“Barış Akademisyenleri’nin e-devlete ulaşması engellendi”

TİHV, yurt dışında yaşayan ihraç edilmiş Barış Akademisyenleri’nin uğradığı hak ihlallerini anlattığı raporunda, hak ihlallerini gözler önüne serdi.

Fotoğraf: Bianet

Bianet‘te yer alan haberde yurtdışında yaşayan barış akademisyenlerinin karşılaştıkları bürokratik güçlüklerin detayları yer aldı.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız!” başlıklı bildirinin kamuoyuyla paylaşıldığı 10 Ocak 2016 tarihinden bu yana, bildiri imzacısı olan ve Türkiye üniversitelerinde çalışan akademisyenler çoklu hak ihlallerine uğradı.

Bildirinin açıklanmasından bu yana geçen yaklaşık beş yıl içinde kamuda çalışması yasaklanan pek çok akademisyen, mesleklerini sürdürebilmek, geçimlerini sağlayabilmek için yurt dışına çıkmak zorunda bırakıldı.

TİHV yurt dışında yaşayan ihraç edilmiş Barış Akademisyenleri’nin uğradığı hak ihlallerini konu alan bir rapor yayınlandı. 27 Kasım’da yayınlanan 10 sayfalık rapor, yurt dışına gitmek zorunda bırakılan Barış Akademisyenleri’ne yönelik ihlallerini gözler önüne seriyor. 

“Keyfi yok sayma pratiği”

Raporda, ihraç edilmiş kişilerin konsolosluklar nezdinde vatandaş olmaktan kaynaklı haklarının kullanılmasında yaratılan engeller, mahkeme kararlarının göz ardı edilmesi ve keyfi yok sayma pratiği uygulanması dikkat çekiyor.

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

* Konsolosluklarda İşlemlerin Engellenmesi

* Pasaport tahditleri ve sebep olduğu ihlaller

* Savunma Hakkının Engellenmesi

* Eş ve çocuklara yönelik ihlaller

* İkinci devletlerin uygulamalarından kaynaklanan ihlaller

* İkinci devletlerin uygulamalarından kaynaklanan ihlaller

* Ulus-ötesi damgalama, suçlulaştırma ve hedef gösterme

Raporun sonunda şu çağrı yer aldı:

Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak süreci izlemeye devam edeceğimizi hatırlatarak, gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında yaşayan akademisyenlere yönelik ihlallerin son bulması ve hakların iadesi için gereken adımların ivedilikle atılması konusunda yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyoruz.