Hazineye iki kat borçlanma yetkisi veren torba yasa teklife şerh

Hazineye iki kat borçlanma yetkisi veren torba yasa teklifine şerh düşen HDP, değişiklik ile iktidarın yaklaşık 309 Milyar TL borçlanmak istediğini belirterek, “Ancak söz konusu borçlanmanın vade ve ödeme planlarının hangi şartlarda gerçekleşeceği de bilinmemektedir.” dedi.

Fotoğraf: AA

HDP, hazinenin borçlanma yetkisini iki katına çıkaran “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne muhalefet şerhi düştü. Şerhte, torba yasa teklifinin bütçelemede fonksiyonel sınıflandırmayı ortadan kaldırdığı belirtilerek, bu durumun ekonomiye olumsuz etkiler üreteceğine vurgu yapıldı.

Şerhte, “Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen yabancı sermayenin referans olarak aldığı diğer kurum ve yapılar da fonksiyonel sınıflandırmanın ortadan kaldırıldığı bir bütçeleme yönteminin bu özelliklerini değerlendirerek zaten yüksek olan risk algısını daha da yükselterek ekonomiye olumsuz etkiler üretecektir” ifadelerine yer verildi.

‘İktidar 309 Milyar borçlanmak istemektedir’

Şerhte, şu değerlendirme yer aldı: “Borçlanma yetkisinin iki katına çıkarılması ile henüz TBMM’ye sunulmamış olan 2021 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 2021 yılı için öngörülen bütçe açığının 200 Milyar TL’nin üzerinden olacağı anlaşılmaktadır. İlgili değişiklik ile iktidar yaklaşık 309 Milyar TL borçlanmak istemektedir. Ancak söz konusu borçlanmanın vade ve ödeme planlarının hangi şartlarda gerçekleşeceği de bilinmemektedir. Bu durum iç ve dış siyasette yürütülen savaş politikalarına bağlı olarak gerçekleşen güvenlik ve savaş harcamalarından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ayan beyan göstermektedir.”

AKP iktidarının kendilerine verilen yetkiyi yasamanın bütünüyle paylaşmaktan kaçarak uzun vadeli refah vizyonu üzerine yerine kısa vadeli kişisel çıkarlar üzerinden kurduğu belirtilen şerhte, performans esaslı bütçeleme programına geri dönüş, “açık bir kriz itirafı” olarak değerlendirildi.

‘KHK’lilerin mağduriyetini en az 6 ay daha uzatmak anlamına geliyor’

Teklifte Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında kabul edilen kanunlarda yer alan “ilave tedbirlere” karşı hakkında tedbir uygulanan kişilerin, tedbirin gözden geçirilmesi talebiyle 3 ay içinde bu tedbirleri uygulayan kamu kurumuna başvurmasının önünü açan düzenleme de yer alıyor. Bu düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilenlerin mağduriyetlerini devam ettireceğine dikkat çekilen şerhte, şöyle denildi:

“Anlaşılan o ki, AKP’nin başını çektiği iktidar, OHAL ile beraber tüm haklarını gasp ettiği yüz binlerce KHK’linin hakkını iade etmemekte ısrarlıdır. OHAL sona ereli 2 sene olmuşken, tedbiri uygulayan kamu kurumlarına bu süreci emanet etmek ve yargı yolunu ötelemek, KHK’lilerin mağduriyetini en az 6 ay daha uzatmak anlamına gelir.” denildi.

Teklif ayrıca, Cumhurbaşkanlığı raportörleri için kadro oluşturuyor. Şerhte bu maddeyle ilgili, “Özel bir sınavla bu kadrolara alınacak hâkim, savcı, yasama uzmanlarının yeni birimdeki görev tanımları yasa teklifinde yer almamıştır. Cumhurbaşkanı raportör ve raportör yardımcılığı kadrolarına kaç kişi alınacağı, personelin görevinin hangi gerekçe ve durumlarda sonlanacağı düzenlemede belirtilmemiştir” diye kaydedildi.

MA – ANKARA