Bozoğlu: Çevre Bakanlığı izin verdiği santrallerde şeffaf olmalı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, kirletici 13 santralden 5’inin kapatılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, diğer tesislere “Geçici faaliyet belgesi” ve “Çevre izni” verilmesinde Çevre Bakanlığı’nı şeffaf olmaya davet etti.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Baran Bozoğlu

HABER MERKEZİ – ÇMO Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, yıllardır çevreyi kirleten 13 kömürlü termik santralle ilgili pek çok araştırma, acıkma yaptıklarını belirterek sağlığı riske atan, doğayı kirleten tesislerden 5’inin birden çalışmalarının durdurulmuş olmasının büyük bir adım olduğu belirtti.

Bozoğlu, 31 Aralık 2019 tarihine kadar çevre mevzuatına uyum için süre tanınan, kirletme muafiyeti verilen santrallere dair 2019 yılı içerisinde 2 defa muafiyet uzatma çabası olduğunu hatırlattı.

Kangal, Çatalağzı ÇATES, Seyitömer, Afşin Elbistan A, Tunçbilek santrallerinin çalışmalarının durdurulduğunu, Soma’daki vatandaşların atık ısıyla ısınmasını sağlayan santralin 2 ünitesinin durdurulduğunu, 4 ünitenin ise çalışmaya devam ettiğini belirten Bozoğlu, “Çevre izni alanlar; Kemerköy, Yeniköy ve Çan termik santralleri… Geçici faaliyet belgesi alanlar; Orhaneli, Yatağan, Afşin B, Çayırhan” dedi ve ekledi:

‘Bakanlık şeffaf olmalı’

“Çevre izni alanların nasıl aldıkları akıllarda soru işareti yaratıyor: Madem çevre izni alabilecek durumdalardı neden kanun değişikliği öngörüldü?

Hep vurguladığım gibi şeffaflığa ihtiyacımız var. Geçici faaliyet belgesi ve çevre izni verilen tesislere dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sayfasında detaylı bilgilendirme yapılması gerekiyor.

Verilen iş termin planlarının da kamuoyuna açık hale getirilmesi, tesisleri zorlayıcı bir etki yaratacak, denetim ve izleme sürecini güçlendirecektir.”

‘Çalışanlar yenilenebilir enerjiye yönlendirilmeli’

Faaliyeti durdurulan termik santrallerde çalışan emekçilerin haklarının korunmasını yeni istihdam alanlarının yaratılması gerektiğini belirten Bozoğlu, “ ‘Coal Transition’ olarak ifade edilen ‘kömürden yenilenebilir, temiz enerjiye dönüşümü’ sosyal ve ekonomik olarak değerlendiren yaklaşıma odaklanılmalı” dedi.
Bozoğlu, kapatılan santrallerdeki emekçilerin yenilenebilir, temiz enerji üretim biçimleri içerisinde, yerli teknolojinin de üretiminde yer almalarını sağlayacak orta ve uzun vadeli planlamaya vakit kaybetmeden başlanması gerektiğini ifade etti.

‘Dönüşüm için bir örnek çalışma başlıyor’

5 termik santralin faaliyetinin durdurulmasının iklim krizine karşı ve hava kirliliğine, doğanın yok oluşuna karşı mücadelede dev bir adım olduğunun altını çizen Dr. Baran Bozoğlu, “Bu tesisler sadece Türkiye ekonomisi için değil, dünya ekonomisi için de kritik öneme sahip” dedi ve şunları ekledi:

“Kömürden yenilenebilir, temiz enerjiye dönüşümü kurgulayacak bir planlama süreci için mevcut durum analizleri oldukça önemli.

Bu kapsamda Türkiye’deki ilk çalışma yakında başlıyor. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, Zonguldak’ta yapacağı çalışma ile kömürlü termik santrallerden ve kömür madenciliğinden planlı bir şekilde vaz geçilmesi durumunda etkinin ne olacağını araştırmaya başlıyor.

Haziran ayında tamamlanacak çalışma ile ülkemizin sanayileşmesinde büyük katkıları ve kömür madenciliğinde tarihi misyonu olan Zonguldak’ın fotoğrafı çekilecek.”

Bozoğlu bu çalışmanın ülkenin tamamında durum analizinin yapılması için örnek bir çalışma olacağının altını çizdi.