Gözaltına alınan sağlık emekçileri serbest bırakıldı

Bugün basın açıklaması yaparken gözaltına alınan sağlık emekçileri serbest bırakıldı. ATO Başkanı Ali Karakoç, “Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Gözaltına alınıp serbest bırakılan ATO Başkanı Ali Karakoç: “Emeklerimizin karşılığını almak ve insanca onurlu bir şekilde yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Sağlık emekçilerinin özlük haklarının yerine getirilmesi talebiyle yapılmak istenen açıklamada gözaltına alınan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç, “Emeklerimizin karşılığını almak ve insanca, onurlu bir şekilde yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde özlük hakları için seslerini duyurmak isterken “Pandemi gerekçesiyle” gözaltına alınan 8 sağlık emekçisi, emniyette haklarında “2911’e muhalefetten” işlem yapıldıktan sonra farklı hastanelerde serbest bırakıldı. 

‘Ankara polisi gayri hukuki davranıyor’

Serbest kalan sağlık emekçileri, gözaltına ilişkin Ankara Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey, gözaltına alınıp serbest bırakılan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç, sağlık meslek ve emek örgütü temsilcileri katıldı.

Açıklamada ilk sözü alan ATO Başkanı Ali Karakoç, “Sağlık meslek örgütleri olarak Ankara Şehir Hastanesi’nin önünde bir alkışlı protestomuz ve basın açıklamamız olacaktı. Ancak, Ankara’da uzun zamandır bir eylem etkinlik yapmaya kalkıştığımızda, Anayasal haklarımızı kullanmaya kalkıştığımızda, Ankara polisi gayri hukuki ve tamamen hukuk dışına çıkarak, Anayasaya aykırı bir şekilde hem bizleri darp ediyor hem de açıklamalarımıza izin vermiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ankara polisinin bu tavrını şiddetle kınıyoruz. Bunun Ankara polisinin aldığı bireysel bir tavır olmadığını da biliyoruz” şeklinde konuştu.

‘İnsanca yaşamak için mücadele’

Sağlıkçıların hedef gösterilmesi ile sağlıkta şiddetin arttığına dikkati çeken Karakoç, “Sadece emeğiyle geçinen insanlarız, biz rüşvet istemiyoruz. Geçmişte de şimdi de gelecekte de özlük haklarımız için mücadele edeceğiz. Bunu sadece pandemi döneminde yapmadık, daha önce de yaptık ve pandemiden sonra da yapmaya devam edeceğiz. Emeklerimizin karşılığını almak ve insanca onurlu bir şekilde yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘İşkence uygulaması’

Ardından söz alan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara’da uzun bir süredir demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarına karşı polisin tavrına dikkati çekti. “Ankara’da demokratik hakların dile getirilmesini, sokakta bunun paylaşılmasını hiçbir biçimde istemiyorlar” diyen Fincancı, “Bugün emniyette bize ifade ettikleri tam da bu yaklaşımın hangi düzeyde olduğunu gösteriyor. Süreci izleyenlere de gözaltında olan arkadaşlarımıza da işkence uygulaması gerçekleşti bugün. Bizi gördükleri her yerde araçların yönünü değiştirerek başka bir hastaneye götürme girişiminde bulundular. Bu aslında bir belirsizlik ortamı yaratmak ve bu belirsizlik ortamında bizim yan yana duruşumuzu engellemek yönündeydi. Böyle bir uygulama bir işkence uygulamasıdır. Gözaltı işlemlerinin yapıldığı yerleri gördük, mahremiyet ilkesinin ihlalinin nasıl gerçekleştiğini gördük. ATO başkanına biz ters kelepçe yapmadık diye övünebiliyorlar. Bu uygulamanın ne kadar yaygın olduğunu gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

MA