Dünya’da koronavirüse karşı tedbirler artıyor

Dünya’ya hızlı bir şekilde yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı, çok sayıda ülkede acil durum ve ohal ilan edilerek, sokağa çıkma yasaklandı.

Bazı ülkeler özellikle Çin, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelere uçuşları sınırlandırdı ya da kaldırdı.

Eğitime neredeyse salgının görüldüğü tüm ülkelerde ara verildi.

Eczane, market ve fırın dışında bir çok işletme kapatıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’ten – AA

Çin’in Vuhan eyaletinde 12 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) dünyaya yayılmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 3 bin 179’u Çin’de olmak üzere dünya genelinde 5 bine yaklaştı. Dünya genelinde vaka sayısı 140 bini aştı. Dünyada salgının hızla yayılması ve vaka sayısının her geçen gün artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü “Pandemi” (küresel salgın) ilan etti.

Hewler ve Süleymani’ye de sokağa çıkma yasağı

Kürdistan Federal Bölgesi Hewlêr ve Süleymaniye’de yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle; “Sağlık ekiplerinin görevlerini daha iyi icra etmesi amacıyla vatandaşların evlerinde kalmaları gerekiyor. Dolayısıyla 48 saat geçerli olmak üzere gece yarısı saat 00:01’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Şüpheli durumlarda 122 numaralı hattı aramanız rica olunur.”

İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, İran’dan dönen vatandaşların bir an önce sağlık kurumlarına gelmeleri uyarısı yapıldı. Uyarılara uymayan vatandaşlara karşı yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Süleymani kentinde 19, Erbil’de 8 olmak üzere toplam 27 koronavirüs vakası tespit edildi.

Suriye’de okullar tatil edildi

Suriye devlet yönetimi, yaptığı yazılı açıklama ile salgına karşı tedbir amaçlı ülkedeki tüm okulların tatil edildiği duyuruldu. Açıklamada, tüm ilk ve ortaokullar ile üniversitelerde 14 Mart- 02 Nisan tarihleri arasında tatil ilan edildi.

İspanya’da ‘Ohal’ ilanı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, salgın nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Ohal ilanının 15 gün süreceği belirtildi. İspanya’da koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir günde yüzde 45 artarak 120’ye yükseldi.

İtalya’da 24 saatte 250 kişi hayatını kaybetti

İtalya’da son 24 saat içerisinde 250 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı bin 266’ya yükselirken, vaka sayısı ise 17 bin 600’e ulaştı.

Paris – AA

Fransa’da da virüs hızla yayılıyor

Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 18 artarak 79’a ulaştığını belirterek, vaka sayısının da 800’den fazla yükselerek 3 bin 661’e çıktığını, bu hastalardan 154’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi. Veran, virüse yakalananların yüzde 98’inin iyileştiğini kaydetti.

Salgının ülkede hızlı şekilde yayılmaya devam ettiğini belirten Veran, halkı zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya davet etti. Bu arada başkent Paris’in önemli simgelerinden Eyfel Kulesi, salgın nedeniyle yeni bir duyuruya kadar ziyarete kapatıldı. Eyfel Kulesi, Notre Dame Katedrali, Zafer Takı ve Sacre Coeur Bazilikası gibi önemli turizm bölgelerindeki tenhalık dikkat çekti.

Pakistan’da eğitime ara verildi sınır kapıları kapatıldı

Pakistan’da tüm eğitim kurumlarında eğitime 3 hafta ara verildi. Federal Eğitim Bakanı Sevket Mahmut, Başbakan İmran Han başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Konseyi toplantısında alınan kararı twitterdan duyurdu. Mahmut, salgının yayılmasını engellemek amacıyla ülke genelindeki mesleki eğitim kursları, ilk ve orta dereceli okullarla üniversitelerde 5 Nisan’a kadar eğitime ara verildiğini belirtti. Toplantıda ayrıca 16 Mart itibarıyla komşu ülkeler İran ve Afganistan’la tüm sınır kapılarının kapatılması kararı da alındı.

