İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç, özel hastanelerde Kovid-19 hastalarından ücret alınmasına tepki göstererek, özel hastane sahiplerinin salgını fırsata çevirmeye çalıştığını söyledi.
İstanbul Tabip Odası, özel hastanelerde koronavirüs (Kovid-19) hastalarının gerek yoğun bakım sürecinde gerekse yataklı servislerde her türlü işlem, girişim, tetkik, tahlil için ücret talep edilmesine ilişkin şikayetlerin artması üzerine açıklama yaptı. Tabip Odası’nın Cağaloğlu’nda bulunan merkez binasında yapılan açıklamaya, Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Osman Öztürk ve Dr. Güray Kılıç katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Vatandaş can derdinde özel hastane patronları kâr peşinde! Sağlık piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez” yazılı pankart asıldı.
Gerekli tedbirler alınsın
Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, iktidarın salgın politikalarını eleştirerek, bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Küçükosmanoğlu, özel hastanelerin koronavirüs hastalarından yüksek miktarda paralar aldığını ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’nın duruma müdahale etmesi çağrısında bulundu.
Salgın kontrolden çıktı
Tabip Odası adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, salgının kontrolden çıktığını belirterek, vakalardaki artışa bağlı olarak kamu hastanelerinde yer bulamayan ve kalabalık ortama girme endişesi yaşayan yurttaşların özel hastanelere olan talebinin giderek arttığını ifade etti. Yurttaşların can derdinde olduğunu, özel hastane sahiplerinin ise maliyet ve kâr hesabı yaptığını dile getiren Kılıç, özel hastanelerin gerek yoğun bakım sürecinde gerekse yataklı servislerde her türlü işlem, girişim, tetkik, tahlil için fahiş ücretler talep ettiklerine ilişkin şikayetlerin giderek arttığını açıkladı.
Fırsata dönüştürülüyor
Kılıç, AKP iktidarıyla birlikte uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın bir sonucu olarak özel sağlık sektörünün giderek daha çok yer işgal ettiğini belirterek, “Şu anda toplam yoğun bakım yatak sayısının yüzde 40,9’u, yetişkin yoğun bakımın ise yüzde 35,7’si özel sektörün elindedir. Yurttaşlarımız maalesef çaresizce buralara yönelmek durumunda kalmaktadır. Türkiye haritasının kıpkırmızı kestiği, bütün illerin yüksek risk grubuna girdiği, pozitif vaka ve buna bağlı olarak ölüm sayılarının arttığı, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığı, yoğun bakımda yatması gereken birçok hastanın acillerde ya da servislerde yoğun bakım yataklarının ‘boşalması’ için bekletildiği bu dönemde maalesef özel hastane patronları salgını fırsata dönüştürme çabası içine girmişlerdir” diye konuştu.
Ücret alınamaz
Pandemide yaşanacak mağduriyete karşı Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklikler yapıldığını anımsatan Kılıç, şunları söyledi: “Yapılan bu değişikliklerle ilk önce pandemi süresince yoğun bakım hizmetlerine paket fiyat getirilmiş, yoğun bakım ücretleri artırılarak pandemi bakım hizmeti ücreti ile faturalandırılması sağlanmıştır. Daha sonra meslek örgütlerinin ve kamuoyunun ısrarları sonucunda Kovid-19 olası/kesin tanılı hastalar, acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmış, son olarak da Kovid-19 PCR, antijen-antikor testi tanımlanmış ve fiyat tarifesi belirlenmiştir. Bu düzenlemelere göre özel ve kamu sağlık hizmet sunucuları tarafından Kovid-19 hastalarından hiçbir ad altında ilave ücret alınamaz. Zor durumdaki vatandaşı çaresizlik içinde yalnız başına bırakmak kabul edilemez.”
Bakana hatırlatma
Özel hastanelerin salgını fırsata çevirmeye çalıştığının ifade eden Kılıç, şöyle devam etti: “Vatandaşlardan günlük 15 bin TL’ye varan ücretler talep edildiği şikayetleri gelmektedir. Sağlık kurumlarındaki meslektaşlarımız ve diğer çalışanları da zor durumda bırakan patronların tutumunu sadece kamuoyunun vicdanına havale etmek yeterli değildir. Mevcut yasal düzenlemelere rağmen pandemi döneminde Kovid-19 hastalarından her türlü etik ve ahlaki yaklaşımı bir kenara bırakıp, ölçüsüz ücret talep ederek vatandaşı mağdur eden ve yaşam hakkını tehdit eden başta Medipol Hastanelerinin sahibi ve aynı zamanda özel hastane patronlarının örgütü olan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Başkan Yardımcısı olan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere özel hastane patronlarına bir kez daha hatırlatıyoruz; Raporda ayrıntılı belirttiğimiz yasal düzenlemeler halen geçerli iken pandemi süresince pandemi olgularından ilave ücret alınamaz. Özellikle pandemi döneminde sağlık piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez.”
SGK göz yumuyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bu konudaki suistimallerle mücadele etmek için özel hastanelere yönelik denetim çalışmaları yapmadığı, aksine göz yumduğunun anlaşıldığını sözlerine ekleyen Kılıç, “Kurumun yapması gereken; SUT hükümlerine uymayan, pandemi süresince Kovid-19 hastalarından tanı, tedavi ve hastaneye yatış sürecinde informel ücret alan hastaneleri tespit etmek ve sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi/protokolünü iptal etmek ve cezai işlem uygulamaktır. Özel hastane patronları salgını fırsata çevirmekten vazgeçmeli, ısrar eden hastaneler kamulaştırılmalıdır. Yurttaşlarımızı bu türden uygulamalara karşı tepki vermeye ve haklarını aramaya; Sosyal Güvenlik Kurumu’nu yasal düzenlemelere aykırı olarak Kovid-19 hastalarından ücret talep eden hastaneleri denetlemeye ve cezalandırmaya; Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu otoritelerini ihlallere ısrarla devam eden hastaneleri kamulaştırmaya çağırıyoruz” dedi.
MA / İSTANBUL