarını belirten Koca, hayatın hiçbir alanında şiddeti duymak istemediklerini ifade etti.

Koca, şiddet faillerinin karakoldan serbest bırakılmaması, ifadenin sağlık çalışanının bulunduğu ortamda alınması ve olayın kolluk kuvvetlerince kamu davası gibi görülmesi gibi bazı önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini söyledi.

Sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda Türk Ceza Kanunu’nda ilave bir düzenleme yapılmasını TBMM’den beklediğini belirten Koca, “Özellikle cezaların ötelenmesi, paraya çevrilmesi gibi durumların devre dışı kalmasını arzuluyorum. Bu konuyu da birçok platformda gündeme getiriyorum” ifadesini kullandı.

Koca, şiddeti önleme eylem planının da devreye gireceğini bildirerek, “Özellikle hekimlerimizin, çalışanlarımızın hem hasta yükünü azaltan hem de fiziksel ortamlarını düzenleyen bir yaklaşımla, vatandaşın sağlık okur yazarlığını artıran, hekim-hasta iletişimini güçlü kılan, hizmeti sunarken güvenli ortamı sağladığımız bir eylem planı devreye girecek” dedi.

‘Aile hekimine gitmeden ilaç yazdırma yaklaşımı var’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Aile hekimlerine yönelik şiddetin daha sık yaşandığına işaret eden Koca, “Hastalarda aile hekimine görünmeden reçete yazdırma yaklaşımının olduğunu görüyoruz. Bunun olmaması için vatandaşa bunu daha çok anlatmamız gerekiyor. Reçete, hekim hastayı muayene ettikten sonra yazılabilir. Kronik bir hastalığınız olabilir, bu kronik hastalıkla ilgili takipli hasta olabilirsiniz. Bununla ilgili de bir rapor söz konusu olabilir. İlacınız bittiyse bu rapor çerçevesinde ilacı yazdırmak için gidebilirsiniz. Bir hastalığınız olabilir, bu durumda da yine hekim muayene ettikten sonra reçete yazılabilir” diye konuştu.

Bakan Koca, hastanın olmadığı veya muayene edilmeden ilaç istendiği durumların özellikle aile hekimlerinde yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Hasta olmadan verilemeyecek veya aile hekiminin veremeyeceği raporların da talep edildiğini görüyoruz. Bu tip durumlarda da aile hekimi arkadaşlarımızın uygun ifade tarzıyla açıkladıklarını ama vatandaşımızın yer yer ısrarcı olduğunu biliyoruz. Bizim her geçen gün sağlık okur yazarlığını, bilinci ve iletişimi güçlü kılmamız gerektiğini düşünüyoruz.” ANKARA