‘Help Turkey’ paylaşımları hakkında soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgili “Help Turkey” etiketiyle yapılan paylaşımlara ilişkin resen soruşturma başlattığını bildirdi.

Başsavcılık, “Yangınla mücadelede devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin suç oluşturduğunu” belirtti.

Türkiye genelinde 28 Temmuz’dan itibaren başlayan ve devam eden yangınlara ilişkin sosyal medyada başlatılan “Help Turkey” (Türkiye’ye Yardım Edin) kampanyası kapsamında milyonlarca tweet atıldı. Kampanyaya ünlü isimler de destek verdi.

Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “helpturkey” etiketiyle başlatılan yardım kampanyasını “sözde” olarak nitelendirmiş, kampanyanın “devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatıldığını” savunmuştu.

Bugün de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklama ile kampanyaya ilişkin “resen” soruşturma başlattığını bildirdi. AA’nın geçtiği bilgilere göre; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan açıklamada, bazı illerde orman yangınlarının çıktığı 28 Temmuz’dan bu yana, bir kısım haber ve sosyal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlara ilişkin ilgili birimlere teknik inceleme ve araştırma yaptırıldığı belirtildi.

‘Devleti ve hükümeti aşağılamaya çalıştıkları belirlendi’

Açıklamada, araştırma neticesinde, bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar üzerinden organize bir şekilde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıklarının belirlendiği ifade edildi.

Söz konusu hesaplar üzerinden yangına ilişkin bilgi kirliliğine yol açıldığının belirtildiği açıklamada, gerçek dışı içeriklerin dolaşıma sokulduğu ve konuya hassasiyeti olan sosyal medya kullanıcılarının ise tahrik edilerek kaos ortamı yaratılmaya çalışıldığı savunuldu.

‘Devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içerikler suç oluşturuyor’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Dezenformasyon ve yıpratma haberlerinin ön planda tutularak çoklu bir strateji belirlendiği, araç olarak ise Twitter isimli sosyal medya platformunun aktif olarak kullanıldığı (#helpturkey ana başlığı altında yapılan paylaşımlar, Militer Doktrin ve News Page Turkish isimli twitter hesaplarında yapılan paylaşım ve yorumlar) tespit edilmiştir.

Paylaşımların içeriklerinin tetkiki neticesinde teknik düzlemde manipülasyonla birlikte asılsız iddia ve haberlerin dolaşıma sokulması gibi stratejiler izlenerek yangınla mücadele eden ilgili kamu görevlilerinin ve gönüllülerin yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyen, bölge halkını ümitsizliğe sevk eden, yangınla mücadelede devletin acziyet içerisinde olduğunu gösteren görsel ve yazılı içeriklerin suç oluşturduğu değerlendirilmiştir.”

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması da yer aldı

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) düzenlenen “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılama”, “halk arasında endişe, korku ve panik yaratma, toplumun belli bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarının işlendiği kanaatine varıldığının aktarıldığı açıklamada, bu kapsamda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca suç unsuru içerdiği tespit edilen paylaşımlara yönelik resen soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Yeni soruşturmalar açılabilir

Ayrıca ilgili birimlere, sahte hesapların koordinasyonunu sağlayarak suç unsuru içeren paylaşımları dolaşıma sokarak suça iştirak ettiği anlaşılan gerçek kişilerin kimliklerinin belirlenmesi amacıyla gerekli teknik analizlerin yapılması için talimat verildiği belirtilen açıklamada, suç işlendiğinin tespit edilmesi halinde yeni soruşturmaların açılacağı aktarıldı.