IŞİD üyeleri soykırımla da yargılansın talebi

Eurojust, IŞİD ve El Nusra Cephesi üyelerinin soykırım ve savaş suçuyla da yargılanmasını talep ediyor. Bu durumda zaman aşımı da geçersiz olacak.

Fotoğraf: AFPA

Avrupa Birliği Yargısal İşbirliği Ajansı (Eurojust), Avrupa Birliği’nin savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmamasına atfettiği gün olan 23 Mayıs vesilesiyle İŞİD ve El Nusra Cephesi hakkında bir rapor açıkladı.

DW Türkçe’nin haberleştirdiği rapora göre, IŞİD ve El Nusra Cephesi mensuplarının, sadece terör örgütü üyeliğinden değil, “savaş suçu”, “insanlığa karşı suç” ve “soykırım” ile de yargılanması gerekiyor.

Raporda, IŞİD ve El Nusra’nın bu suçlarla da yargılanmaları halinde terör örgütü üyeliğinde söz konusu olan zaman aşımının ortadan kalkacağı ve daha ağır cezalara çarptırılmalarının mümkün hale geleceği bildiriliyor. Mağdurlar açısından da adaletin tecelli edeceğine dikkat çekiliyor.

Raporda, halihazırda aralarında Almanya’nın da bulunduğu beş Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede açılan 20’den fazla davada sorumluların daha ağır cezalar ile yargılanmasının mümkün hale geldiğine dikkat çekiyor.

Terör üyeliğiyle yargılanıyorlar

Şimdiye kadar eski IŞİD üyeleri, memleketlerine döndüğünde genelde terör bağlantılı suçlarla yargılanıyordu. Üçüncü ülkelerde işledikleri soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu gibi suçlardan dolayı yargı önüne çıkarılmıyordu.

Savaş suçu işliyorlar

Raporu hazırlayan uzmanlar ayrıca IŞİD gibi örgütlerin sadece birer terör örgütü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayıp, bir savaşın tarafı olarak ele alınması gerektiğini savunuyor. Savaşçılarının bu nedenle sadece örgüt üyesi değil, “savaş suçu”, “soykırım” ve “insanlığa karşı suç işlemiş kişiler” olarak muamele görmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Eurojust, IŞİD ve ona bağlı örgütlerin, savaş suçu bağlantılı bir terör örgütü olmak, talan, köleleştirme, çocukları askerliğe zorlama, adam öldürme gibi suçlardan yargılanmasının mümkün olduğunu bildiriyor.

Yeterli belge var

Söz konusu davalar için sosyal medya hesaplarından yaydıkları propaganda malzemelerinin, çatışma ortamlarına ait görsellerin, Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların, bölgesel ve uluslararası yardım kuruluşlarının veya askeri güçlerin topladığı dokümanlardan faydalanılabileceğine vurgu yapılıyor. Belgelerin toplanmasında ve yargı sürecinde Eurojust’un destek verebileceği belirtiliyor.

İlk kez soykırımla suçlama yapıldı

Almanya’da geçen ay ilk kez bir IŞİD üyesi soykırım suçuyla yargılanmaya başladı. Frankfurt’ta görülen davada 27 yaşındaki Irak vatandaşı Taha El-C., yabancı bir terör örgütü üyesi olmak, adam öldürmek, insanlığa karşı suç işlemek ve Ezidilere yönelik soykırım iddiasıyla yargılanıyor.