CHP’li Başevirgen: Düzenleme borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayattı

CHP Milletvekili Başevirgen, çiftçi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden borçlu 2 milyon çiftçiden sadece 20 bininin yararlanacağına dikkat çekti.

Başevirgen, düzenlemenin borç batağındaki çiftçiye “faiz zulmü” dayattığını söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen (solda) çiftçilerle görüşürken.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Yasası”nda çiftçi borçlarının yapılandırılması ile ilgili düzenlemeye tepki gösterdi. Başevirgan, borçlu 2 milyon çiftçinin bulunduğuna dikkat çekerek, çiftçilerin sadece 20 binin bu yapılandırmadan yararlanacağına vurgu yaptı.

‘Faizler ana para haline geldi’

Başevirgen, çiftçilerin, kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 137 milyar TL’yi bulduğunu belirterek, borçlarının yapılandırılması için aylardır beklediklerini söyledi. Başevirgen, şunları ifade etti:

“Ancak yasalaşan düzenleme sorunun çözümü olmaktan çok uzak. Kredi borcunun faizi yüzde 11’den yüzde 18’e, yapılandırmaya kadar faiz yüzde 5’den yüzde 12’ye yükseltildi. Yapılandırma faizi yüzde 18 uygulanacak. Peşinatı da yüzde 30 yapıp taksit sayısını azaltarak ödeme tutarları arttırıldı. Yüzde 18 faiz oldukça yüksek bir oran. Faizler anapara haline geldi.”

‘Düzenleme borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayattı’

Başevirgen, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları için torba yasada yüzde 18 faizli borç yapılandırma yapmanın insafsızlık olduğunu söyledi. Ağır yük altında ezilen üretici ve çiftçilerin, iktidarın hor gördüğü, yok saydığı kesim olduğuna vurgu yapan Başevirgen, şunları ifade etti:

“Bir yıldır açıklanan hiçbir önlem paketinde çiftçinin üreticinin adı yok. Şimdi de, salgında kaderine terk edilen çiftçinin sırtına bir de faiz yükü bindirildi. Bu yasa borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayattı. Özellikle, Tarım Kredi’den kredi kullanan çiftçilerin bu yapılandırma ile borçlarını ödemeleri imkansız. Çiftçi bu faizi de ödeyemeyince, hem borcu artacak hem Tarım Kredi Kooperatifleri her şeyini haczedecek.”

‘İktidar çiftçinin sesini yine duymadı’

Çiftçinin istediği çözümün bu olmadığını belirten Başevirgen, “Torba yasa görüşmelerinde defalarca dile getirdik. Ama iktidar ve ortağı çiftçinin sesini yine duymadı.” dedi. Başevirgen, takipteki kredi faizlerinin silinerek anaparanın 5 yıldan az olmayacak şekilde uzun vadeli yapılandırılmasını ve çiftçiye faizsiz kredi desteği verilmesini istediklerini söyledi. Başevirgen, “İktidar yapılandırma adı altında borcunu çevirmekte zorlanan çiftçinin yükünü daha da arttırdı.” dedi.

Başevirgen, haciz ve icra kıskacından kurtarılması gereken çiftçilerin aynı tehlike ile karşı karşıya bırakıldığına vurgu yaptı. Kamu ve Özel Bankalara borçların kapsam dışında kaldığına işaret eden Başevirgen, şunları kaydetti:

“Sadece Tarım Kredi Kooperatiflerine olan 9.2 milyar borcun takipteki yüzde 10’u, toplam 200 milyar lira borcun binde beşi, 1.8 milyon çiftçinin sadece 21 bini yüzde 18 faizi ödeme şartıyla kapsama alındı.”

Yeni1Mecra