Barut: 600 milyon doları ithalata değil çiftçiye verin

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretildiğini, tüketimin ise 8.5-9 milyon ton olduğunu belirterek aradaki farkın ithalatla kapatıldığını söyledi.

İthalata yıllık 600 milyon dolar ödediğini vurgulayan Barut, “Üretim ile tüketim arasındaki 2.8 milyon tonluk miktar için 600 milyon dolar ihracata ödenen para çiftçiye verilse sorun çözülür” dedi.

Türkiye’de ilk mısır hasadının Ağustos ayı ortasında Adana’da yapıldığını anımsatan CHP’li Ayhan Barut, “Mısır hasadına sayılı günler kala üreticiler endişeli bir bekleyiş içinde. Ürününü kaç paraya, nasıl satacağını bilemiyor. Temel tarım ürünleri arasında yer alan mısır, hayvan yeminden gıdaya ve enerji kaynaklarına kadar geniş alanda kullanılıyor.” diye konuştu.

Mısır fiyatlarının düşmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girip fiyatları regüle eder biçimde fiyat açıklaması gerektiğini aktaran Barut, şöyle konuştu:

“Türkiye’de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretiliyor. Tüketim ise 8.5-9 milyon ton arasında değişiyor. Oysa üreticiye yeterli destek verilse Türkiye, mısırda kendi kendine yeterliliğe sahiptir. Üretim ile tüketim arasındaki 2.8 milyon tonluk miktarı ithal ediyor, 600 milyon dolar parayı dışarıya ödüyoruz. İthalata verilen bu parayı yerli üreticimize versek, mısırda üretim kendimize yeter hale gelir.”

‘İthalatı kapatın, üreticiye destek olun’

Salgın döneminde gıdaya erişimin öneminin bir kez daha görüldüğünü ifade eden Barut, “Üreticimize ve tarıma destek verilmesi gerekiyor. Tarıma ve çiftçiye destek verilirse, üreticilerimiz en güzel şekilde ürünlerini yetiştiriyor. İktidara ve Tarım Bakanına sesleniyoruz. Yerli ve milliyseniz yakında hasadı yapılacak mısırda üreticiye gerekli müjdeyi verin. İthalatı kapatın, uygun fiyat belirleyin, mısır üreticisini koruyup kollayın” açıklamasında bulundu.