EŞİK’ten TBMM’ye: Tatil yeter kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın!

EŞİK, cinsiyet eşitliğinde TBMM’nin yine sınıfta kaldığını belirterek, “Tatil yeter, derhal özel bir oturum düzenleyin; kadına karşı şiddetin, cinskırıma dönüşen kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın!” dedi.

TBMM İzleme Raporu-4’e göre; 3 grup toplantısından yalnızca 1’i 1 dakika, bin 62 yazılı soru önergesinden de 10’u kadınların yaşadığı sorunlara değindi.

Yüzlerce kadın Türkiyenin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi tartışmasına tepki göstermek için Kadıköy’de toplandı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 16 Aralık 2020-15 Ocak 2021 tarihlerini kapsayan “TBMM İzleme Raporu-4”ü yayımladı. Rapora ilişkin yapılan açıklamada, TBMM’nin kadınlar ve sivil toplum için çok yararlı çalışmalar yapmış gibi 27 Aralık gecesi tatile girdiği belirtilerek halen tatilde olduğu anımsatıldı.

‘Meclis’te görmek istemediklerimizle karşılaşma ihtimalimiz yüksek’

EŞİK olarak talep ettikleri konuları, yeni yasama yılında meclisin gündeminde görüp görmeyeceklerini henüz bilmediklerinin belirtildiği açıklamada, “Ancak görmek istemediklerimizle, yıllarca ısrarla geri çevirdiklerimizle yeniden karşılaşma ihtimalimiz yüksek görünüyor. Çünkü kulislerden sızanlar ve kimi ısmarlama haberler, asla görmek istemediklerimizle ilgili hazırlıklara hiç ara verilmediğini gösteriyor.” denildi.

‘Reform olacak mı?’

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Merak ediyoruz; önümüzdeki günlerde karşımıza çıkarılacak olan 4. Yargı Reformu Paketi’nde, mesela kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için gerekli adımlar olacak mı; yoksa yıllardır gündemde tutulan Medeni Yasa değişikliği yapılarak yoksul kadınların nafaka hakkı mı gasp edilecek? Ya da artık ‘cinskırım’ halini alan kadın cinayetlerini önlemek için İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin uygulanmasına yönelik bir reform mu olacak bu; yoksa bu paket de kadınların kazanılmış haklarının budanmasına mı yarayacak? Yoksa defalarca püskürtüp geri çektirdiğimiz çocuğa yönelik cinsel istismar suçu hükümlülerinin affı (TCK 103 affı), ‘genç evlilik mağduriyetlerini gidermesi (!)’ propagandaları eşliğinde, reform sosuna bulanmış olarak yeniden ısıtılıp önümüze mi konacak?”

‘Derhal özel bir gündemle toplanın’

Ancak bu arada tatilden dönecek meclise şimdiden bir ev ödevi verdiklerinin belirtildiği açıklamada, “Derhal özel bir gündemle toplanın; kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin nasıl önleneceğini tartışın! Çünkü bugüne kadarki izleme raporlarımıza göre sınıfta kaldınız, biraz çalışın.”

Açıklamada, bu yıl TBMM’nin açıldığı 15 Ekim 2020 tarihinden bu yana yerine getirilmeyen görevler şu şekilde sıralandı:

• Meclis’in İstanbul Sözleşme’nin uygulanmasına ilişkin denetim görevi yapılmadı.

• GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisi yaptırılmadı, Meclis’te görüşülmedi.

• Kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmalar gündeme alınmadı.

• TBMM Başkanı’nın herhangi bir demeci, çabası, girişimi ve hatta vaadi yok.

• TBMM Genel Kurulu kürsü konuşmalarında dile getiren yok.

Kadınların hayat haklarına sahip çıkma çağrısı

Açıklamada, bu nedenle TBMM Başkanlığı, Anayasa ve İstanbul Sözleşmesi’nin 70’inci Maddesi uyarınca kadınların hayat haklarına sahip çıkmaya ve kadına karşı şiddeti önleme konusundaki parlamenter denetim görevini yerine getirmeye çağrıldı.

‘İktidar partisini zorlamak muhalefet partilerin de görevi’

Kadına karşı şiddetin önlenmesi için muhalefet partileri de dahil ilgili tüm kesimleri katarak Türkiye’nin bu konudaki ortak yol haritasının çıkartılmasının talep edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Meclisin bu görevini yerine getirmesi için TBMM Başkanlığı’nı ve iktidar partisini zorlamak muhalefetin de görevi. Muhalefet partilerini de kadın hareketinin taleplerini desteklemeye ve TBMM’de özel oturum düzenlenmesi için çalışmaya davet ediyoruz.”

‘3 grup toplantısında yalnızca 1’i 1 dakika ayırdı’

16 Aralık 2020-15 Ocak 2021 tarihlerini kapsayan TBMM İzleme Raporu 4’e göre TBMM’deki faaliyetler şöyle sıralandı:

• Sadece bir Meclis Genel Görüşmesi yapıldı, o da kadınları konu almadı.

• Genel kurullarda ancak 20 kadın, 1’i aleyhte olmak üzere 8 erkek milletvekili ‘kadın’ dedi

• 3 grup toplantısından yalnızca 1’inin 1 dakikasında kadınların yaşadığı şiddet yer aldı

• 68 kanun teklifinden sadece 8’i kadınlarla ilgiliydi

• 49 meclis araştırma önergesinden yalnızca 1’inde engelli kadınlar vardı

‘Bin 62 soru önergesinden 10’u kadınların sorunlarına değindi’

• Bin 62 yazılı soru önergesinden ancak 10’u kadınların yaşadığı sorunlara değindi

• 88 basın toplantısından yalnızca 2’si kadın cinayetlerine işaret etti

• Toplumsal cinsiyet eşitliğini içeren kanun teklifleri, soru önergeleri, meclis araştırma talepleri yine kabul edilmedi.

Raporun detaylarına EŞİK Platformunun esikplatform.net sitesinden ulaşılabilir.

Yeni1Mecra