DFGD: Eylül ayında 32 haber ve 3 internet sitesi engellendi

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFGD), gazetecilere yönelik hak ihlali raporuna göre; Eylül ayında 6 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 66 gazetecinin yargılanması devam etti, 32 haber ve 3 internet sitesine erişim engeli getirildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD), 2020 Eylül ayında “Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu açıkladı. Raporda, basın özgürlüğüne ilişkin Eylül ayında yaşananların Türkiye’nin basın karnesini daha da zayıflattığı ve mevcut tabloyu daha da karanlık bir hale getirdiği belirtildi.

‘Ekran karatma ile halkın haber alma hakkı engellendi’

Ajans ve sitelerin erişim engelleriyle işlevsizleştirilmek istendiğinin belirtildiği raporda, televizyonların da ekran karartmalarıyla susturulmak istendiği kaydedildi. Raporda, “Tele1 TV ve Halk TV’nin ekranları 5’er gün karartılırken, birçok televizyona da para cezaları verildi. İktidar erişim engelleri ve ekran karartmalarıyla sadece basına sansür uygulamamış aynı zamanda halkın haber alma hakkını da engellemiştir.” denildi.

‘5 gazeteciye hapis cezası verildi’

MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haber yaptıkları için 5 gazetecinin cezalandırıldıklarının hatırlatıldığı raporda, “Bu hapis cezaları gazeteci arkadaşlarımıza değil mesleğimize verilmiştir.” diye ifade edildi. Gazeteciliğin saldırıya maruz kaldığı başka bir olayın da Kocaeli’de yaşandığının belirtildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:

“AKP’li siyasetçilerin isimlerinin de geçtiği istismar olayını haberleştiren iki gazeteci tutuklandı. Yargı, olayı aydınlatmak ve ismi geçenleri soruşturmak yerine haberi yapan gazetecileri cezalandırmayı tercih etti.”

‘Gazeteci tutuklamalarına son verilmeli’

Raporda, sadece mesleklerini yaptıkları için özgürlüklerinden mahrum edilen gazetecilerin de bir an önce serbest bırakılarak gazeteci tutuklamalarına artık bir son verilmesi gerektiği ifade edildi.

‘Van’da 5 gazeteci hedef haline getirildi’

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Van bürosuna yapılan baskın ve aynı gün 5 gazetecinin de evlerine yapılan baskınla gözaltına alındıklarının hatırlatıldığı raporda, şunlar kaydedildi:

“Mezopotamya Ajansı, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına aldığı Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Helikopterden atılan Turgut günlerce kaldığı yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirmişti. Anlaşıldığı üzere Van’da gözaltına alınan gazeteci arkadaşlarımız bu gerçekleri açığa çıkardıkları için hedef haline getirilmişlerdir.”

’66 gazeteci yargılanıyor’

Raporda, Eylül ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin istatistiki veriler şu şekilde yer aldı:

“6 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteci tehdit edilerek ajanlık dayatıldı, 4 gazetecinin haber takibi engellendi, 4 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 4 gazeteci hakkında dava açıldı, 19 gazeteciye 35 yıl 10 ay 13 gün hapis ve 20 bin TL para cezası verildi, 66 gazetecinin yargılanması devam ediyor.”

’89 gazeteci tutuklu’

Raporda, yer alan istatistiklerde 32 haber ve 3 internet sitesine erişim engelinin getirildiği belirtilerek, 8 Ekim itibarıyla da 89 gazetecinin tutuklu bulunduğu belirtildi. Raporda, tutuklu bulunan gazetecilerin isimlerine de yer verildi.