Bütçe Görüşmeleri 11’inci günde devam etti

TBMM Genel Kurulu - AA
TBMM Genel Kurulu – AA

HABER MERKEZİ – TBMM Genel Kurulu’nda 2020 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri 11. gününde devam etti. Görüşmelerde AK Partili vekillerin HDP’li vekillere yönelik “Terör” suçlamalarında bulunması üzerine tartışma yaşandı. Muhalif parti milletvekilleri, Alevilere yönelik tehditler, Kanal İstanbul, çiftçilerin sorunları, ekonomik kriz, dış borç, intihar, devlet mevzuatlarında ilk kez İslami referansların kullanılması gibi konularda iktidara yönelik eleştiride bulundu.

TBMM Genel Kurulunda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri milletvekillerinin konuşmalarıyla devam etti. İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, dış borçların, ülkeleri siyasi yönden etkileyen etkenlerden birisi olduğunu söyledi. Alınan kredileri rasyonel şekilde, verimli alanlarda kullanmak gerektiğini, aksi takdirde vahim sonuçların ortaya çıkabileceğini belirten Erel, “Sorun dış borcun olması değil, sorun, üretken bir altyapı üretilememesidir. Bu kadar sıkıntı varken Türkiye’nin önceliği Kanal İstanbul değildir, Türkiye’nin önceliği iş ve aştır.” şeklinde konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu – AA

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da Türkiye’de adaletin, en az güvenilen kurumlardan birisi olduğunu söyledi. Yurt genelinde herkesin adalet peşinden koştuğunu belirten Piroğlu, “Mahkemeleriniz adalet kurumundan çıkıp bir ceza kurumuna dönüşmüştür. Bu ülkeyi cehenneme çeviriyorsunuz. Ayrıca bu bütçe yoksula, işçiye kapalı bir bütçedir. Çalışanlar şu an açlık sınırında. İşçinin kanını emenler, işi bittiğinde emekçileri yoksulluğa mahkum etmenin derdindeler. Bu bütçe zengini daha zengin etmeye hizmet ediyor.” diye konuştu.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz – AA

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, eskilerin “borç yiğidin kamçısıdır” dediğini ancak Türkiye’nin borcunun taşınmaz durumda ve ayaklara pranga olduğunu söyledi. Durmaz, 17 yıllık dönemde bütçeden faiz ödemeleri için 830 milyar lira ayıran iktidarın yatırıma sadece 547 milyar lira ayırdığını belirterek, “73 ilimizde çiftçi sayısında azalma var. Konya ovası büyüklüğündeki bir arazi ekilemez durumda. Çiftçilerin kredi borçlarının toplamı 105 milyar doları geçmiş.” şeklinde konuştu.

Maddelerin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Alevilerin sistematik saldırıya maruz kaldığı” şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını savundu. Gül, Alevilerin kapılarına çarpı işareti konular yapılan tehditleri, provakatif ve kişisel bir tür eylem olarak değerlendirdi.

Gaziantep’te Haznevi Tarikatı’nın düzenlediği bir programa katıldığına ilişkin sosyal medyada paylaşılan görüntülerle ilgili soru üzerine Bakan Gül, görüntünün Gaziantep’te Nisan 2015’te Kutlu Doğum programında bir sivil toplum kuruluşunun yapmış olduğu faaliyette çekildiğini söyledi. Milletvekili değilken seçim çalışmalarında katıldığı bir program olduğunu belirterek, “Hem hem siyasi hem de insani anlamda münasebetlerimiz olması ve etkinliklere katılmamız elbette söz konusu olabilir.” diyerek programa katılmasını savundu.

Bakan Gül, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın “6 Aralık’ta tutuklanan HDP Van Özalp Belediye Başkanı Dilan Örenci’nin rahatsızlığı nedeniyle derhal salıverilmesini” istemesine tepki gösterdi. Cezaevindeki hükümlü ve tutukluların insani koşullarda devlete emanet edildiklerini ve hekimler aracılığıyla büyük bir titizlikle takip edildiklerini savunan Gül, “Bununla ilgili hiçbir şekilde herhangi bir ihmale asla izin verilmemektedir. Ancak ‘derhal serbest bırakılmalıdır’ diye bir talimatın muhatabı biz değiliz.” dedi.

