Çığ tüneli ihalesine ilişkin yolsuzluk iddiaları Meclis’te

HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Van’ın Bahçesaray ilçesinde çığ tüneli ihalesindeki yolsuzluk iddialarına ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

Orhan, ayrıca aynı iddialara ilişkin Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Bahçesaray’daki çığ tüneli ihalesi ile ilgili iddialara ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Orhan, aynı iddialara ilişkin de Meclis Araştırması talebinde bulundu. Orhan, önergenin gerekçesinde, 4 Şubat’ta Bahçesaray’a giden bir minibüs ve kepçenin üzerine çığ düştüğünü 7 kişinin yaralı kurtarıldığını 5 kişinin ise hayatını kaybettiğini, 2 kişiye ise henüz ulaşılamadığını hatırlattı.

‘Yapılması gerekenler yerine getirilmemiştir’

Ulaşılamayan 2 kişinin arama-kurtarma çalışmaları sırasında ihmal ve tedbirsizlik sonucunda bir facia daha yaşandığını belirten Orhan, “Bu kapsamda resmi olarak açıklanan verilere göre 41 yurttaş yaşamını yitirmiş 84 yurttaş ise yaralanmıştır. Söz konusu bölgede yıllardır ulaşımın sorunlu olduğu ve sık sık çığ yaşandığı bilinmektedir. Bu kapsamda bu yurttaşlarımızın yaşamına mal olan son çığ vakasından önce yapılması gerekenler yerine getirilmemiştir.” dedi.

Orhan, ayrıca kamuoyuna yansıyan yeni haberlere göre; Bahçesaray yolu üzerinde yapılması planlanan birden fazla kar tüneli ihalesinin yapıldığını ancak ihale sonrasında tünellerin uygun yere yapılmadığını belirtti. Orhan, tek tünelin yapıldığını, mevcut durumdaki tünelin yapımında yolsuzluk ve usulsüzlüklerin yapıldığının ifade edildiğini kaydetti.

‘2 bin metrelik iki ayrı tünel yapılması kararlaştırıldı’

Karayolları 11. Bölge müdürlüğü tarafından 2011 yılında Van Bahçesaray yolunda karayolu ekiplerince tespit edilen ve sürekli çığ düşen iki ayrı noktaya iki ayrı tünel yapılması için ihale ilanı yayınlandığının belirtildiğini dile getiren Orhan, toplamda 2 bin metrelik iki ayrı tünel yapılmasının kararlaştırıldığının ifade edildiğini belirtti.

‘Tünelin çığ düşmeyen düzlük araziye yapıldığı iddia edildi’

Orhan, bu karara uygun olarak Mayıs 2012’de Fermak İnşaat Taahhüt T A.Ş. firmasının, 51 milyon 798 bin 300 TL’ye ihaleyi kazandığı ancak yükleyici firmanın ihale şartlarının tamamen dışına çıkarak iki tünel yerine tek tünel yaptığının iddia edildiğini kaydetti. Orhan, “Haberde ifade edilen tapu ve harita bilgilerine göre tünellerin karayolları ekiplerince ihale şartlarında belirlenen yerlere “yani çığ noktaları yerine” değil 26. kilometreye yapıldığı ve çığ düşmeyen düzlük araziye yapıldığı iddia edilmektedir.” dedi.

’58 milyon ödeme yapıldı’

Orhan, söz konusu firmaya farklı bir yere ve planlanan iş bitim süresinden yıllar sonra, tek bir tünel yapmasına rağmen 58 milyon ödemenin yapıldığının da iddia edildiğini belirtti. Orhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  1. Yaşanan çığ faciasından sonra Çatak-Bahçesaray yolunda yapılması planlanan çığ tüneli sayısı kaçtır?
  2. Bahçesaray yolu üzerinde kaç kilometrelik, kaç tünel için ihaleye çıkılmıştır? Bunlardan hangileri yapılmamıştır? Yapılmama nedenleri nelerdir?
  3. Önceki dönemlerde iki adet çığ tüneli ihalesine çıkıldığı, planlanan yerlerin dışında sadece tek bir tünelin; planlanan fiyatın çok üzerinde ve belirlenen süreden 3 yıl sonra yapılması iddiaları gerçek midir?
  4. Mevcut durumda yapılan tünelin arazisi, tünel inşaatından önce kimlerin mülkiyetindeydi? Tünel ihalesi sürecinden önce mülkiyetlerin el değiştirmesi söz konusu olmuş mudur? Arazi kamulaştırılmış mıdır? Kamulaştırma bedeli ne kadar olmuştur ve kimlere ödenmiştir?
  5. Bahçesaray çığ tüneli ihalesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine açılmış bir soruşturma var mıdır?
  6. Zamanında, yerinde ve yeterli sayıda çığ tüneli yapılmaması ve gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu 41 kişinin yaşamını yitirdiği çığ vakası nedeniyle devam eden bir soruşturma var mıdır?
  7. Yolsuzluk iddiaları üzerine istifa eden veya görevden alınan herhangi bir kamu görevlisi var mıdır?