Cumartesi Anneleri 25’inci yılında ‘yasaklanan’ Galatasaray Meydanı’nda

Cumartesi Anneleri adalet arayışlarının 25’inci yılında “yasaklanan” Galatasaray Meydanı’na polis bariyerleri üzerinden karanfil bıraktı.

Cumartesi Anneleri, kayıplarını aramaktan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyecekleri mesajını verdi.

Cumartesi Anneleri yasaklanan Galatasaray Meydanına polis bariyerleri üzerinden karanfiller bıraktı Fotoğraf: MA

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 27 Mayıs 1995 tarihinde İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda “Kayıplarımızı istiyoruz” diyerek oturma eylemine başladı.

Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eylemleri 700’üncü haftasında İçişleri Bakanlığı kararıyla yasaklanan Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarına İHD İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokakta devam etti. Salgın nedeniyle sosyal medya hesaplarından adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri 792’inci haftayı geride bıraktı.

Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları oturma eyleminin 25’inci yıl dönümü nedeniyle Cumartesi Anneleri kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı’nda yeniden bir araya geldi. Mezopotamya Haber Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Etrafı bariyerlerle çevrili meydanın girişinde polis tarafından durdurulan Cumartesi Anneleri, karanfillerini bariyerlerin üzerinden Galatasaray Meydanı’na bırakarak, “Galatasayar’dan vazgeçmeyeceğiz”, “Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz’ sloganını attı. Cumartesi Annelerine İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de destek verdi.

Fotoğraf: MA

Maside Ocak: Annelerimizi kardeşlerimizi kaybettik bu meydanda

21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra cenazesine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, yaptığı konuşmada Galatasaray Meydanı’na ilk olarak 1995 yılında çıktıklarını hatırlattı. Ocak, “Annelerimizi kaybettik bu meydanda, kardeşlerimizi kaybettik. Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Rıdvan Karakoç: Çeyrek asırdır buradayız bu sizin ayıbınız

1994 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve cenazesi kimsesizler mezarlığına defnedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç da, Galatasaray Meydanı’nda yüzlerce insanın ahının olduğunu ifade etti. Karakoç şöyle konuştu: “Gençliğimizi verdik bu meydana. İnsanlar kaybedilmesin diye geliyoruz bu meydana. Çeyrek asırdır buradayız. Bin yıl da geçse vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkenin ayıbı bu. Binlerce insanı vahşice yok ettiler. Torunlar sahip çıkıyor artık buraya. Torunların çocukları artık sahip çıkmaya başladı. Bu sizin ayıbınız.”

Cumartesi Anneleri’nden İkbal Eren Fotoğraf: MA

İkbal Eren: Annem devletten alacaklı gitti

12 Eylül 1980 kayıplarından Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren ise, şöyle konuştu: “Annelerimiz burada evlatlarını aradı. Evlatlarının cesetlerini aradı. Annem devletten alacaklı gitti. Annelerimizin buradan alacağı var. Gözaltında kaybetmek insanlık suçudur. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesabı soracağız. Bizler sizden hesap soruyoruz. Failler ortaya çıkana kadar sizden hesap isteyeceğiz.”

Mesajlarını bu şekilde veren Cumartesi Anneleri, daha sonra İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek İHD İstanbul Şube binasına gitti.