Helal akreditasyon pahalıya patlıyor

Ticaret Bakanı Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) 2019’dan bu yana 5 kuruluşa sertifika verdiğini bildirdi.

CHP’li Milletvekili Tarhan, 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası veren kurumun karşılığında kendi giderlerini dahi karşılamayan bir gelir elde ettiğine dikkat çekerek, bütçenin zarara uğratıldığını belirtti.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili soru önergesine Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yanıt verdi. Bakanlıktan gelen cevabı kamuoyuyla paylaşan Tarhan, “Ticaret Bakanlığı’na verdiğimiz soru önergesine karşılık Bakanlık, 2019’dan bu yana sadece 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verildiğini belirtmiştir.” dedi.

Yaklaşık 3 yılda bu kadar az sertifika verilmesinin, kurumun işlevselliği açısından düşündürücü olduğunu belirten Tarhan, “Kurum bugüne kadar 17 farklı ülkeden 36 helal akreditasyon başvurusu aldıklarını ifade etmiştir. Helal Akreditasyon Kurumu 2020 yılında ise sadece 3 kuruluşa sertifika vermiştir.” diye kaydetti.

‘Yıl boyunca elde ettiği gelir 403 bin 252 TL’

2020 yılında 3 kuruluşa helal akreditasyon belgesi veren kurumun bu yıl boyunca elde ettiği gelirin 403 bin 252 TL olduğuna işaret eden Tarhan, şunları ifade etti:

“Ancak 2021 yılına kadar Helal Akreditasyon Kurumu’na bütçeden ayrılan ödenek 27 milyon 448 bin 300 TL’dir. Ödeneğin 14 milyon 979 bin 361 TL’si harcanmıştır. Kurum ödeneği personel maaşları, personelin eğitimleri, bilişim altyapısının oluşturulması için kullandıklarını belirtmiştir. Bununla birlikte kurum, fiziki altyapısının oluşturulması için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kuruma tahsis ettiği binanın tadilatı için de harcamalar yaptıklarını ifade etmiştir.”

‘Kurum hala finanse edilmeye devam edilmekte’

Helal Akreditasyon Kurumu’nun giderlerinin bütçeden karşılandığına vurgu yapan Tarhan, kurumun binasının ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edildiğini söyledi. Ancak kurumun bugüne kadar sadece 5 kuruluşa sertifika vermiş ve karşılığında kendi giderlerini dahi karşılamayan bir gelir elde ettiğine dikkat çeken Tarhan, “Bununla birlikte hala kurum finanse edilmeye devam edilmektedir.” dedi.

‘Kendini dahi idare edemeyen kurumun bütçeden pay alması doğru değil’

Finansal açıdan kendini dahi idare edemeyen bu kurumun bütçeden bu derece bir pay almasının doğru olmadığına vurgu yapan Tarhan, şunları kaydetti:

“Ayrıca kurum personel alımına devam ettiklerini de bildirmiştir. Kurumun giderleri artarken gelirleri aynı ölçüde artmamaktadır. Etkin bir belgelendirme faaliyetine sahip olmayan bu kurumun devlet tarafından finanse edilmesi bütçeyi zarara uğratmaktadır. Helal Akreditasyon Kurumu kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir gelir elde etmedikçe, etkin ve verimli bir helal belgelendirme sistemi sağlanmadıkça kurumun faaliyetine devam etmesi topluma bir yük olmaktadır.”

Yeni1Mecra