Google’den, Yazar Oğuz Atay’ın doğum gününe özel logo

Google, yazar Oğuz Atay’ın 86’ıncı doğum günü nedeniyle özel logo hazırladı.

Google, doodle uygulamaları ile dünya ülkeleri için önemli kişi ve tarihlere dikkat çekmeye devam ediyor. Bugün de internet kullanıcıları arama motoru Google ana sayfasına girdiğinde yazar Oğuz Atay’ın 86’ıncı doğum günü için hazırlanan özel “doodle” ile karşılaştı.

Oğuz Atay Kimdir?

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934’te Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde doğdu. Babası, ağır ceza yargıcı ve CHP 6. Ve 7. Dönem Sinop, 8. Dönem Kastamonu vekili Cemil Atay’dır. İlk ve ortaokulu Ankara’da okuyan Atay, 1951’de bugünkü adı Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji’ni, 1957’de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Askerliğini 1957-59 yılları arasında yaptıktan sonra tamir ve kontrol elemanı olarak Kadıköy vapur iskelesinin yapımında çalıştı.

Görevinden istifa ettikten sonra İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. 1975’te doçent olan Atay, “Topografya” adlı bir de mesleki kitap yazdı.

Tutunamayanlar TRT Roman Ödülü’nü kazandı

Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayımlanan Atay, “Tutunamayanlar” romanının 1971-72’de yayımlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü’nü kazandı.

Atay’ın büyük etki yaratan eseri “Tutunamayanlar”ı 1973’te yayımladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı ve aynı yıl yayımlanan Bir Bilim Adamının Romanı takip etti.

‘Türkiye’nin ruhu’nu yazamadan hayatını kaybetti

Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi “Türkiye’nin Ruhu”nu yazamadan 13 Aralık 1977’de İstanbul’da hayatını kaybetti. Atay’ın cenazesi Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedildi.

İki eseri öldükten sonra yayımlandı

Öldükten sonra 1987’de Günlük, 1998’de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay’ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı. 

“Korkuyu Beklerken” eseri 2008 yılında Öteki Tiyatro tarafından tiyatro oyunu olarak sahnelendi. “Tehlikeli Oyunlar” romanı, 2009 yılında Seyyar Sahne tarafından aynı adla tiyatro oyunu olarak uyarlanarak sahnelenmeye başladı. 

Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka, kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır. Kastamonu Valiliği kendisi adına 2007 yılından beri Oğuz Atay Edebiyat ödülleri vermektedir.

Kaynak: Wikipedia