Bakan Gül: Genelgede bazı ifadeler yanlış anlaşıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanması yönünde yayımladıkları genelgenin olumlu karşılandığını savundu. Genelgede bazı ifadelerin yanlış anlaşıldığını gördüklerini söyleyen Gül, “Bunları da dikkatle takip ediyoruz. Genelge bir statik değildir, kamunun ve sivil toplumun önerilerine açıktır.” dedi.

Gül’ün soruları yanıtlamasının ardından milletvekillerinin konuşmalarıyla bütçe görüşmelerine devam edildi. HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, iktidarın halktan kopuk olduğunu ve sorunlarını görmediğini belirterek, “Meclisin içinde bile 4-5 kişi intihar girişiminde bulundu. Hizmet binasının teras katı şimdi kilitli ve kimse teras kata çıkamıyor. Nedeni? Gelip intihar girişiminde bulunan vatandaşlar bir daha çıkmasın diye.” şeklinde konuştu.

HDP’li vekillere hakaret

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, HDP’li milletvekillerini kast ederek, “Türkiye teröre karşı amansız mücadele verirken TBMM’de terör örgütlerini savunmaya, askere ve devlete karşı haince sözler sarf etmeye devam edenler bulunuyor.” suçlamasında bulundu. HDP’li milletvekillerine yönelik “Alçaldıkları” ifadesini kullanan Tin, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ‘işgalci’ diyecek kadar alçalmıştır. “ dedi. TBMM Başkanvekili Levent Gök, Tin’i temiz bir dil kullanması konusunda uyardı.

HDP’li Oluç: İşgalci anlayışınızı eleştiriyoruz

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, kürsüden söz alarak, sarf ettiği sözler dolayısıyla Tin’e ceza verilmesini talep etti. Hiçbir milletvekilinin siyaseti tartışırken “alçalma” lafını kullanmaması gerektiğini belirten Oluç, “Aynen iade ediyoruz.” dedi. HDP’li milletvekillerinin 6 milyon seçmenin oylarıyla seçildiğine işaret eden Oluç, “Derdimiz Türk Silahlı Kuvvetleri ile ya da Mehmetçik ile ilgili değildir; iktidarınızın, yürütmenizin yanlış politikalarıyla ilgilidir. Biz sizi, sizin işgalci anlayışınızı, savaş politikalarınızı, Kürt düşmanı politikalarınızı eleştiriyoruz. Çarpıtamazsınız.” diye konuştu.

Oluç’un konuşması sırasında AK Parti’li ve HDP’li milletvekilleri tartışmaya başladı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Gök birleşime ara verdi. Oturumun başlamasının ardından Levent Gök, milletvekillerinin TBMM’de sorumluluk sahibi olarak özenli bir dil kullanması gerektiğini söyledi.

CHP’li Özel: Devlet mevzuatına ilk kez ayet girdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun 14 Haziran tarihli Resmi Gazete’de faizsiz finans kuruluşlarının bağımsız denetimini yürüten denetçiler için etik kurallarını yayınladığını hatırlattı. Devletin mevzuatına ilk kez “bir kutsal kitaptan” ayetler girdiğine dikkat çeken Özel, “Burada ilk kez dipnotlarında Kur’an-ı Kerim’den ayetlerin bulunduğu ve denetçinin davranış biçimlerini şeri hükümlere göre belirleyen bir süreç var, bu doğru değil. Bu, inanç istismarıdır. Yüzde 99’u Müslüman da olsa olmayanların da bulunduğu bir süreçte, bir toplumda bu kabul edilebilir bir yaklaşım değil.” şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Özel’e tepki göstererek, bahsi geçen konunun Katılım Bankası olduğunu belirterek, denetçilere yönelik etik kurallarda İslami referansların kullanılmasını “Daha doğal hiçbir şey olamaz” şeklinde savundu.

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. TBMM Başkanvekili Levent Gök, bütçenin son gün görüşmeleri için saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.