Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava ertelendi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 4’ü tutuklu 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı dava, mütalaaya karşı savunma alınması için ertelendi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davaya İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Silivri Ceza İnfaz Kurumu’ndan, başka suçtan tutuklu bazı sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Tutuksuz sanıklardan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, eski jandarma görevlileri Adem Sarıgöl ve Abdullah Dinç’in de hazır bulunduğu duruşmada, müdahil Dink ailesini de avukatları temsil etti. 

Mütalaaya karşı ek süre talebi

Duruşmada söz alan Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu, süreci anlatarak, celse arasında verilen savcılık mütalaasına karşı savunma yapmak için ek süre talebinde bulundu. Daha sonra sanık ve sanık avukatlarının savunmalarına geçildi.

Tutulu sanık Dinç beraatini istedi

Mütalaada atılı suçlardan hapis cezasına çarptırılması istenen tutuksuz sanık Abdullah Dinç, hakkında tek suçtan ceza talep edildiğini ancak diğer suçlardan beraat istendiğini kaydetti. Dinç, “Bir telefon görüşmesinden bahsediliyor. Ankesörlü telefondan yapıldığı öne sürülen görüşme sıfır saniyedir. Beraatimi istiyorum.” dedi.   

Mütalaada beraati istenen tutuksuz sanık Adem Sarıgöl de hakkında çıkan haberlerle ilgili gazetecilere tepki göstererek, beraatine karar verilmesini talep etti. 

Sanık eski emniyet müdürü savunma için süre istedi

SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ise henüz savcılık mütalaasını inceleyemediğini ve hazırlanamadığını belirterek, savunması için kendisine mümkün olduğu kadar süre verilmesini istedi.

Bunun üzerine konuşan mahkeme heyeti başkanı, tutuklu sanıkların savunmalarının en son alınacağını söyledi. Savunmaları sorulan bazı sanık avukatlarından, müvekkilleri hakkında beraat talep edilenler, mütalaaya katıldıklarını söyleyerek, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi. Haklarında hapis cezası talep edilen diğer sanık avukatları ise savunma için ek süre talep etti. 

Bir sonraki duruşma 22 Aralık’ta

Taleplerle ilgili ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 22, 23 ve 24 Aralık’ta yapılacağını belirterek, sanıklar Adnan Acar, Cevat Esen, Atilla Güçlüoğlu, Metehan Kadir Yıldırım, Muammer Ay, Niyazi Malkoç ve Rahmi Özer ile avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarının 22 Aralık’ta alınmasına karar verdi. 

Mahkeme, sanıklardan Resul Kütükoğlu, Tevfik Cantürk, Ünsal Güven, Abdullah Dinç, Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu, Ahmet İlhan Güler ve Birol Ustaoğlu ile avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarının 23 Aralık’taki duruşmada alınmasına hükmetti.

24 Aralık tarihli duruşmada ise mahkeme, Engin Dinç, Eyüp Temel, Hasan Durmuşoğlu, Hüseyin Yılmaz, Mikdat Özbek, Murat Bayrak ve Musa Yıldırım ile avukatlarının savunmasının alınmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti başkanı, 22-24 Aralık tarihli duruşmalardan sonraki duruşma tarihi olarak da 4-6 Ocak 2021 tarihini düşündüklerini dile getirdi.

Firari Gülen ve Öz’ün de olduğu 13 sanığın dosyası ayrıldı

Firari sanıklar Fethullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanlı, Coşgun Çakar, Halil İbrahim Koca, Mehmet Akif Yılmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartın, Serkan Şahan, Yılmaz Angın, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz’ün dosyalarının ayrılması istenen mütalaada, sanık Şeref Ateş hakkında ise yargılama devam ettiği sırada vefat ettiği için dava dosyasının düşürülmesi talebi bulunuluyor.

Kaynak: AA