CHP: e-Belediye teknik olarak kayyum atamaktır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, e-Belediye uygulamasına tepki göstererek, “Yerel yönetimlere bir vesayet koyma, teknik olarak kayyum atamaktır” dedi.

CHP Genel Başkan yardımcıları Onursal Adıgüzel ve Seyit Torun, parti genel merkezinde, e-Belediye Bilgi Sistemi’ne ilişkin basın toplantısı düzenledi. Anadolu Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Adıgüzel, resmi verilere göre, 2020 Şubat ayı itibarıyla 584 belediyenin e-Belediye Bilgi Sistemi’ne geçtiğini, 2020 sonuna kadar da tüm belediyelerin sisteme dahil olmasının öngörüldüğünü belirtti. Türkiye’de bin 397 belediye olduğunu, bakanlığın çalışmasının yavaş gittiğini ifade eden Adıgüzel, bu sistemin uygulanmasında ciddi sorunlar bulunduğunu söyledi.

‘Kayyum atama çabasıdır’

Adıgüzel, “Bu düzenleme ile Türkiye’deki bin 397 belediye tek bir çatı altında toplanmak isteniyor. Ancak düzenlemenin esas amacının elektronik yolla belediyelere kayyum atama çabası olduğunu düşünüyoruz. e-Belediye sistemi, belediyelerin elindeki 100 yıllık bilgi birikim ve tecrübenin yok sayılması anlamına geliyor. Bütün arşiv ve diğer bilgiler geride bırakılırken, tek bir sisteme geçiş yapılması sağlanıyor.” diye konuştu.

‘Hiçbir ülke böyle bir tek tipleşme sistemine geçiş yapmadı’

Gelişmiş hiçbir ülkenin böyle bir tek tipleşme sistemine geçiş yapmadığını ve tercih etmediğine vurgu yapan Adıgüzel, bu sistemin belediyelerin hantallaşmasına sebep olduğunu söyledi. Adıgüzel, “81 ilimizde, 973 ilçemizde her birinin ihtiyaçları farklı olduğu vatandaşlarımız yaşıyor. Bu farklılıkları iktidar tek tipleştirerek çözüm bulmaya çalışıyor. Ama bu farklılıklar tek tipleştirerek çözülemeyecek farklılıklar.” dedi.

Adıgüzel, sistemin teknik, uygulama, sektörel, akıllı şehir uygulamalarında dezavantajlar yaratacağını dile getirdi. Adıgüzel, “Bakanlık bu projeyi gerekli inceleme ve yeterli çalışma olmaksızın, klasik bir Adalet ve Kalkınma Partisi modeliyle dünyadaki bütün örnekleri, bilimsel çalışmaları yok sayarak, ‘ben yaptım, oldu’ modeliyle devreye almaya çalışıyor.” ifadesini kullandı.

‘Servis mimarı inşa ettik’

Sistemin nasıl işletilebileceğini, özel sektörün ve belediyelerin nasıl korunabileceği konusunda çalışma yaptıklarını belirten Adıgüzel, bu konuda servis mimarisi inşa ettiklerini anlattı. Adıgüzel, şunları kaydetti: “Bu servis mimarisiyle hem özel sektör korunabilecek hem de projenin en azından ayakta kalmasını sağlayabilecek çalışmalar yapılabilir, belediyelerdeki hizmet aksaklıkları ortadan kaldırılabilir. Amacımız 82 milyon vatandaşımızın doğru hizmet alması. Bu uyarılarımızı iktidar ve İçişleri Bakanlığı dikkate almazsa oluşacak hizmet eksikliklerinin, aksaklıkların sorumlusu da İçişleri Bakanlığı ve Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır.”

‘Amaç bütün yetkiyi bir noktada toplayabilmek’

Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da İçişleri Bakanlığının e-Belediyecilik uygulamasının fayda getirmeyeceğini söyledi. Bu konuda bir soru önergesi verdiklerini aktaran Torun, buna yanıt verilmediğini söyledi.