Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’da günde ortalama 400-450 kişinin salgına yakalandığını belirterek, 135’in üzerinde hastanın yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında olduğunu söyledi.
Turan, hükümeti ve kentteki yetkilileri halk sağlığını önemsemeye, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Diyarbakır Tabip Odası, “Temmuz-Ağustos Kovid-19” raporunu internet üzerinden gerçekleştirdiği toplantıyla açıkladı. Toplantıya, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ve gazeteciler katıldı.
Raporu okuyan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, salgının birinci dalgasının bastırılmadığını ve “yıkıcı etkinin” halen sürdüğünü belirtti. 1 Haziran “normalleşme” süreci sonrası kentteki vakaların arttığına dikkati çeken Turan, hastanelerden aldıkları verilere göre Diyarbakır’da bazı günler 650-700, ortalama 400-450 kişinin salgına yakalandığını paylaştı.
‘600’e yakın sağlık çalışanına salgın tanısı konuldu’
Turan, 700’ün üzerinde hastanın hastanelerin kliniklerinde, 135’in üzerinde hastanın ise yoğun bakım ünitelerinde tedavi altında olduğunu aktararak, süreç boyunca kentteki 600’e yakın sağlık çalışanına salgın tanısı konduğunu belirtti.
Salgına ilişkin iktidarın politikalarını eleştiren Turan, şunları ifade etti: “Halkın ekonomik kaygılarını gidermeden ‘evde kal’ çağrıları yapılmış, artan vaka sayılarının sebebi olarak her fırsatta halkın tedbirsizliği gösterilmiştir. Hükümetin salgının yayılmasını engellemektense ekonomiyi öncelemesi salgının bütün yükünü sağlık emekçilerinin omuzuna yüklemiştir. Sağlıkçının sağlığı ve tükenmişliği umursanmamış, suni kahramanlık hikâyeleri, görev-cephe kutsallaştırmalarıyla geçiştirilmiştir.”
‘ASM’lere koruyucu ekipman dağıtımı durdu’
Hasta sevklerinin de ciddi bir sorun haline geldiğini belirten Turan, Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) görev yapan sağlıkçılara koruyucu ekipman dağıtımının durduğuna işaret etti.
‘Fabrika ve atölyelerde salgının yayılmasına göz yumulmuştur’
Fabrika ve atölyelerde maske ve koruyucu ekipmanların çalışanlar tarafından temin edildiğine vurgu yapan Turan, “Covid pozitif işçi sayılarının artması denetime yönelik bir çabaya sebep olmamış; aksine, semptomsuz temaslılara test yapılmayarak ekonomik gerekçelerle salgının yayılmasına göz yumulmuştur. Covid testi pozitif gelen personellere temaslıların isimlerinin verilmemesi konusunda yapılan işveren baskısı olağanlaşmıştır” dedi.
‘İl Sağlık Müdürlüğü önlem almaktan kaçınıyor’
Turan, fabrikalardaki filyasyon çalışmalarının telefon üzerinden yapılmaya çalışılması, pozitif vaka sayısının fazla olduğu fabrikalarda vardiyalı-mesafeli çalışma, gereklilik halinde üretime ara verilmesi konusunda İl Sağlık Müdürlüğü’nün önlem almaktan kaçınması gibi nedenlerin işçilerin sağlığını tehlikeye attığına dikkati çekti.
‘Bazı özel hastaneler Covid hasta kabul etmemektedir’
Özel hastanelerde teste ulaşım probleminin devam ettiğine işaret eden Turan, şunları kaydetti: “Şehrimizdeki bazı özel hastaneler Covid pozitif hasta kabul etmemektedir. Mevcut durumda pandemi hastanesi olarak kabul edilen merkezlerde yer kalmadığı, yatırılarak takip edilmesi gereken hastaların evlerine gönderilerek tedavi edilmeye çalışıldığı tespitlerimiz arasındadır. Ayrıca Covid dışı hastaların takibi ve tedavisi konusunda ciddi aksaklıklar olmaktadır.”
Turan, pandemiye karşı bütünlüklü bir yaklaşım ile mücadele edilmesi, kamu hastaneleri ve Dicle Üniversitesi hastanelerinin olanaklarının uygun biçimde kullanılması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır’daki yetkililere çağrı
Salgın ile mücadelenin, toplumun ve bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektirdiğine vurgu yapan Turan, şu çağrıda bulundu:
“Kentte kamu/özel yatak kapasitesi vaka sayılarımıza uyumlu olarak organize edilmelidir. Olağan sağlık hizmetleri, acil ve öncelikli olanlar dışında ‘hassasiyetle’ yönetilmelidir. Salgın tehlikesi devam ederken bir kez daha hükümeti ve Diyarbakır’daki yetkilileri halk sağlığını önemsemeye, sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.”
‘Son iki hafta içerisinde 114 sağlık çalışanı enfekte oldu’
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Diyarbakır’a yaptığı ziyarette vaka sayılarında azalma meydana geldiğine dair açıklamalarını değerlendirdi. Turan, sahadaki gözlemlerine bakıldığında bu değerlendirmenin yapılamayacağını söyleyerek, son iki 2 hafta içerisinde 114 sağlık çalışanının enfekte olduğu bilgisini paylaştı.
‘Bakanlığın verilerinin en az 10 katı kadar hasta olduğunu düşünüyoruz’
TTB Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya ise, pandemi sürecinin kötü yönetildiği kentlerin başında Diyarbakır geldiğini söyledi. Türkiye genelinde rakamların gizlendiğini ve başarı algısı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Yerlikaya, “TTB olarak Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerin en az 10 katı kadar hasta sayısı, en az 3 katı kadar da vefat sayısı olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık doğruları söylemiyor” diye konuştu.