Diyarbakır’dan ‘Aşılanalım, salgını birlikte aşalım’ çağrısı

Diyarbakır Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, kentteki hastanelerde tedavi gören Kovid-19 hastalarının çok önemli bir kısmının aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanların oluşturduğuna dikkati çekti.

Aşı oranının düşüklüğünün toplum sağlığını tehlikeye soktuğuna vurgu yapan Koordinasyon, “Aşılanalım, salgını birlikte aşalım” çağrısı yaptı.  

Diyarbakır’daki çok sayıda sivil toplum örgütü, dernek ve kuruluşun içerisinde yer aldığı Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu (STPK), kentte artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarına ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) binasında yapılan açıklamaya SES Diyarbakır Şubesi, İHD Diyarbakır Şubesi, TMMOB, Diyarbakır Barosu ve HDP temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada “Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur” pankartı yer aldı.

‘Bütün toplumun sağlığını tehlikeye sokmaktadır’

Sivil toplum örgütleri adına “Aşılanalım, salgını birlikte aşalım” başlıklı ortak metni Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu. Turan, salgının henüz kontrol alınmadığına ve vaka sayısında artış yaşandığına dikkati çekti. Bilimsel veriye dayanmayan ve toplumu endişeye sevk eden gerçek dışı beyanların salgınla mücadeleyi olumsuz etkilediğine işaret eden Turan, “Endişe verici varyantların olduğu bir ortamda aşı oranının düşük olması başta sağlık emekçileri olmak üzere bütün toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır.” dedi.

‘Yeni varyantlar etkili bir aşılamayla engellenebilir’

Salgının kontrol altına alınması için aşının kritik önem taşıdığını vurgulayan Turan, şunları ifade etti:

“Aşı olmasa salgının sürekli artarak yıllarca süreceği, milyonlarca insanın ölüm riskiyle karşı karşıya kalacakları bilinmektedir. Bu güne kadar dünyada 4 milyara yakın doz aşı uygulanmıştır. Toplumsal bağışıklık için en az yüzde 80-90 gibi bir aşılama oranına ulaşılması gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Hastalığın yayılması yavaşlatılmadıkça yeni varyantlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli ülkelerde çıkan yeni varyantlar etkili bir aşılamayla engellenebilir.”

SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken (solda) Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan (ortada) Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren (sağda)

 ‘Aşılamayla ölümlerde belirgin bir azalma sağlandı’

Uygulamadaki aşının güvenli olduğunu vurgulayan Turan, “Yaygın aşılamanın olduğu birçok ülkede hastalık çok daha hafif geçmektedir. Aşılama öncesinde Türkiye’de 400’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Aşılama sonrasında bu dramatik süreç kırılmış, ölümlerde belirgin bir azalma sağlanmıştır.” dedi.

‘Ölenlerin büyük kısmı aşı yapmamış olanlar’

Diyarbakır’daki hastanelerde yatan hastaların çok önemli bir kısmının aşısız ya da yetersiz dozda aşılanmış olanlardan oluştuğuna vurgu yapan Turan, “Halen hastalık nedeniyle ölen kişilerin çok büyük bir kısmı aşı yapmamış olanlardan oluşmaktadır” diye konuştu. 

‘Aşılamada son sıralarda, vaka artışında en başta geliyor’

Diyarbakır’da aşılama oranının diğer illere göre çok düşük olduğunu aktaran Turan, aşılama kampanyasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Turan, “Sağlık alanında yaşanan bölgesel eşitsizlikler aşılama oranlarına da yansımış, bölge illeri aşılamada da son 10’u oluşturmaktadır. Buna karşın vaka sayısındaki artışta en başta gelen illeri oluşturmaktadır.” dedi. 

‘Aşıdan başka çaremiz yok’

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ise, bölgedeki vaka artışına dikkati çekerek, “Her gün en az 5 kişi bu hastalıktan yaşamını yitiriyor. Buradan çağrımızı tekrarlıyoruz; Aşı bizi korur. Çünkü aşıdan başka çaremiz yok” dedi.

MA – DİYARBAKIR