İsveçli usta yazar Per Olov Enquist vefat etti

Ali Bayburt

“Bir gün öleceğiz ama geri kalan günler hayatta olmalıyız.” cümlesiyle de hatırlanan İskandinav edebiyatının önemli ismi Per Olov Enquist uzun yıllara yayılan sağlık sorunlarının ardından organ yetmezliği nedeniyle aramızdan ayrıldı. Seksen beş yıllık hayatına yirmiden fazla romanın yanı sıra oyunlar, denemeler ve film senaryoları sığdıran Enquist çalışmadığı zamanlarda huzursuzlandığını ifade ediyordu.

Per Olov Enquist

Tarihsel figürlerin psikolojik derinliğine süzülen kitaplarıyla ön plana çıkan Enquist hayatın temel konularına nüfuz ederek büyük soruların cevaplarını araştıran bir kalemdi.

Kuzey kutup dairesine yakın Hjoggbole isimli izole bir kasabada doğan yazar, babasını çocukken kaybetmiş ve neredeyse kimsenin terketmediği kasabadan dünyaya açılmayı başarmıştı. İlk defa on altı yaşında sinema ile tanışan yazarın 1988 yılında senaryosunu yazdığı “Fatih Pelle” en iyi yabancı film Oscar’ını kazanmıştı. The Guardian gazetesinin “son dönem Avrupa romanının çıtasını yükseltiyor” dediği usta yazarın Ölümün Mavi Işığı, Üç Mağara Dağı, Düşmüş Melek, Kraliyet Doktorunun Ziyareti gibi romanlarının Türkçe çevirilerine ulaşmak mümkün.

Dune filminden ilk görüntüler servis edildi

Frank Herbert’in Dune isimli romanı 1965 yılında yayımlanmasının akabinde bilimkurgu edebiyatının en önemli ödülleri olan Hugo ve Nebula’yı kazandı. 2003 yılında tüm zamanların en çok satan bilimkurgu romanı olduğu açıklanan bu ilk kitabın açtığı yol giderek derinleşti. Dune serisi ilk etapta yazarının 1986 yılındaki vefatına dek yazdığı beş romanla zenginleşse de burada kalmadı, yazarın oğlu Brian Herbert bir diğer bilimkurgu yazarı Kevin J. Anderson ile birlikte babasının bıraktığı notlar üzerinden dört kitap daha yayımlayarak serinin tamamına ermesini sağladı.

Dune

On binlerce yıl ötedeki bir geleceği anlatan seri çöl gezegeni Arrakis’de yaşananları merkeze alıyor. Arrakis bilgisayarların yasaklanmış olduğu uzay imparatorluğunun en değerli gezegeni çünkü evrenin en önemli metası melanj sadece bu topraklardan elde edilebilmekte. Kullananlarda üstün yetenekler ortaya çıkaran melanjın peşindeki farklı grupların mücadelesini anlatan Dune çevreci, politik ve felsefi mesajlarla altmışlı yılların zihniyetini yansıtıyor. Dünyada böylesine benimsenmiş bu serinin ilk romanı 1985 yılında David Lynch tarafından filme alınmıştı. Yıllar sonra ikinci kez sinemaya adapte edileceği haberi büyük heyecan yaratmıştı. Çekimleri salgından önce biten filmin yapım sonrası işlemleri sürerken 18 Haziran 2020 tarihinde gösterime sunulacağı açıklandı ve ilk görüntüler yayınlandı.

Şangay’daki Disney Eğlence Parkı açılıyor

Disney parkları arasında ilk olarak Şangay şehrindeki kapanmıştı, şimdi de ilk o açılacak. 11 Mayıs tarihinde kapılarını aralayacağını açıklayan park sınırlı sayıda ziyaretçi kabul edecek. Yemek yedikleri süre haricinde maske takmak yükümlülüğü altında olacak konuklar kuyruklarda sosyal mesafelenme kuralları doğrultusunda aralıklı dizilecekler. Sınırlandırılmış kapasitenin aşılmaması için müşteriler önceden belirlenen randevu zamanında kabul edilecek, parkın içindeki her türlü birikme engellenecek ve raylar, tutma yerleri gibi bölgeler yoğun biçimde sterilize edilecek.

Disney firması kazançlarının büyük bölümünü dünya çapındaki eğlence merkezleri ve etkinliklerine yapılan katılımdan elde ediyor, salgın nedeniyle buradan kazandığı geliri kaybedince bu sene geçen seneki döneme oranla hisse başına yüzde 93’lik bir düşüş yaşadı. Bu düşüşün bir sebebi de Mulan ve Kara Dul gibi büyük bütçeler harcanmış iddialı filmlerini sinemaya çıkarma şansı bulamaması oldu. Bu gelişmeler ışığında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de Walt Disney Şirketi’nin kredi notunu düşürdü.

