CHP’li Çakırözer: Kayyum düzeni şimdi derneklere getirilmek isteniyor

TBMM Genel Kurulunda, İçişleri Bakanı’na, çeşitli alanlarda faaliyet yürüten derneklere kayyım atama yetkisi veren kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan 19 madde kabul edildi.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’nin dört bir yanından 600’ü aşkın derneğin bu teklifin geri çekilmesi için çağrı yaptığına dikkat çekerek, “Belediyelere getirilen kayyum düzeni şimdi derneklere getirilmek isteniyor. “ dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümü üzerinde milletvekilleri değerlendirmede bulundu.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, kanun teklifinin, teröre maddi imkan sağlayanların veya terörün finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik düzenlemeler içerdiğini dile getirerek İYİ Parti olarak teröre finans sağlayan her türlü kanalların kurutulmasının yanı sıra terörün de kökten ortadan kaldırılmasının yanında olduklarını söyledi.

Erel, düzenlemeyle İçişleri Bakanına, dernek genel kurulu dışındaki organlarda görev yapanları geçici görevden uzaklaştırma yetkisinin verildiğini söyleyerek, bu yetkinin bakana değil, bağımsız Türk mahkemelerine verilmesinin adalet sistemi açısından uygun olacağını kaydetti. 

HDP’li Koç: Bu teklifte kayyum meselesiyle yine karşı karşıyayız

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, kanun teklifiyle hak ve özgürlükler, dernekler ve sivil toplum örgütlerinin, örgütlenme özgürlükleri yönünde kısıtlamalara gidildiğini belirtti. Teklifte kayyum meselesiyle yine karşı karşıya olunduğunu söyleyen Koç, “Bu teklifle örgütlenme özgürlüğü, kanun önünde eşitlik, masumiyet karinesi, dernek kurma özgürlüğü ve mülkiyet hakkı ihlal edilmektedir.” dedi. 

CHP’li Bülbül: Teklif anayasal hak ve özgürlükleri sınırlandıran düzenlemeler içeriyor

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifin güvenlikçi olduğunu, anayasal hak ve özgürlükleri sınırlandıran düzenlemeler içerdiğini söyledi. Mali Eylem Görev Gücünün tavsiye kararlarından 12 No’lu kararın söz konusu kanun teklifinde neden bulunmadığını soran Bülbül, şunları kaydetti:

“12 No’lu tavsiye kararında siyasi nüfuz sahibi kişilerle ilgili öneriler bulunuyor ancak ne hikmetse bu kanun teklifinde bu siyasi kişilerle ilgili hiçbir tavsiye kararını yerine getirmiş madde yok. Mali Eylem Görev Gücü tavsiye kararında faydalanıcıların siyasi bir kişi ya da kuruluş olabileceğini ifade ediyor, bu kapsamda, makul tedbirlerin alınması ve siyasi nüfuz sahibi kişinin aile bireyleri ve yakınları için de bu tedbirlerin uygulanması gerektiğini vurguluyor ama kanun teklifinde böyle bir şey yok.”

Avukatlara şüpheli işlem konusunda bildirim hakkının getirildiğini aktaran Bülbül, avukatların sır saklama yükümlülüğünün ne olduğunu sordu. 

Yerlikaya’nın diplomasıyla ilgili tartışma

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya hakkındaki “sahte diploma” tartışmalarını dile getirerek “Siz, diplomalı, meslek sahibi olan insanları sevmiyorsunuz çünkü sizin genel başkanınız, kurucu başkanınız Cumhurbaşkanı da şaibeli bir diplomayla, ortaya konmamış bir diplomayla şu anda Cumhurbaşkanlığı yapıyor.” dedi.  

AKP’li Özkan: Baş danışmanımızın alnından öpüyorum

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Yerlikaya’nın lise diplomasını, Burdur Eğitim Fakültesi diplomasını ve yüksek lisans diplomalarını göstererek “Gurur duyuyoruz. Ben, burada eski milletvekilimizin ve baş danışmanımızın alnından öpüyorum, başarılarının devamını diliyorum. Asrın güreşçisi Hamza Yerlikaya 2 olimpiyat, 3 dünya, 8 kez Avrupa şampiyonu. 17 yaşında grekoromende asrın güreşçisi unvanını aldı. 27 kez İstiklal Marşı’mızı bütün dünyaya dinletti, gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

HDP’li Beştaş: Sahte diplomaları göstermeyin bize

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla diplomaların sahte olduğunu belirterek “Sahte diplomayı göstermeyin bize.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Hamza Yerlikaya’nın diplomasının sahte olduğunu bile bile Gazi Üniversitesine kaydını yaptırdığını söyledi.

