İBB önünde işçi eylemi

Meslek hastalığı raporu aldıkları gerekçesiyle çalıştıkları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden işten atılan işçiler, işleri iade edilmediği taktirde Pazartesi günü itibariyle belediye önünde eyleme başlayacaklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çalışanları Derneği, meslek hastalığı raporu aldıkları gerekçesiyle işten atılan işçiler için Saraçhane’de bulunan İBB binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Meslek hastalığı işten atılma sebebi olamaz. İşten atılanlar geri alınsın” pankartı açılırken “Yaşasın işçilerin birliği”, “Herşey işçiler için ne zaman güzel olacak” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Atılan işçiler geri alınsın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

‘İş yükü bizde’

Açıklamada konulan işten atılan işçilerden Bahadır Öcalan, İBB’de sayaç okuma bölümünde çalıştığını belirterek, bu bölümde işçi eksikliklerin yaşandığını söyledi. Bunu ifade ettiklerini ama bu durumun göz önünde alınmadığını belirten Öcalan, “Bütün iş yükünü bize yüklediler. İş yükünü kaldıramayacak duruma geldik. Bende iş yükünden dolayı belimden rahatsız oldum. Buna ilişkin rapor aldım. Rapora rağmen 9 ay çalıştırıldım. Bizler özverili bir şekilde çalışırken pandemiden faydalanılarak bizi ücretsiz izne çıkardılar” dedi.

‘İşçiler rahatsız’

İş yükünden dolayı bir çok işçinin rahatsızlık geçirdiğini ifade eden Öcalan, “Bu rahatsızlıklardan dolayı rapor almak isteyen yüzlerce işçi var. Ama alamıyorlar. Yöneticiler ‘kol kırılsın yen içinde kalsın’ istiyorlar. İşçiler eskiden daha fazla çalıştırılıyor. Biz bu güne kadar sağlığımızdan ödün verilecek şekilde çalıştık. Bunun sonucu işten atılmak olmamalıdır. İBB yapılan iş tekliflerinin kabul edilmediğini söylüyor. Ama öyle bir şey yok. Mevcut sağlık durumumuza göre işlerin verilmesini istiyorum” diye konuştu.

Ardından basın açıklamasını okuyan İBB Çalışanları Derneği üyesi Bülay Doğan, İBB’ye bağlı İSPER iştirakinde en az dört personelin meslek hastalığı raporu olması sebebiyle işten atıldığını söyledi. Benzer durumda olan 15 civarında çalışanın ise endişeyle işten atılmayı beklediğini ifade eden Doğan, “İBB’nin farklı iştiraklerinde bu sayının 30 kişiyi aştığı duyumu var” dedi.

Talepler

Doğan, taleplerini ise şöyle sıraladı:

“*İlk ve en yakıcı talebimiz, meslek hastalığı raporu olduğu gerekçesiyle atılan işçiler geri alınsın ve sağlık durumlarına uygun pozisyonlara yerleştirilsin.

İkincisi, İBB personeli üzerinde olan fazla iş yükü, hakkaniyetli bir biçimde azaltılsın.

*Üçüncüsü, İBB’nin tüm çalışanları için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri, göstermelik değil, ciddi bir şekilde uygulansın.”

Doğan, talepleri Pazartesi gününe kadar karşılanmadığı halde talepleri kabul edilene kadar İBB binası önünde nöbet tutacaklarını söyledi.