Kuveyt’te halka ‘evde kalma’ çağrısı

Kuveyt Enformasyon Bakanlığı, salgın nedeniyle halka “zaruret dışında dışarı çıkmamaları ve evlerinde kalmaları'” çağrısında bulundu. Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın haberine göre, Enformasyon Bakanlığı, virüsten korunma tedbirleri kapsamında halktan evlerinden çıkmamaları ve kalabalık yerlere gitmemelerini istedi. Sağlık Bakanlığından dün yapılan açıklamada Kuveyt’teki koronavirüs vaka sayısının 80’e yükseldiği duyurulmuştu.

Uruguay’da ilk koronavirüs vakası görüldü

Güney Amerika ülkesi Uruguay’da, ilk yeni tip koronavirüs vakalarının görüldüğü açıklandı. Uruguay Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkeye 3-6 Mart tarihlerinde İtalya’nın Milan kentinden gelen 4 kişide Covid-19 tespit edildi. Virüs taşıyan kişilerin sağlık durumunun stabil olduğu ve gözetim altında oldukları belirtildi.

Irak’ta hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi

Irak’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle sokaklar boşaldı – AA

Irak’ta koronavirüse karşı mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasak sonrası Erbil kentinin birçok cadde ve sokağının boş olduğu görüldü. Irak’ın güneyindeki Vasıt vilayetindeki Koronavirüsle Mücadele Kriz Masası’ndan yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Said beldesinde ikamet eden ve daha önce koronavirüs teşhisi konulan bir vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, vefat eden kişinin eşinin de koronavirüse yakalandığı, her ikisinin de daha önce İran’da bulunduğu kaydedildi.

Hayatını kaybeden Iraklı vatandaşın kronik kalp ve nefes darlığı rahatsızlıklarının bulunduğu belirtilen açıklamada, söz konusu ölümden sonra Şeyh Said beldesinde sokağa çıkma yasağının getirildiği aktarıldı. Bu vakayla hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yükseldi.
Irak’ta son olarak resmi açıklamalara göre ülkede tespit edilen Kovid-19 vaka sayısı 92, hayatını kaybedenlerin sayısı da 9 olarak duyurulmuştu.

Kıbrıs’ta Bakanlar Kurul olağanüstü toplandı – AA

Kıbrıs’ta olağanüstü kararlar

Kıbrıs’ta 10 Mart’ta ülkede ilk kez bir Alman turistte koronavirüs tespit edilmesinin ardından bir dizi tedbir kararları alındı. KKTC Bakanlar Kurulu, salgına karşı olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bakanlar Kurulu toplantısının devam ettiği sırada değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlar Kuruluna olağanüstü durum ilan edilmesi önerisi yaptığını belirten Akıncı, Bakanlar Kurulunun bu konuda biraz düşünme ihtiyacı hissettiğini söyledi. Akıncı önerisinin sadece sağlık konusunda olduğuna işaret ederek, halka da kendi sağlıkları ve toplum sağlığı için hafta sonunu evlerinde geçirme çağrısında bulundu.

Bakanlar Kurulunda alınan kararlar şöyle: Kamuda polis, itfaiye, sağlık, sivil havacılık maliye ve benzeri hizmetler haricinde görev yapan tüm kamu görevlileri 27 Mart’a kadar idari izinli sayılacak. Eczane, benzin istasyonu, fırın ve market gibi temel ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde hizmet üreten işletmeler haricinde tüm işyerleri 27 Mart’a kadar kapatılacak. 14 Mart’tan 1 Nisan’a kadar, kara, deniz ve hava sınır kapılarından Kıbrıs’a sadece Kıbrıs vatandaşları ve Kıbrıs’ta yasal izinli bulunan kişiler girebilecek. Dernek, birlik ve lokallerde toplanılmayacak ve toplu ibadet yapılmayacak. Mağusa Devlet Hastanesi karantina hastanesi olarak kullanılacak. Öte yandan, tüm okulların tatil süresi 27 Mart’a kadar uzatıldı.

Macaristan’da okullar tatil edildi 5 ülkeden gelişler yasaklandı

Macaristan’da 11 Mart’ta koronavirüs salgını nedeniyle “Acil durum” ilan edilmişti. Bugüne kadar 19 vakanın tespit edildiği ülkede, hükümet salgına karşı önlem olarak tüm okulları tatil etme kararı aldı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, öğrencilerin pazartesi gününden itibaren okula gitmeyeceğini ama okul müdürleri ve öğretmenlerin mesaiye devam edeceğini ifade etti.

