Davutoğlu: Fezlekeler bir siyaset mühendisliği

Meclis’e sunulan fezlekelere dair konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Hukuki boyutundan daha çok siyaseti dizayn etme çabası” dedi.

Temel Karamollaoğlu: “Bugün anayasanın bazı maddelerine uymuyoruz derseniz, yeni değiştireceğiniz maddelere uyacak mısınız? Anayasa’da kanunları değiştirmekle gidişatta bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Saadet Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleşen ziyaret sonrası, Davutoğlu ve Karamollaoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. İlk sözü alan Davutoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “İnsan Hakları Eylem Planı”na ilişkin “Ben ortada ne iyi niyet, samimiyet ne de eylem planına uygun bir tavır görüyorum. Niyet gündem değiştirmek. Bugün Türkiye’deki korku ikliminin sorumlusu sizsiniz, önce onu dağıtın” diye konuştu.

‘Ortada insan haklarına saygı yok’

Açıklanan eylem planının, Başbakan olduğu dönemde kendisinin söylediklerinin bir benzeri olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Reform dedikleri unsurlara bakın, o günkü metinlerle karşılaştırın. Copy-paste benzerlikler göreceksiniz. Ortada insan haklarına saygı yok” dedi. 

Meclis’e sunulan fezlekelere değinen Davutoğlu, “İlkesel bir çerçeveden bakılarak gelmiş fezlekeler değil. Hukuki boyutundan daha çok siyaseti dizayn etme çabası. Bu bir siyaset mühendisliği. Biz parti olarak kendimizle ilgili de her türlü Meclis soruşturmasına açığız. Burada hukuki süreçlerden daha çok temiz siyaset anlayışından, teröre karşı mücadeleden daha çok siyaseti dizayn etme çabası var. Fezlekelerin temel amacı siyaseti dizayn etme çabası olduğu için tutumumuz açıktır. Kimse siyaseti bu yolla dizayn etme çabasına giremez, biz buna karşı çıkarız” şeklinde konuştu.

Karamollaoğlu: Önemsemiyorum

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “yeni anayasa” çalışmalarına ve “İnsan Hakları Eylem Planı”na değinerek, “Ben son yaklaşımları, anayasa değişikliği, kanunlarda yapılan değişikleri kusura bakmasınlar ama şahsen önemsemiyorum. Kanunları değiştirmek yeri geldiğinde gerekli ama esas olanı mevcut kanunlara uymak. Zihniyet değişmeden, kanunların değişmesi hiçbir şey ifade etmiyor. Bugün anayasanın bazı maddelerine uymuyoruz derseniz, yeni değiştireceğiniz maddelere uyacak mısınız? Anayasa’da kanunları değiştirmekle gidişatta bir değişiklik olacağı kanaatinde değilim” ifadelerini kullandı.

MA