Film festivalleri takviminde neler oluyor?

Geleneksel biçimde her yıl sinema sektörünün ve seyircilerin gündemini belirleyen demirbaş festivallerin akıbeti şu an için belirsiz.

Mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen Cannes Film Festivali’nin tam olarak hangi aya ertelendiği belli değil fakat Haziran ya da Temmuz ayında tertip edilecek gibi görünüyor. Oysa diğer festivaller orijinal tarihlerini korumak konusunda ısrarlılar.

Büyük ihtimalle Venedik Film Festivali 2 Eylül, Toronto Enternasyonal Film Festivali 10 Eylül itibariyle başlayacak.

Bu festivallerden sonra normal şartlar altında Oscar Ödülleri’nin de takdim edilmesi gerekiyor fakat ödüllendirmeyi yapan Akademi yeni filmlerin vizyona girip girmeyeceğinin belli olmaması sebebiyle pozisyonunu netleştirmekte zorlanıyor. 28 Şubat 2021 tarihinde düzenlenmesi gereken Oscar Ödülleri’ne aday olabilmek için filmin sinemada gösterilme zorunluluğu kuralı var ama bu süreçte filmlerin tekrar ne zaman sinemalarda izlenebileceği konusu muamma. Oscar geleneği devam edecek olsa da bu sene biçim değiştireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Hobbıt Maratonu başlıyor

Yüzüklerin Efendisi film serisinde yüzüğe duyduğu açgözlülük nedeniyle deforme olmuş Gollum karakterini canlandıran oyuncu ve yönetmen Andy Serkis Hobbitatlon olarak adlandırılan bir Hobbit romanı okuma maratonu gerçekleştirecek. 12 saat aralıksız biçimde kitabın tamamını okuyacağı bildirilen Serkis bu etkinliği sağlık odaklı hayır kurumlarına maddi yardım toplamak için düzenliyor.

İzolasyon zamanlarında hepimizin zorlandığına vurgu yapan aktör yazılmış en iyi fantastik edebiyat eserlerinden bir tanesiyle dinleyenlerin Orta Dünya’da 12 saat boyunca maceralar yaşamasına vesile olmak ve böylelikle sağlık kurumlarına destek vermek istediğini belirtti.

Geçen günlerde ilk Harry Potter romanının on yedi bölümlük okuma maratonu da ilk bölümü Harry Potter film serisinin yıldızı Daniel Radcliffe’in okumasıyla başlamıştı. Bu zor günlerde önemli eserlerin okunduğu maratonlar nitelikli zaman geçirme imkanı sunmalarının yanı sıra yalnızlığın aşılmasını sağlayan sosyal yönleriyle de öne çıkıyorlar. 

Karantinada ertelenen albümler ve yayınlanan klipler

Lady Gaga merakla beklenen albümü Chromatica’yı erteleme kararı aldı, Alicia Keys’in Alicia Keys isimli albümü de ileri tarihe çekildi.

Karantina günlerinde müzik endüstrisinin yıldızları tamamlanmış albümlerini piyasaya sürmek konusunda kararsızlar. Dijital kitlesi güçlü olan genç ve niş müzisyenler çalışmalarını paylaşmakta beis görmezken büyük şirketlerin yüzü olan isimler stratejilerinde zorlanıyorlar. Uzmanlar çalışmaları dinleyiciye ulaştırmanın değil, tanıtımını yapmanın sorunlu hale gelmiş olduğunu belirtiyorlar.

Dixie Chicks grubu 14 yıl aradan sonra Gaslighter adlı bir albüm çıkaracağını duyurmuştu fakat bu geri dönüş projesinin yayın tarihi de belirsizliğini koruyor.

İddialı rap sanatçısı Big Sean, kıdemli rock grubu The Pretenders, popçu Sam Smith sürecin yumuşamasını bekleyen isimler arasında.

Kapsamlı projeler bekletilirken evlerine sığınmış durumdaki sanatçılar üretmeye devam ediyor. Şartlar itibariyle yeni eğilim evde çekilmiş klipler yayınlamak. Drake yeni parçasını malikanesinde geçen videoyla paylaşmışken, rock grubu Younger Hunger arka bahçesinden bir performansla hatırlattı kendini. Neo soul şarkıcısı Kehlani bahçesinde çektiği klibi bir diğer kadife sesli isim Toni Braxton ise odasında telefonla kaydettiği videoyu kısa süre önce dinleyicilerin beğenisine sundu. Haim grubu çıkış tarihini yaza çektiği albümünün ilk videosunu yayınladı. Jojo ise “müzik biriktirmek için değildir” açıklamasıyla her parçasını kliplendirdiği Good to Know isimli albümünü yayınladı.