Bolivya’da darbe: Morales istifa etti, tutuklama kararı verildi

Evo Morales

Latin Amerika ülkesi Bolivya’da ordunun istifa çağrısı yapmasının ardından Devlet Başkanı Evo Morales istifa ettiğini açıkladı. İstifa eden Morales hakkında tutuklama emri verilirken, Meksika Morales’e siyasi sığınma hakkı tanıdı.

Bolivya’da Evo Morales’in zaferi ile sonuçlanan seçimlerin ardından başlayan gösteriler, darbe ve istifa ile sonuçlandı. Ülkede siyasi belirsizlik sürerken, birçok kamu görevlisinin gözaltına alındığı belirtildi.

Bolivya’da gösteriler devam ederken, Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasını istedi. Kaliman’ın bildirisinin ardından kameraların karşısına geçen Evo Morales yaptığı açıklamada istifa ettiği ilan etti.

Halkın güvenliğini sağlamak için istifa ettiğini duyuran Morales açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkede artan çatışmalar karşısında halkın güvenliğini sağlamak, hayat hakkını güvence altına almak adına şiddetin durulmasına müsaade etmesi, Bolivya’nın iyiliği ve istikrarın korunması için Devlet Başkanı Evo Morales’e istifa etmesini öneriyoruz. Halka ve gösteri düzenleyen kesimlere de kardeşler arasındaki anlaşmazlığın kan dökülmesine ve ailelerimizin üzülmesine neden olmaması için şiddet olaylarına son vermelerini talep ediyoruz.”

Öte yandan Morales’in istifa kararını açıklamasının hemen ardından hakkında tutuklama emri verildiği açıklandı. Tutuklama emrini ‘hukuksuz’ olarak niteleyen Morales’in evinin darbe destekçileri tarafından basıldığı ve tahrip edildiğini gösteren videolar da sosyal medyadan paylaşıldı.

Morales’in istifasının ardından nerede olduğu bilinmezken, Arjantin’e geçmiş olabileceği iddia ediliyor. Latin Amerika ülkesi Meksika ise Morales’e siyasi sığınma hakkı tanındığını açıkladı. Bolivya basınında yer alan diğer bir iddiaya göre ise Morales’i taşıyan uçağa komşu ülkelerin hava sahasını kapatması nedeni ile uçak yeniden Bolivya’ya iniş yapmak zorunda kaldı.

Bolivya sokaklarında bir yanda darbe taraftarları sevinç gösterileri düzenlerken, ülkenin bazı noktalarında ise darbe karşıtları ve Morales destekçileri de eylemler düzenliyor.

Bolivya’da neler oldu?

Bolivya’da 20 Ekim’de düzenlenen seçimleri Başkan Morales’in yüzde 47,8 ile kazandığı açıklandı. Muhalefet “hile” yapıldığı iddiasıyla tüm ülkede protesto gösterileri düzenlemesini istedi. Gelişmeleri darbe girişimi olarak niteleyen Morales de destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Ülke geneline yayılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği şiddet eylemlerinde, yaklaşık 400 kişi yaralanmıştı.


Morales, sabah saatlerinde yaptığı basın toplantısında, Amerikan Devletleri Örgütünün denetlediği ve süreçte bazı düzensizliklerin olduğunu belirttiği seçimlerin ve seçimleri düzenlemekten sorumlu Yüksek Seçim Mahkemesinin yenileneceğini duyurmuştu.
Seçimlerin yenilenmesi için günlerdir gösteriler düzenleme çağrısı yapan seçimlerin mağlubu Carlos Mesa ise bunu kabul etmemiş ve Morales’in katılmadığı seçimler yapılana kadar destekçilerine sokak gösterilerine devam etme çağrısında bulunmuştu.

Morales, 9 Nisan 2019 tarihinde Türkiye’ye bir ziyaret düzenlemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Bolivyalı öğrencilerin sayısının artmasından memnuniyet duyacaklarının altını çizen Morales, Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten mutluluk duyduklarını aktarmıştı.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite de, Bolivya’daki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Devlet Başkanı Morales ve hareketinin seçimleri kazanmasının emperyalistler tarafından sindirilmediği belirtildi. Bir kez daha Latin Amerika halkının darbe ile yola getirilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Morales’in görevini bırakmasının ardından Latin Amerika’da ABD kuklası sağcı iktidarların sevinç gösterileri yapması, ABD’nin hedefinde olan halkçı iktidarların Bolivya’daki elçiliklerine saldırıların yapılması da buna işaret etmektedir. Bu darbenin ardından gelecek olan bellidir; Kamulaştırmaların geri alınması, halkın elindekilere el konması, talan, yoksullaşma…” denildi.

Morales iktidarını bir tiranlık olarak göstermek için Bolivya halkının düşmanı olmak gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Türkiye Komünist Partisi emperyalizm destekli darbeyi boşa çıkarmak için Bolivya’nın emekçi halkı ile dayanışmasını ilan etmektedir” denildi.