İSİG: Mayıs ayında en az 232 işçi hayatını kaybetti

İSİG’in raporuna göre; Mayıs ayında en az 232 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk beş ayında toplam hayatını kaybeden işçi sayısı ise en az 972.

Raporda, kadın işçiler açısından sömürü koşullarının ev içinde, kamusal alanda ve işyerinde yoğunlaştığına dikkat çekildi.

Fotoğraf: Artı Gerçek

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), “2021-Mayıs Ayı İş Cinayeti” raporunu açıkladı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın ikinci kez pandemi koşullarında karşılandığının hatırlatıldığı raporda, 1 Mayıs’ın iktidar tarafından kapanma yasaklarına denk getirildiğine vurgu yapıldı.Raporda, işçi konfederasyonlarının pandemiyle artan sömürüye ve anti-demokratik yasaklara karşı gerekli tepkinin gösterilebileceği 1 Mayıs’ta sembolik kutlamalar ve anma programlarını tercih ettiği eleştirisi yapıldı.

‘İşçiler çalışmak zorunda bırakıldı’

Mayıs ayında önce “tam kapanma” sonra “kısıtlamaların esnemesi” ile Türkiye’de her gün çalışmak zorunda olan milyonlarca işçi için değişen bir şey olmadığına işaret edilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Kapanma döneminde e-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 ‘Çalışma Muafiyet İzni Belgesi’ düzenlendi. İşçiler, toplu taşımada, fabrikalarda, şantiyelerde, depolarda, marketlerde, atölyelerde, tarlalarda, bürolarda çalıştı, çalışmak zorunda bırakıldı. Neoliberal sağlık politikaları nedeniyle her gün virüs maruziyetiyle karşı karşıya olan işçiler aşılama programlarına giremedi.”

‘Kadın işçiler açısından sömürü koşulları yoğunlaştı’

Kadın işçiler açısından sömürü koşullarının hem ev içinde hem kamusal alanda hem işyerinde yoğunlaştığına dikkat çekilen raporda, “Milyonlarca kadın, gündelik yaşamda ekonomik şiddet ve erkek şiddeti ile baş etmeye çalışıyor.” denildi.

‘Türkiye’de 1 milyon 300 bin ev işçisi bulunuyor’

Bu ay ev işçisi kadınlarını odağa aldıklarının kaydedildiği raporda, şu veriler aktarıldı: “Dünyada yüzde 75’i kayıt dışı çalışan toplamda 67 milyon ev işçisi bulunuyor. Türkiye’de ise bu sayı yaklaşık 1 milyon 300 bin. Çalışma saatleri ve ücret konusunda belli bir standarda sahip olmayan ev işçisi her 10 kadından 3’ü cinsel, fiziksel şiddete ya da mobbinge uğruyor. Düşük ücretler ve angaryaya zorlanan ev işçisi kadınların örgütlenme ve sendikalaşma mücadelesinin yaygınlaşması gerekiyor.”

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasına da değinilen raporda, “Türkiye’nin en büyük iş cinayeti olan Soma Katliamında adalet yine yerini bulmadı.” denildi. Raporda, Mayıs ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin şu veriler tespit edildi:

  • Mayıs ayında en az 232 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.  2021 yılının ilk beş ayında ise iş cinayetlerinde toplam en az 972 işçi hayatını kaybetti.
  • İşçilerin 193’ü ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • İş cinayetlerinde ölenlerin 20’si kadın işçi, 212’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim, büro, metal, sağlık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • Hayatını kaybeden işçilerin 3’ü göçmen/mülteci, 3’ü ise çocuk işçiydi.
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 84 işçi bulunuyor.
  • Ölümler en çok ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, inşaat/yol, belediye/genel işler, sağlık, taşımacılık, güvenlik, konaklama, enerji, kimya, basın ve metal işkollarında gerçekleşti. Tarım işkolunda 21 çiftçi ve 16 işçi hayatını kaybetti. İnşaatlardaki 20 iş cinayetinin 12’si Mayıs ayının son haftasında meydana geldi. Tespit edilebilen en az 5 moto kurye hayatını kaybetti.
  • Mayıs ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 29’u (yüzde 12,5) sendikalı işçi.
  • En fazla ölüm nedenleri Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, elektrik çarpması ve boğulma.
  • Mayıs ayında Covid-19 nedenli ölümler yüzde 52 ile ilk sırada ve en çok meydana gelen işkolları ise şöyle: Ticaret/büro/eğitim, sağlık, belediye, güvenlik ve basın.
  • Mayıs ayında en az 13 işçi “borç ve işsizlik” nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.
  • En fazla ölümler, sırasıyla İstanbul, İzmir, Muğla, Bursa’da görüldü.

Yeni1Mecra