DEVA Partili kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’a yürüdü

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için dava açmak üzere Danıştay’a yürüyen DEVA Partili kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hukuka aykırıdır, yok hükmündedir. Tanımıyoruz!” dedi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepkiler sürüyor. Bir tepki de DEVA Partili kadınlardan geldi. Geçen hafta başlatılan “DEVA Yaşatır” kampanyası ile birlikte hem ülke genelinde hem de Change.org platformu üzerinden bir imza kampanyası başlatan DEVA Partili kadınlar, bugün ise parti Genel Merkez binası önünde buluşarak Danıştay’a yürüdü.

Kararın iptali için eş zamanlı olarak tüm ülkede birçok ilde davalar açıldığına dikkat çeken kadınlar, farklı illerde birçok kadının vekaletleriyle bu davaya dâhil olduğuna işaret etti.

‘Geleneksel aile yapısı için tehdit değil’

Danıştay önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul Sözleşmesi aile kurumu ya da geleneksel aile yapısı için bir tehdit değildir. Aksine aile kurumu içinde şiddet gören kadın ve kız çocuklarını koruyan, şiddeti yaşam boyu süren işkence ve kader olmaktan çıkaran bir sözleşmedir. Şiddetin toplum ve aile yapısı içinden arındırılmasını sağlayan koruyan, önleyen mekanizmalar içeren uluslararası uygulanan bir anlaşmadır.”.

‘Şiddet karşısında susmayacağız’

Bu karar karşısında susmanın şiddete destek vermek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Biz kadına yönelik şiddete sessiz kalmanın, şiddete ortak olmak anlamına geldiğini bilerek; şiddet sustukça çoğalır diyerek, şiddet karşısında susmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz. Şiddete uğrayan her bir kadının arkasında susmayan DEVA’lı kadınlar olarak duracağımızın bilinmesini istiyoruz.”

‘Çıktık, oldu, bitti açıklamaları tek taraflıdır’

AK Parti hükümeti tarafından imzalanan İstanbul Sözleşmesi’nden 10 yıl sonra, sırf bazı kesimleri memnun etmek adına çekilme kararı verilmesinin “yersiz, hukuksuz, mesnetsiz” olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“10 yıl boyunca yürürlükte kalan bir sözleşmeyi sudan bahanelerle, üstelik usule aykırı olarak geçersiz saymaya kalkmak kimsenin yetkisinde değildir. TBMM’den onaylanarak geçen uluslararası bir sözleşmeden ancak TBMM kararı ile geri çekilmek mümkündür. ‘Çıktık, oldu, bitti’ açıklamaları tek taraflıdır. Hukuken yok hükmündedir. Biz bugün bu hukuksuzluğun, yok hükmündeki çekilme kararının düzeltilmesi için Danıştay’a davamızı açıyoruz.”

‘Danıştay yetkilileri kararını tüm kadınlar için vermeli’

Danıştay yetkililerinden beklentilere değinilen açıklamada, “‘İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmenin iptali’ ne yönelik açtığımız davanın kararını hiçbir etki altında kalmadan, tüm şiddet gören kadınları vicdanlarında hissederek, vicdanlarının sesini dinleyerek, Türkiye’deki tüm kadınlar için vermeleridir. Biz inanıyoruz ki Türkiye devleti bir hukuk devletidir.” diye kaydedildi.

Yeni1Mecra