‘Dünya nüfusunun yüzde 90’ı kadınlara karşı önyargılı’

BM Kalkınma Programı (UNDP), “Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi”ne göre; dünya nüfusunun yüzde 90’ı kadınlara karşı önyargılı.

Endekste, sadece 10 ülkenin kadın liderler tarafından yönetildiği, işgücü piyasasında kadınlara erkeklerden daha az ödeme yapıldığı tespiti yer alıyor.

BM UNDP, 75 ülkede siyaset, iş ve eğitim gibi alanlarda kadınlara yönelik ön yargıların incelendiği ”Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi” raporunu açıkladı. Endekse göre, erkekler ve kadınlar arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması yolunda mesafe kat edilmesine rağmen, dünya nüfusunun yüzde 90’ının kadınlara karşı bir tür önyargıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Anadolu Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Endekste, dünyadaki kadın ve erkeklerin yarısı, erkeklerin daha iyi siyasetçi ya da lider olacağına inanıyor. Yüzde 40’tan fazla bir kesim ise erkeklerin iş hayatında daha iyi yönetici olduğu ve erkeklerin bir işi kadınlardan daha fazla hak ettiği görüşünü paylaşıyor.

Dünya genelinde hiçbir ülkede cinsiyet eşitliği yok

Dünya genelinde yüzde 28’lik bir kesim ise bir erkeğin ”eşini dövebileceğini” düşünüyor. Rapora göre dünya genelinde hiçbir ülkede cinsiyet eşitliği bulunmuyor. Ayrıca raporda kadın liderlerin sayısının beş yıl öncesine göre daha az olduğuna işaret ediliyor.

Sadece 10 ülke kadın liderler tarafından yönetiliyor

2014 yılında 193 ülkeden 15’inin devlet ya da hükümet başkanı kadınken bugün sadece 10 ülke kadın liderler tarafından yönetiliyor. Dünya genelinde kadın parlamenterlerin oranı ise sadece yüzde 24.

En fazla kadın parlamenter Latin Amerika’da

En fazla kadın parlamenter yüzde 31 ile Latin Amerika ve Karayipler’de, en az kadın parlamenter ise yüzde 17 ile Güney Asya ülkelerinde bulunuyor. İş gücü piyasasında da kadınlara erkeklerden daha az ödeme yapılıyor ve kadınların üst düzey pozisyonlara gelme oranı erkeklere göre daha düşük.

Endekste, 30 ülkede, önyargıların değişimine dair bilgi de mevcut. Bazı ülkelerde iyileşmeler yaşanırken, bazılarında tutumların son yıllarda kötüleştiği ve bu şekilde ilerleme kaydedilemeyeceğine işaret ediliyor.

‘Cinsiyet eşitliği için mücadele önyargıların hikayesidir’

Endekse ilişkin SES Eşitlik Adalet Kadın Platformu’nda geçen bilgilerde, UNDP’nin İnsani Gelişme Rapor Ofisi Başkanı Pedro Conceição’nun değerlendirmesi yer aldı. Conceição şunları kaydetti:

“Kadınların yaşamın temel gereksinimlerine erkeklerle aynı oranda erişimi olmasını sağlamak için son yıllarda uzun bir yol kat ettik. İlköğretime kayıtta eşitliğe ulaştık ve anne ölümlerini 1990 yılından bu yana yüzde 45 oranında azalttık. Ancak, cinsiyet uçurumu diğer alanlarda, özellikle de iktidar ilişkilerine meydan okuyan ve gerçek eşitliğe ulaşmada en etkili olan alanlarda hala çok büyük. Bugün toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele, önyargıların hikayesidir.”

UNDP, hükümetleri ve kurumları eğitim ve teşvik yoluyla ve farkındalık yaratarak bu ayrımcı inanç ve uygulamaları değiştirmek için yeni nesil politikalar üretmeye çağırıyor.