‘AİHM’in Demirtaş kararı hakkında asıl muhataplar konuşmadı’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki kararına ilişkin yapılan açıklamalara işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

“İşin asıl muhatapları konuşmadı. Adalet Bakanı nerede? Yani bu ülkede bir AİHM kararı, büyük daire kararı verilmiş, 3 kişi çıkmış, ‘Tanımıyorum’ demiş. Ama Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı buna cevap vermedi. Ben buradan çağrı yapıyorum. Hakikaten Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyine, AKPM’ye gittiğinde ne diyecek acaba? Bunu merak ediyoruz, bir gelsin anlatsın. Ya da Adalet Bakanı ‘Adaleti sağlayacağım’ derken ‘AİHM büyük dairenin kararını tanımıyoruz’ diyenlere bir cevap verecek mi? Bunu da merak ediyoruz ve çağrıda bulunuyoruz.” 

AİHM’in kararına uymanın zorunlu olduğunu belirten Beştaş, “Artık uyar mısınız, uymaz mısınız onu bilmiyorum. Ama tabii ki uyulacak. Türkiye’nin geleceğini karanlığa götürmeye hiçbir kimsenin hakkı yoktur.” dedi. 

CHP’li Çakırözer: 600’ü aşkın dernek teklifin geri çekilmesi için çağrı yaptı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, teklifin sadece adının terörle mücadele, içeriğinin ise demokratik hakların kısıtlanması olduğunu söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından 600’ü aşkın derneğin bu teklifin geri çekilmesi için çağrı yaptığını ifade eden Çakırözer, “Belediyelere getirilen kayyum düzeni şimdi derneklere getirilmek isteniyor. Yargı kararı dahi olmadan terör gerekçesiyle açılan soruşturmalarda derneklerin faaliyetleri durdurulacak, yöneticileri İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevden alınırken yerine kayyumlar atanacak. Bu yapılan Anayasa ve yasalardaki sivil örgütlenme hakkına büyük darbedir.” diye konuştu.

CHP’li Kılıç: Cezalar oldukça orantısız

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Yardım Toplama Kanununda yapılan değişikliğin idari para cezalarının ciddi oranlarda artırıldığını dile getirerek bu cezaların oldukça orantısız olduğunu, cezaların belirlilik ve orantılılık ilkeleriyle de bağdaşmadığını aktardı.

Teklifin 19 maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan 19 madde kabul edildi. Kabul edilen bazı maddelere göre;

‘Her türlü fon toplanması yasaklanacak’

Kabul edilen maddelere göre, BMGK kararlarının kapsamına bağlı olarak bu kararlarda yer alan kişi veya kuruluşlara veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen, bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşlara ya da bunların yararına, her türlü fon toplanması veya sağlanması yasak olacak.

İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde 10 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.

BMGK kararlarının kapsamına bağlı olarak bu kararlarda belirtilen kişi, kuruluş veya organizasyonların veya bunlar tarafından doğrudan veya dolaylı olarak kontrol edilen, bunların adına veya hesabına hareket eden kişi veya kuruluşların Türkiye’de temsilcilik açması, her türlü faaliyette bulunması, faaliyetlerini gerçek veya tüzel kişiler aracılığıyla doğrudan ya da dolaylı olarak yürütmesi, bankalarının Türkiye’de şube veya temsil ofisi açması ya da iş ortaklığına girmesi, bankaları ile iş ortaklığı kurulması, sermaye ortaklığına gidilmesi veya muhabir banka ilişkisi tesis edilmesi yasak olacak, mevcut olanlar ise sonlandırılacak.

Ceza hükümleri

Yasaklara aykırı hareket edenler, fiil, daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 8 yıla kadar çeşitli cezalara veya adli para cezasına çarptırılabilecek.

Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, fiil, daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek.

Söz konusu suçların, kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, daha ağır ceza verilebilecek.

İzinsiz yardım toplama faaliyetleri

İzinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespiti halinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından içerik veya yer sağlayıcıya, yardım toplama faaliyetine ilişkin içeriğin çıkarılması için internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirimde bulunulacak. 

İzinsiz yardım toplayanlara cezalar artıyor

İzinsiz yardım toplayanlara 5 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek. İnternet ortamında izinsiz yardım toplanması halinde ise 10 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. İzinsiz yardım toplanmasına yer ve imkan sağlayanlar, uyarılmalarına rağmen bu faaliyeti sonlandırmazsa 5 bin Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılacak. 

Ayrıca, gerçek kişiler, yardım toplama faaliyeti için en az üç kişiden ibaret sorumlu kurul oluşturmak zorunda olacak. 

Belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak yurt dışına yardım yapan sorumlu kurul üyelerine, 5 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.

Kaynak: AA