Fındık yetiştiricisi: Taban fiyatı 35 TL olsun

Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, artan maliyetler de göz önünde bulundurulduğunda alım taban fiyatının 35 TL olması gerektiğini söyledi.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Ordu Şubesi, hasadına bir ay kalan fındık fiyatlarının belirlenmesi için Altınordu ilçesinde bulunan Tahıl Pazarı Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Emeğimiz, ürünümüz olan fındıkta soyguna, talana hayır” pankartının açıldığı açıklamada “Bir kilo fındık 35 TL” ve “Serbest piyasa tarımda sömürüdür” dövizleri taşındı. Açıklamaya fındık üreticilerinin yanı sıra Emek Partisi, Saadet Partisi ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri katılarak destek verdi.

Fındık 35 TL olsun

Grup adına basın metnini okuyan Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, fındık fiyatının maliyetler üzerinden hesaplanması gerektiğini belirtti. Sağra, “Enflasyonun sürekli arttığı; gübre, ilaç fiyatlarının yüzde yüz artığı ülkemizde fındık fiyatının ne kadar olacağı alıcının insafına terk edilemez. Enflasyon gibi paramızın değerini düşüren olguları da hesaplayınca 1 kg fındığın fiyatının en az 35 TL olması gerekiyor. Ancak fiyatın belirlenmesi de yetmiyor. Devlet üreticinin lehine politika geliştirmezse, alım garantisi sağlanmazsa üretici yine mağdur olur. Sendika olarak talebimiz, fiyat belirlemesini üreticilerin de içinde olduğu ‘komisyon’ yapmalıdır. Bu da yetmez devlet sınır koymadan alım garantisi vermelidir. Yoksa serbest piyasa canavarı politikası nedeniyle alıcı olan ihracatçı ve tüccarlar üreticiyi mağdur etmeye devam eder” dedi.

Örgütlenme çağrısı

Yetiştiricilerin oyalandığını ifade eden Sağra, uygulanan tarım politikalarının aleyhlerine olduğunu dile getirdi. Uygulanan politikalar sonucu köylerin boşaldığını vurgulayan Sağra, “Üretici, üretim boyunca harcadığı paranın ve emeğinin karşılığını alamıyor. Bu nedenle üreticiler olarak taleplerimizi dillendireceğiz, mücadele edeceğiz. İktidarın ve tarım ve gıda tekellerinin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz. Üreticilerin sorununu ancak üretici anlar. Bu nedenle üreticilerin örgütlenmekten, birlik olmaktan başka seçeneği yok. Ürünümüze, emeğimize sahip çıkıp talana ve soyguna dur demeliyiz” diye konuştu.

MA / Tolga Güney