Bolivya’da ordunun göstericilere yönelik şiddeti soruşturulmayacak!

HABER MERKEZİ – Bolivya’da geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez, polis ve askerleri, göstericilere müdahalede ceza gerektirecek soruşturmadan muaf tutulmasını sağlayacak kararname yayınladı. Bolivya’da polis ve asker müdahalesinde şu ana kadar 200 kişinin gözaltına alındığı, 18 kişinin hayatını kaybettiği, 500’ü aşkın kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Karar sosyal medya tweettarda İspanyolca #BoliviaEnDictadura (Bolivya’da Diktatörlük) şeklinde paylaşılarak, asker ve polisin insanlık suçu işlenmesinin önünü açtığı şeklinde yorumlandı. Yayınlanan kararnamede, “Kamu düzenini ve istikrarının tesis edilmesi için düzenlenen operasyonlara katılan silahlı kuvvetler mensupları, görevlerini yerine getirdiği sırada meşru müdafaa ve zorunluluk halinde bulundukları müdahale nedeniyle cezai sorumluluktan muaf tutulur.” ifadesi yer aldı.

18 kişi öldü 500’den fazla kişi yaralandı

Bolivya’da 20 Ekim’de başlayan olaylar devam ediyor.  Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba kentinde, Morales destekçisi koka üreticisi köylülere yönelik asker ve polis şiddetinde koka üreticilerinden 4 kişi daha hayatını kaybetti. 200 kişinin gözaltına alındığı olaylarda, 4’ü ağır 115 kişi de yaralandı. Son gelişmelerle birlikte, Bolivya’da 500’den fazla kişinin yaralandığı olaylarda ölenlerin sayısı 18’e yükseldi.

FOTO: @teleSURtv

‘Bunun adını çatışma koyamayız’

Ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo’nun bölge sorumlularından Nelson Cox, kentteki gelişmelere ilişkin basına bilgi verdi. Anadolu Ajansı’nda (AA) yer alan habere göre; Her iki tarafla temas halinde olduklarını vurgulayan Cox, şiddetin acilen durdurulması gerektiğine işaret ederek, protestocu köylülere de bu yönde tavsiyede bulunduklarını aktardı. Güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığını savunan Cox, olayların titiz şekilde araştırılmasını istedi. Bölgedeki hastaneleri dolaştıklarını ve yaralı güvenlik görevlisine rastlamadıklarını da anlatan Cox, “Böyle bir durumda bunun adını çatışma koyamayız.” dedi.

Bolivya’da ne olmuştu?

Bolivya’da 20 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerin ardından muhalefet ‘hile’ yapıldığını iddia etmişti. Muhalefet ve seçimleri kazanan Devlet Başkanı Evo Morales taraftarlarını sokak gösterilerine çağırmıştı.
 Muhaliflerin seçimlerin yenilenmesi talebi üzerine Morales tekrar seçim yapılacağını duyurmuştu. Ancak muhalefet Morales’in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı. Ordunun baskısıyla istifa eden Morales yakalama kararı üzerine ülkesini terk ederek Meksika’ya ilticada bulunmuştu. 
 Jeanine Anez, Morales’in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.