Orban, “16 Mart’tan itibaren yeni eğitim sistemi yürürlüğe girecek. Sınıf yerine dijital eğitim olacak. Bu sistemde şahsen okula gitmeye gerek yok.” dedi. Orban ayrıca, İtalya, Çin, Güney Kore ve İran’dan ülkeye girişlerin daha önce yasaklandığını, söz konusu ülkelere İsrail’in de eklendiğini bildirdi.

Kanada’da vaka sayısı 152’ye yükseldi

Kanada’da, virüsten enfekte olanların sayısı 152’ye yükseldi. Vakaların yüzde 53’ü kadın ve yüzde 67’si de 40 yaş üzeri. Kanada’da şu ana kadar 80 yaşında bir erkek hayatını kaybetti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, karantinada bulunduğu başkent Ottawa’daki başbakanlık konutunun bahçesinde basın toplantısı düzenledi.

Eşi Sophie Gregoire’nin testinin pozitif çıkması sonrası kendini karantinaya aldığını hatırlatan Kanada Başbakanı, 14 gün sürecek izolasyon boyunca evinden çalışacağını ifade etti. Karantina için “Bunu yapmak zorundaydım” diyen Trudeau, “Komşularımızı ve çevremizdekileri özellikle de yaşlıları düşünmek zorundayız. Ben ve eşim, sağlık ekipleri ne diyorsa ona aynen uyuyoruz” şeklinde konuştu.

Kanada’da alınan tedbirlerin bazıları şöyle; Uluslararası uçaklar için sadece belirlenecek bazı havaalanlarının kullanılacak. Kruvaziyer gemi faaliyetleri Temmuz ayı sonuna kadar durduruldu. 500 kişiden fazla yolcusu olan hiçbir geminin Kanada limanlarına yanaşmasına izin verilmeyecek. Kanada Federal Parlamentosu’nun çalışmaları 5 hafta boyunca askıya alındı. Kanada Federal Sağlık Bakanı Patty Hadju, salgınının, ülke nüfusunun yüzde 30 ila 70’ini etkilemesinin öngörüldüğünü söyledi.

Almanya’da vaka sayısı 2 bin 369 oldu

Almanya’da da salgın hızla yayılıyor. Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada Almanya’da vaka sayısının 2 bin 369 olduğu ifade edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 oldu. Ölen 6 kişinin de 67 yaş ve üzerinde oldukları belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 16 eyalet başbakanıyla yaptığı toplantının ardından salgının hızla yayılması nedeniyle nüfustan mümkün olduğunca sosyal temaslardan kaçınmasını istedi. Merkel, az katılımcısı olan ve aciliyet gerektirmeyen etkinliklerin de iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Merkel, Alman Şansölye, kreş ve diğer okulların geçici olarak kapatılmasına ilişkin ise 16 eyalette farklı eğitim öğretim takvimi olduğunu belirterek, şu an için bir kapatma olmayacağını ancak Paskalya tatilinin öne çekilmesinin de seçenekler arasında olduğunu aktardı. Salgının ekonomik sistemde ciddi izleri olacağını anlatan Merkel, “Bu bizim için de bilinmeyen bir sınama. Dinamik bir salgın ile uğraşıyoruz, enfekte olmuş insan sayısı çok hızlı artıyor.” diye konuştu.

Ayrıca eyalet başbakanlarıyla yapılan toplantıda alınan karar gereği pazartesi gününden itibaren hastanelerde planlanmış rutin ve aciliyet gerektirmeyen hasta kabulleriyle, ameliyat randevularının ileri bir tarihe erteleneceği öğrenildi

BM’den çalışanlarına evden çalışma direktifi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi, salgın nedeniyle personelinden evden çalışmasını istedi. BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, BM personeli, Manhattan’da bulunan binaya gelmeleri zorunlu olmadığı sürece 16 Mart’tan 12 Nisan’a kadar evden çalışacak ve üç haftanın ardından durum yeniden gözden geçirilecek.

Öte yandan, genel merkezi New York’ta bulunan BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da personeline evden çalışma direktifi verdi.

