Gazeteci Aykol: Özgür basın Türkiye’nin aynasıdır

Gazeteci Hüseyin Aykol, “Ne kadar cezaevine atıldıysak, bu kadar da dışarıdayız. Ölümler, cezalar susturamadı, bundan sonra da susmayacağız” dedi.

Gazeteci Hüseyin Aykol: “Bugüne kadar 3 bin gazeteci bizim kurumlarımızda eğitim gördü. İnatla ve ısrarla çalışıyoruz.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”ne  ilişkin Zoom üzerinden toplantı yaptı. Türkiye’de basın özgürlüğü ile gazetecilere yönelik baskılara ilişkin HDP Basın’dan Cüneyt Karabay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya gazeteci Hüseyin Aykol, Ayşegül Doğan ve İsminaz Temel katıldı.

‘Özgürlük gerçeği görmektir’

İlk olarak konuşan gazeteci İsminaz Temel, konuşmasına cezaevlerine hapsedilmiş meslektaşlarını selamlayıp, yaşamını yitiren gazetecileri anarak başladı. Basın özgürlüğünün gazetecilerin kendisini doğru bir şekilde ifade etmesi, gerçeği yazabilmesi olduğunu söyleyen Temel, Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığına dikkati çekti.

‘Özgür basında ısrarcıyız’

Basının dünya da 3’üncü güç olduğunu anımsatan Temel, iktidarların bu nedenle basını kendi hegemonyası altına almaya çalıştığını ve tek düzeliği dayattığını aktardı. Temel, şu anki medyanın iktidarın güdümünde olduğunu, karşı çıkanların ise özgür basın çizgisini sürdürenler olduğunu belirterek, “Bu nedenle hedef alınanlar da özgür basın oluyor. Uğruna katledildiğimiz gazetecilik mesleğinde ısrarcıyız” diye konuştu.

‘Değişmeyen tek şey medya’

Türkiye’nin genel olarak demokratikleşmeden yoksun bir ülke olduğunu söyleyen gazeteci Ayşegül Doğan da basının bundan bağımsız olmadığını söyledi. Doğan devamla, “Basın özgürlüğünden yoksun bırakılan ülkelerde halkın haber alma hakkı engelleniyor. Bu da bir insan hakkı ihlalidir. Basın özgürlüğü sadece gazetecileri ilgilendiren bir şey değil. Tüm toplumu ilgilendiren bir konudur” dedi.  Doğan, Türkiye’de değişmeyen tek şeyin medya olduğunu vurgulayarak, her dönem iktidarın güdümünde çalıştığını, buna direnenlerin ise canlarıyla bedel ödediğini söyledi. Türkiye’deki basın özgürlüğü için öncelikle düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki otosansürün kalkması gerektiğine işaret etti.

‘3 bin gazeteci eğittik’

Basına yönelik sansür ve engellemelere ilişkin soruları yanıtlayan deneyimli gazeteci Hüseyin Aykol ise, “30 yıldır özgür basında çalışıyorum. Özgür basında her türlü bedeli göze alarak,  yaşatma mücadelesi veriyoruz. Kaba bir hesapla bugüne kadar 3 bin gazeteci bizim kurumlarımızda eğitim gördü. İnatla ve ısrarla çalışıyoruz. Basın özgürlüğü sadece bizim derdimiz olmamalı, halkların derdi de olmalıdır. Nitekim böyle olduğu için özgür basın olarak biz gazetelerimizi çıkartabiliyoruz, geri adım atmıyoruz”  dedi. 

‘Biat etmeyenler cezalandırıldı’

Gazeteleri Özgür Ülke’nin bombalandığını hatırlatan Aykol,  “Aynı baskılar devam ediyor. Biat etmeyen gazete ve TV’ler kapatıldı, gazeteciler sürgün edildi, tutuklandı. Ana akım medyada çalışıp bugün işsiz bırakılan gazetecilerin bizi daha iyi anladıklarını düşünüyorum” diye belirtti.

‘Susmadık, susmayacağız’

Basın özgürlüğündeki temel sorunlardan birinin de Kürt sorunu olduğunu sözlerine ekleyen Aykol, barışın gelmesi ve basının özgür olması için gazetecilerin bir araya gelip dayanışması gerektiğinin altını çizdi. “Özgür basının Türkiye’nin aynası” olduğunu dile getiren Aykol, “Ne kadar cezaevine atıldıysak, bu kadar da dışardayız. Halkın içinden gelenler olarak halkın sesi olmaya devam edeceğiz. Bizleri ölümler, cezalar susturamadı, bundan sonra da susmayacağız” dedi.

MA