Hrant Dink cinayeti için Meclis araştırması talebi

HDP’li Gülüm, gazeteci Hrant Dink cinayetinde sorumluların ortaya çıkarılması ve benzer politik cinayetlerin yeniden yaşanmaması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, gazeteci Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu olan devlet görevlilerinin ve derin bağlantılarının ortaya çıkarılması, adaletin tecelli etmesi ve benzer politik cinayetlerin yeniden yaşanmaması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti. Gülüm, verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, gazeteci Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde İstanbul’da kurucusu olduğu AGOS Gazetesi’nin önünde öldürüldüğünü hatırlattı.

‘Toplumsal belleğin kanayan yarası’

Hrant Dink cinayetinin arkasındaki derin ilişkilerin açığa çıkarılmamış olduğuna dikkat çeken Gülüm, cinayete giden süreçte yaşananların etkin şekilde soruşturulmadığını belirtti. Gülüm, bu durumun toplum vicdanının ve toplumsal belleğin kanayan yarası haline geldiğini ifade etti.

Dink’in 2004 yılında kaleme aldığı “Sabiha Gökçen” haber nedeniyle ırkçı-milliyetçi kesimlerce hedef haline getirildiğini belirten Gülüm, Dink’in öldürülmesine varan sürecin başlangıcı olduğunu kaydetti.

‘Hükümet Dink’i hedef alan tehditleri görmezden geldi’

Dink hakkında “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla dava açıldığına işaret eden Gülüm, “Böylece cinayetin ırkçı-milliyetçi kesimlerce meşrulaştırılmasının bir diğer zemini de hazırlanmıştır.” dedi. Hükümetin Dink’i hedef alan açık tehditleri görmezden geldiğine dikkat çeken Gülüm, cinayetle sonuçlanan bu nefret ortamının önüne geçecek hiçbir adım atılmadığını kaydetti.

‘Adalet ve hakikat arayışı 13 yıldır devam ediyor’

Gülüm, Hrant Dink için adalet ve hakikati arayış mücadelesinin 13 yıldır devam ettiğine işaret etti. Dava sürecinde kayda değer bir ilerleme sağlanmadığına dikkat çeken Gülüm, cinayetin ardındaki derin güçlerin açığa çıkarılmamış olduğunu kaydetti. Dink cinayetinin yargı sürecine değinen Gülüm, 3 ayrı iddianame hazırlandığını yargı sürecinin Nisan 2007’de başladığını ifade etti. Gülüm, Hrant Dink’in hedef hâline getirilmesi ve korunmamasına yönelik sorumluluğu ve ihmali bulunan kişiler hakkında ise takipsizlik kararı verildiğini belirtti.

‘2017’de 85 sanık yargılanmaya başlandı’

2017’de 3. iddianamenin hazırlandığını belirten Gülüm, Fetullah Gülen ve eski savcı Zekeriya Öz’ün de aralarında olduğu 85 sanığın yargılanmasına başlandığını kaydetti. Gülüm, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Temmuz 2019’da açıkladığı kararda 7 sanığın mahkûmiyet, 2 sanığın beraatına hükmetmiştir. Dink cinayetine ilişkin 76 sanık yönünden yargılama devam etmektedir.” dedi.

‘Büyük tertip halen aydınlatılmamıştır’

Gülüm, “Sonuç olarak içinde farklı rütbe ve düzeylerden asker ve sivil bürokratların, emniyetçilerin, istihbaratçıların, jandarmanın, onların siyasi işbirlikçilerinin yer aldığı iddia edilen ‘Büyük Tertip’ halen aydınlatılmamıştır.” dedi. Gülüm, aksine cinayetin işlenmesinde rolü olduğu bilinen kamu görevlilerinin terfi ettirilmiş veya görevlerine devam ettirildiğine işaret etti.

Gülüm, cezasızlık politikasının azınlıklar ve muhalif gazeteciler başta olmak üzere halklar için tehlike olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Gülüm, bu durumu “Yeni siyasi suikastlara zemin hazırlamaktadır.” şeklinde değerlendirdi.

Gülüm, cinayetin aydınlatılmasının Türkiye halklarının barış içinde birlikte yaşam özleminin gerçekleşmesine katkı sağlayacağına vurgu yaptı.