Katar’da vaka sayısı 320’ye yükseldi

Katar’da Covid-19 vaka sayısı 320’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 58 kişide daha virüs tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, bu kişilerden 54’ünün daha önceki vakalarla temas halinde olan ve karantinada bulunan kişiler olduğu, 4’ünün ise yurt dışından gelenlerle teması dolayısıyla salgına yakalandığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, 4 kişinin karantinaya alındığı, sağlık durumlarının iyi olduğu aktarıldı. Bakanlık, önceki gün virüs tespit edilen kişi sayısının 262 olduğunu açıklamıştı.

Tunus’ta Cuma dahil cemaat namazları kılınmayacak

Tunus Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 16 olduğu belirtilmişti. Tunus’ta Başbakan İlyas el-Fahfah, resmi televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri açıkladı. Fahfah, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla deniz sınırının ve İtalya ile hava sınırının kapatıldığını, cuma da dahil cemaat namazlarının askıya alındığını söyledi.

Fransa’ya uçak seferlerini günde bire, Mısır, İngiltere, İspanya ve Almanya’ya ise haftada bir sefere düşürdüklerini aktaran Fahfah, tüm futbol ligi maçlarının ve spor etkinliklerinin seyircisiz yapılacağını, yurt dışından gelenlerin tamamının evde izlemeye (karantinaya) tabi tutulacağını ifade etti. Fanfah, özel okullar da dahil tüm okullarda 28 Mart’a kadar ara verilecek.

Uygulamalar 4 Nisan’a kadar geçerli olacak. Gelişmelere göre süre değiştirilebilecek.

İran’da virüs en son 3 yaşında can aldı

İran’da Tarihi Tebriz Çarşısı kapandı – AA

Hastalığın ortaya çıktığı Çin ve İtalya’nın ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke olan İran’da virüs ilk kez 19 Şubat’ta Kum kentinde tespit edildi. Virüs daha sonra tüm eyaletlere yayıldı. Salgın nedeniyle 11 bini aşkın kişide virüs tespit edildi. Ülkede son 24 saatte 97 kişi daha hayatını kaybetti, vaka sayısı ise 12 bin 729’a yükseldi. Şu ana kadar kadar 4 bin 339 kişi iyileşerek taburcu edildi. Hayatını kaybedenlerin sayısı 611’e yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının 67, hastalığa yakalananların yaş ortalamasının da 54 olduğunu açıkladı. En son 3 yaşındaki lösemi hastası çocuk Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İran resmi ajansı IRNA’ya konuşan İran Pasteur Enstitüsü Başkanı Ali Rıza Bigleri, İran’a 220 binden fazla Covid-19 teşhis kiti bağışlandığını ve bunlardan 80 bininin şu ana kadar kullanıldığını belirtti. Ülke genelinde testi için 50 laboratuvarın hizmet verdiğini aktaran Bigleri, laboratuvar sayısının 70’e çıkacağını kaydetti. Bigleri, günde ortalama 6 bin kişiye test yapıldığı ve kesin test sonuçlarının 48 saatte açıklandığı bilgisini paylaştı.

iran’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Tebriz kentindeki tarihi kapalı çarşı iki günlüğüne kapatıldı.

Gazze’de 2 bin 667 kişi karantinada

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, salgına karşı alınan önlemler kapsamında 2 bin 667 kişinin karantinaya tabi tutulduğunu açıkladı. Bakanlıktan yayınlanan raporda, Refah Sınır Kapısı’nda uygulanan karantinanın İtalya, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Japonya, İran ve Singapur’dan gelenleri kapsayacak şekilde genişletildiği belirtildi. Filistin Sağlık Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’da vaka sayısının 35’e yükseldiği bildirilmişti.

Fas’ta tedbirler artırılıyor

Fas’ta salgın nedeniyle bir hayatını kaybetti, vaka sayısı ise 8’e yükseldi. Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ikinci bir emre kadar Almanya, Hollanda, Belçika ve Portekiz’e uçak seferlerinin çift yönlü askıya alındığı belirtildi. Açıklamada, bakanlığın farklı ülkelerdeki salgınla ilgili durumu yakından takip ederek gerekli tedbirleri almaya devam edeceği kaydedildi. Rabat yönetimi, sivil hava ve deniz taşımacılığını ikinci bir duyuruya kadar çift taraflı olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Birçok ülkede ilk vakalar tespit edildi

Kosova, Gabon, Gine, Kenya, Etiyopya, Gana, Venezuela ve Kazakistan’da ilk yeni tip koronavirüs vakaları tespit edildi.

Kaynaklar: AA – MA