Çevreciler: Salda dokunulmadan güzeldir

Aykut Alyanak

Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve Türkiye’nin Maldivleri olarak da adlandırılan doğa harikası Salda Gölü’ne yapılmak istenen Millet Bahçesi projesine karşı çevreciler ve yaşam savunucuları bir araya geldi.

250 kişinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasına Antalya, Manisa, İzmir, Uşak gibi çeşitli bölgelerden gelen pek çok aktivist de destek verdi.

Salda Gölüme Dokunma Platformu Derneği’nin gerçekleştirdiği basın açıklamasında Salda Gölü’nün 2 milyon yıllık eşsiz bir miras olduğunu ve korunmasının insanlık borcu olduğunu söyleyen dernek üyeleri şu görüşü dile getirdi:

‘Salda milletin teriyle, idrarıyla yok olur’

“Millet bahçesi projesi sadece bahçe değil, 41 adet yapıdan oluşmaktadır. Bu proje, yıllık 1 milyon 500 bin kişiye hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu kadar insanın yemesi, içmesi, duş suyu, dışkısı, dolaşıp, gezinmesi, göle girip, terini, güneş yağını ve hatta idrarını belki de dışkısını suya bırakması, miktar ve çeşitlilik itibariyle çok kapsamlı kirliliğe yol açacaktır.”

Şakar: Yaşatmak için faaliyet olmamalı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden toprakbilimci Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Süleyman Demirel Üniversitesi emekli öğretim üyesi göl bilimcisi Dr Erol Kesici’nin de destek mesajlarının okunduğu etkinlikte konuşan dernek başkanı Osman Şakar, “Salda dokunulmadığında güzel, yaşatmak için hiçbir şekilde gölde faaliyet yapılmaması gerekiyor’’ dedi.

Yapılan referandumla halkın Salda Gölü’nde yapılaşma istemediğini söylediğini ifade eden Şakar, Yeşilova halkının yapılmak istenen projelerin koruma için değil yağmalamak için yapıldığını bildiklerini söyleyerek “Biz bunları; Artvin Cerratepe’den, Rize Ayder yaylasından, Trabzon Uzungöl’den, Dipsiz Göl’den tanırız” ifadelerini kullandı.