Demirtaş: Dosyama karartma uygulanıyor

Avukatlarının dosyalarının tamamına ulaşamadığını belirten Demirtaş “Dosyama iki duruşma arası karartma uygulanıyor, açık bir karartma uygulanıyor. Bunun Adalet Bakanlığı talimatıyla olduğuna dair şüphelerim, iddialarım var” dedi.

Demirtaş, 3 yıldan fazla bir süredir Edirne Cezaevi tutuluyor. Demirtaş, cezaevi fotoğrafçısına böyle poz vermişti.

HABER MERKEZİ – Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın daha önce tahliye edildiği ancak tutuklu olarak yargılandığı davaya Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cezaevi Kampüsü salonunda başladı.

Duruşmayı, HDP’li milletvekilleri, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce de izledi. Sınır Tanımayan Avukatlar adına gelen İsveçli avukatlar akredite olmadığı gerekçesiyle duruşmaya alınmadı. Demirtaş ise duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. Duruşma avukatların usul hakkındaki itirazlarıyla başladı.

Demirtaş duruşmaya gelenlere sorun çıkarılmamasını istedi

Daha sonra Demirtaş savunmasına başladı. Dışarıda bulunan yerli ve yabancı kim olursa duruşmaya alınması konusunda bir zorluk çıkarılmamasını umduğunu belirten Demirtaş, “Bu tür şeylere takılmamanız lazım.” dedi. Demirtaş, mahkeme heyetine resmi gözlemciler ile sadece duruşmayı izlemeye gelmiş insanlarla ilgili olarak bu saatten sonra sorun çıkarmayacağını umduğunu söyleyerek, “Dışarıdaki arkadaşlar da bu soğukta beklemesinler diye ben de talebin altını çizmek istiyorum.” dedi.

‘Avukatlar dosyaya ulaşamıyor’

UYAP meselesinin önemli olduğunu ve kayda geçmesini isteyen Demirtaş, bugün okunan evrakların hiçbirinin kendisine ulaşmadığını söyledi. Demirtaş, “Dolayısıyla biz de savunmalarımızı, evraklarımızı ona göre hazırlıyoruz. Şimdi okuduğunuz, örneğin bilirkişi raporları, eğer UYAP’a işlenmiş olsaydı beni ziyarete gelen avukatlar onun birer çıktısını bana getireceklerdi. Ben de onu okuyacaktım, hazırlığımı yapacaktım vs.” diye konuştu. Demirtaş, silahların eşitliği ilkesi gereğince Cumhuriyet Başsavcılığı’nın fiziki olarak veya UYAP’tan dosyanın bütün safahatına hakim olurken, ulaşırken avukatlarının ulaşamadığına vurgu yaptı.

‘Dosyama iki duruşma arası karartma uygulanıyor’

Mahkemeye bu konuyu başından beri “Teknik bir sorun” olarak tanımladığını hatırlatan Demirtaş “Dosyama iki duruşma arası karartma uygulanıyor, açık bir karartma uygulanıyor. Bunun Adalet Bakanlığı talimatıyla olduğuna dair şüphelerim, iddialarım var. İleride de bunu belgelemeye çalışacağız.” dedi.

‘Saray’da Demirtaş-Yüksekdağ masası uygulamayı sürdürüyor’

Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu dosyaya herkesin, özellikle avukatların göremeyeceği şekilde bir karartma uygulanması Adalet Bakanlığının UYAP sisteminin güncellenmeye başlaması ile gündeme gelmiştir. Görünen o ki hem Saray’da hem Adalet Bakanlığında kurulan Demirtaş – Yüksekdağ Masası böylesi bir uygulama sürdürüyor. Bu da dava evraklarına, delillere ulaşmamızı imkansız ya da zor hale getiriyor. Bu adil yargılanma hakkı ihlalidir. Açık bir şekilde savunma hakkının kısıtlanmasıdır. Bunu da ayrıca belirtmiş olayım.”

‘Savunmama eksik kaldığım yerden devam edeceğim’

Mahkemenin önceki celsede savunmasını yapmış olmasına karar verdiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Ama kararınız ne olursa olsun ben savunmama eksik kaldığım yerden devam edeceğim. Dolayısıyla sizin de benim savunma hakkımı kısıtlamayacak şekilde karar almanızı umut ediyorum. Çünkü 3, 5, 11, 12. fezlekelerle ilgili ne söyleyeceğimi merak etmeyen bir heyetin, sanığın bu konuyla ilgili ne söyleyeceğini merak etmeyen bir heyetin yargılama yapmasına gerek kalmaz.”

Mahkemeye kendisinin tek bir sözünü bile merak etmeden karar vermesi halinde durumun çok vahim olacağını kaydeden Demirtaş, “Savunma hakkı kısıtlanmasına mahkemenizin mahal vermemesini umut ediyorum.” dedi.

‘Söz hakkımı, savunma hakkımı kesmeyin’

Mahkemeden söz hakkını, savunma hakkını kesmemesini isteyen Demirtaş, şöyle konuştu: “Dediğim gibi beni fiili olarak, hakkımdaki her suçlamaya siz kısıtlamaya çalışsanız da cevap veririm. Ne zaman ki siz şunu yazarsanız: ‘Selahattin Demirtaş’ın susturulmasına karar verilmiştir’, söz veriyorum ondan sonra konuşmayacağım. Mütalaa için dosyayı tebliğ edebilirsiniz. Ama bunun dışında benim söz hakkımı savunma hakkımı kesmeyin.”

Demirtaş, dosyanın ne olduğunun sadece Türkiye’de değil Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde tartışıldığını belirterek, “Hiç değilse bırakın sözümüzü söyleyeyim. Hakkımızda kamuoyunda canlı yayınlarda o kadar suçlama yapılırken biz de hiç değilse mahkeme salonlarında avukatlarım ile birlikte cevaplarımızı vermiş olalım.”

Duruşma aranın ardından Demirtaş’ın savunmasıyla devam edecek.

Dava 31 fezlekenin toplamından oluşuyor

Demirtaş hakkında Diyarbakır’da “Örgüt kurma ve yönetmek”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla 142 yıla varan hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ancak dava “Güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya alınmıştı. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Demirtaş hakkında hazırlanan ve TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor. 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu yargılandığı dava dosyasında Demirtaş, 2 Eylül 2019 tarihinde tahliye edilmişti.